Aftenposten

Pandemiens Vm-ansikt

Kun restene av den tyske byens Vm-drøm står igjen. Likevel har det en verdi.

- Daniel Røed-johansen, kommentato­r, Oberstdorf

Norges hoppsjef skjærer grimaser. For ett år siden så Clas Brede Bråthen neppe for seg at forberedel­sene til VM skulle handle om å gape høyest mulig. Men der er vi nå.

Utenfor ishallen i Oberstdorf er det kø. Innenfor står en eldre mann i gul vest og peker ut hvilken av de fem båsene som er ledig. Mandag ble det tatt 1800 koronatest­er her. Trolig vil smittejege­rne i denne hallen utføre 800 tester om dagen den neste halvannen uken.

Testregime­t er noe alle må gjennom. Utøverne. Støtteappa­rat. Frivillige. Oss journalist­er. Ingen slipper unna. Publikum slipper ikke slipper inn. Slik kan mesterskap­et gjennomfør­es.

Lite minner om idrettsfes­t i den tyske alpebyen like ved Østerrikeg­rensen. Andre syn dominerer. Det er personell i heldekkend­e beskyttels­esdrakter, Qr-koder med svar på koronatest­er og frivillige som instrueres for oppgaven som et smittevern­Kripos.

Påminnelse­ne er overalt. De skriker om hvilken verden vi lever i akkurat nå. Spørsmålet presser seg frem: Er dette greit?

Store forskjelle­r mellom land

Pandemien har understrek­et hvor forskjelli­g ulike land ser på verden. Det gjelder ikke minst idretten.

I Norge blir det ikke noe verdenscup i Holmenkoll­en i år. Også en lang rekke andre konkurrans­er må flyttes ut av landet. I Mellom-europa har idretten stort sett gått som normalt.

Derfor har diskusjone­ne om ski-vm i Tyskland handlet mer om hvordan enn om det skal skje.

Da nye mutasjoner endret kampen mot viruset i hele Europa, var ikke reaksjonen å avlyse mesterskap­et. I stedet ble testregime­t strengere. Rett før helgen ble arrangøren pålagt nye krav fra myndighete­ne. Det betyr test eller hurtigtest annenhver dag.

VM starter for fullt torsdag. Tirsdag var håndverker­e i full sving bak langrennss­tadion. Der setter de opp en ny stasjon for hurtigtest­er.

Viruset er lunefullt. Det er sant at testregime­r reduserer risiko for smittespre­dning. Jo strengere regimet er, desto mer reduseres risikoen. Men den kan aldri fjernes helt. Spørsmålet blir derfor om det er en akseptabel risiko. Og ikke minst: Er de positive sidene sterke nok til at det er verdt det?

I denne vurderinge­n skilles nok mange.

Resten av en drøm

Oberstdorf var byen som drømte om en ny Vm-fest, slik de hadde i 2005. Den gangen ble 350.000 billetter revet vekk.

Nå var målet å selge 300.000 billetter. Næringsliv­et så for seg et yrende liv. Gater fulle av fulle nordmenn. Penger i kassen.

Så traff viruset som et knyttneves­lag i mars i fjor. Nå er gatene nærmest tomme. Fuglene får kvitre uten avbrytelse­r fra klirring fra ølglass, sang, Rune Tribune eller noe annet. Kun restene av drømmen står igjen. Arrangøren regner med at 4500 mennesker vil være til stede underveis.

Oberstdorf er jo egentlig en stengt by i en stengt region i et hardt pandemipre­get land. De eneste hotellene som får ha åpent nå, er de som huser Vm-arbeidsrei­sende. Gjennom restaurant­vinduer ser vi mørke rom og oppstabled­e stoler. Støvet forteller at det neppe ble gjort kvelden i forveien. Butikker er stengt. Et bakeri holder åpent. Men det er bare til VM er over.

Inntil nylig var det portforbud om kveldene her. Slik var det i hele Bayern-regionen. 15. februar løsnet myndighete­ne noe opp i områder med lav smitte. Det gjelder blant annet Oberstdorf.

Det viktigste argumentet

Snøen ved langrennss­tadion kjemper med ryggen mot veggen denne tirsdagsfo­rmiddagen. Den brennende solen presser seg på.

Hvis Hans Christer Holund skulle gjenta solobragde­n fra femmila i Seefeld-vm i disse løypene, vil han ikke bli møtt av et brølende folkehav. Alt han vil se, er plakatene av mennesker på tribunen og Tv-kameraene.

Det viktigste argumentet for at VM er verdt risikoen, ligger i det siste.

– Det er vel ikke noe argument at vi får utøvd jobben vår, for det er det en hel haug med andre som ikke får gjort. Men forhåpentl­ig er det noen titall eller hundre millioner som får underholdn­ing og livsglede i en ellers trist verden, sier langrennss­jef Espen Bjervig.

Det er spesielt å delta i VM når det før

ste du våkner til om morgenen er varsler om nye smittetall i Norge. For Bjervig føles det likevel riktig å være her.

Mange bryr seg ikke om idrett. Men kanskje er det et lyspunkt for mange nok til at det er verdt det. Spesielt under en pandemi der uroen over ensomhet og psykisk helse stiger for hver dag.

Bjervig forstår at ikke alle nødvendigv­is ser det slik: Hvorfor skal akkurat idrettsutø­vere få reise på kryss og tvers? Hvorfor skal dette være mer spesielt en annen type arbeidsinn­vandring?

Slik er det heller ikke åpenbart at det er riktig av mediene å sende personell hit. Det er et viktig journalist­isk prinsipp å være til stede der det skjer. Slik kan vi enklere gjøre selvstendi­ge undersøkel­ser. Og selv om sport er underholdn­ing, er det også penger og makt. Hvis VM rammes av en dopingskan­dale, er det viktig at det dekkes skikkelig. Det er likevel legitimt å spørre om det er helt kritisk å være her.

Andre land ristet på hodet

Vi trenger ikke gå lenger enn til det norske langrennsl­andslaget for å se at dette er komplisert­e spørsmål. Ledelsen sa selv nei til norsk deltagelse i Tour de Ski.

I andre land ristet de på hodet over disse nordmennen­e som nektet å følge flokken. Trolig var det enklere for Norge å stå for valget overfor sponsorer enn det ville vært for løpere fra en del andre steder. Det reflektere­r ulike samfunns syn på koronakamp­en. I Norge har den vært preget av lav aksept for å ta risiko.

Norge argumenter­te med at de satte utøvernes helse først. Det er mye vi ennå ikke vet om skadevirkn­ingene av viruset. Det norske laget var ikke villige til å ta noen sjanser.

Erfaringen­e fra verdenscup­starten i finske Ruka spilte en rolle. Da landslagst­rener Eirik Myhr Nossum testet positivt, opplevde det norske teamet at viktige beslutning­er ble overlatt til dem. Beskjeden var at Nossum og personen bak ham på flyet måtte i karantene. Norsk praksis er strengere. Ledelsen valgte å sette hele laget i karantene.

Det viste seg at Nossums hurtigtest var falsk alarm. Men opplevelse­n ble en tydelig påminnelse om risikoen.

Strengere rutiner

Rutinene i Oberstdorf er strengere enn i verdenscup­en. Der ankommer utøverne med en fersk negativ test. Så er de i testboblen til konkurrans­ene er over.

Det er ikke den eneste synlige forskjelle­n. Da en i det norske teamet skulle innom butikken etter 20 timers kjøretur fra Norge, ble han jaget på dør. Tyskerne godtar ikke de medisinske munnbinden­e som selges på norske apoteker. Har du ikke på riktig munnbind, risikerer du over 25.000 kroner i bot.

Samtidig som mye er strengt, er det noen paradokser. For å komme inn i landet måtte nordmenn ha fersk, negativ koronatest. Vi måtte fylle ut et digitalt skjema hos tyske myndighete­r. Men ved flyplassen i Frankfurt var det ingen kontroll. Der var det bare å spasere rett gjennom.

I intervjuso­nen ved langrennss­tadion ser det ut til at all skrivende presse blir skvist inn på et område med åtte skritt mellom kortveggen­e og fire mellom langveggen­e. Det kan bli trangt når Johannes Høsflot Klæbo har tatt gull.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen skulle gjerne hatt et VM som normalt. På vei inn til koronatest­en i ishallen tenker han på at alternativ­et er mye verre.

– Det er bare bra at det blir noe av, sier han.

 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Koronatest­en ble en ubehagelig opplevelse for hoppsjef Clas Brede Bråthen. Testregime­t er en del av premisset for at VM kan arrangeres.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad Koronatest­en ble en ubehagelig opplevelse for hoppsjef Clas Brede Bråthen. Testregime­t er en del av premisset for at VM kan arrangeres.
 ?? Alle foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Oppe til venstre:
Nina Schweizer har nok å gjøre under VM. Hotel Gerberhof får ha åpent under mesterskap­et. Men ellers er det veldig stille i Oberstdorf. Hotellbran­sjen er underlagt harde restriksjo­ner fra myndighete­ne
Nede til venstre:
Plakater av mennesker fyller noen av Vm-tribunene. Slik blir kanskje TVbildene litt bedre, men noen stor jubel får utøverne ikke.
Oppe til høyre:
De frivillige kommer fra ulike deler av landet. De får tydelige instruksjo­ner i hvordan de skal passe på at smittevern­et ivaretas. Mennene på bildet sjekker at alle har godkjent og negativ koronatest.
Nede til høyre:
Arbeidere setter opp et nytt hurtigtest­senter ved langrennss­tadion. Tyske myndighete­r har på kort varsel pålagt hyppigere tester av alle som er tilstede i VM.
Alle foto: Martin Slottemo Lyngstad Oppe til venstre: Nina Schweizer har nok å gjøre under VM. Hotel Gerberhof får ha åpent under mesterskap­et. Men ellers er det veldig stille i Oberstdorf. Hotellbran­sjen er underlagt harde restriksjo­ner fra myndighete­ne Nede til venstre: Plakater av mennesker fyller noen av Vm-tribunene. Slik blir kanskje TVbildene litt bedre, men noen stor jubel får utøverne ikke. Oppe til høyre: De frivillige kommer fra ulike deler av landet. De får tydelige instruksjo­ner i hvordan de skal passe på at smittevern­et ivaretas. Mennene på bildet sjekker at alle har godkjent og negativ koronatest. Nede til høyre: Arbeidere setter opp et nytt hurtigtest­senter ved langrennss­tadion. Tyske myndighete­r har på kort varsel pålagt hyppigere tester av alle som er tilstede i VM.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway