Aftenposten

Hun rørte alle med medalje i siste ski-vm. Nå har livet tatt en ny vending.

Tomhet og glede. Mari Eide (31) fikk oppleve stor sorg og en uventet opptur i løpet av kort tid. Nå er det to år siden Vm-medaljen som nesten gjorde henne religiøs.

- Mette Bugge

Langrennss­printeren som aldri hadde vært på en startstrek i et internasjo­nalt skimesters­kap, ikke engang på pallen i verdenscup­en, går inn til bronse i ski-vm i Seefeld 21. februar 2019. Drøyt et halvår tidligere hadde hun mistet søsteren Ida i et mosjonsløp og var i sorg. Derfor føltes det som om medaljen var sendt fra himmelen.

– Jeg ble nesten litt religiøs, sier Mari Eide i dag.

Da Eide gikk opp på pallen, følte hun at nasjonalsa­ngen var til henne, selv om den var til vinner Maiken Caspersen Falla.

– Det var en seier at jeg i det hele tatt kom til start, mener Eide, nå på hjemmekont­or omgitt av tre skjermer.

Og en liten baby i magen.

Den merkelige dagen

Mari Eide kommer til å følge med når Falla skal i aksjon torsdag. Tankene vil gå til løpet som for Eide ble det største høydepunkt­et i karrieren.

På flere måter forandret bronsemeda­ljen livet hennes.

Inngangen til mesterskap­et i Østerrike var lave skuldre. Ikke bare fordi hun var den siste på laget som kvalifiser­te seg. Etter alt det hun og familien hadde opplevd i forbindels­e med søsteren Idas død, var mesterskap­et både viktig og uviktig på samme tid.

Hun droppet å tenke på resultatet, ville bare gjøre en god jobb. Utøveren fra Valdres var under radaren. Ingen hadde forventnin­ger til henne.

Så skjedde det. Fall og stavbrekk hos konkurrent­ene, Eide i sitt livs idrettsøye­blikk. Hun skjønte at det kunne gå. Bare to var foran henne på de siste meterne inn

mot mål. Alle som kjente Mari Eides historie, fikk gåsehud.

Bronsevinn­eren kjente tårene presse på da hun ble omfavnet av alle som så inderlig ønsket at hun skulle lykkes.

– Det var så enormt følelsesla­det. Jeg var stolt over å få til noe da det så som mørkest ut. Tenk at det skulle bli så positivt. Men da jeg fikk bronsen, var jeg ekstremt lei meg og ekstremt glad på samme tid.

Lærdommen

Eide fikk oppleve at det er mulig å komme opp fra kjelleren når du tror at det ikke er noen vei ut. På mange måter ble bronsen til en ny hverdag, men ikke akkurat slik hun hadde tenkt.

I etterkant fikk utøveren fra Valdres mange henvendels­er fra mediene. Hun takket ja, men var ikke vant til det og fikk reaksjoner. Forrige vinter ble preget av sykdom, men fortsatt så Eide på seg selv som langrennsl­øper.

Før Vm-sesongen tok 31-åringen opp studiene på BI. Så sent som på Beitostøle­n i november, der eliten stilte til start, var døren på gløtt for å gi alt mot Oberstdorf. Så viste det seg følgende: Eide var gravid under åpningsren­net.

Nå gleder hun og samboer Anders Gløersen seg over at de skal bli foreldre. Han la opp for tre år siden og er mer enn halvveis i tannlegest­udiet.

Hadde mye å by på

Eide lurte lenge på hva hun skulle gjøre med livet sitt, om hun i det hele tatt hadde kompetanse til noe ut over å gå fort på ski.

– I en periode var jeg usikker på det neste steget, men så var det slik at jeg hadde lovet meg selv, da Ida døde, at jeg skulle leve og ha det bra. Og jeg har det ikke bra hvis jeg ikke har noe mål.

Hun tenkte i starten at det var sårbart å være toppidrett­sutøver, men skjønte snart at det har mange verdier. Ved hjelp av en karriererå­dgiver på Olympiatop­pen fikk hun frem alt hun kan og står for: sette seg mål, gjennomfør­ingskraft, evne til å skrelle bort det uvesentlig­e, skape resultater, være presis, kommuniser­e med mange ulike miljøer.

– Det var faktisk greit uten så mye ski også, ler hun.

Følger med hjemmefra

Fullføring av en bachelor i økonomi og ledelse før jul førte rett over i jobb. I dag er Eide i et programvar­eselskap, magen vokser, og familien stortrives i rekkehuset.

– Omveltning­en har vært stor, men det handler mye om å tørre. Mange idrettsutø­vere er veldig gode på den ene tingen de er best på. De kan det så godt. Og så har man dårlig selvtillit til å gjøre noe annet. Jeg hadde også det helt til jeg begynte å studere. Det ga selvtillit.

Medaljekam­pen i VM skal hun uansett følge. Hun vil være gjest i studio til NRK i Oslo. Og litt skigåing er det fortsatt, men som hun sier:

– Anders mener at jeg begynner å gå litt saktere ...

– Hva har du savnet mest fra toppidrett­slivet?

– Det må være ikke å se langrennsl­øperne så mye som før. Jeg savner dem, men jeg savner ikke reising og det å være mye borte hjemmefra. Nå har Anders og jeg fått god tid sammen, og til sommeren blir vi tre. Større blir det ikke.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? For Mari Eide er der mye å se frem til. Ikke minst at hun skal bli mamma.
Foto: Olav Olsen For Mari Eide er der mye å se frem til. Ikke minst at hun skal bli mamma.
 ??  ?? På hjemmekont­or enkelte dager. Mari Eide har fått en jobb hun trives godt med. Det betyr mye.
På hjemmekont­or enkelte dager. Mari Eide har fått en jobb hun trives godt med. Det betyr mye.
 ??  ?? Mari Eide (t.v.) og storesøste­r Ida var tett knyttet sammen.
Mari Eide (t.v.) og storesøste­r Ida var tett knyttet sammen.
 ??  ?? Mari Eide kan knapt fatte at hun har gått inn til Vm-bronse.
Mari Eide kan knapt fatte at hun har gått inn til Vm-bronse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway