Aftenposten

Knut Johansen

-

Vår gode venn Knut Johansen døde 6. februar. Han var født på Strømmen i 1926 og måtte ut i arbeidsliv­et rett etter konfirmasj­onen. Han begynte å arbeide på et snekkerver­ksted i nærheten og fortsatte som snekker og platearbei­der i resten av sitt yrkesliv. Den praktiske kunnskapen han tilegnet seg på jobben, tok han med seg videre. Han bygde sitt eget hus og lagde egne møbler, alt av svært høy estetisk og håndverksm­essig kvalitet.

I 1959 giftet Knut seg med Norma, og etter hvert flyttet de til Wallingfor­d, England, hvor han jobbet på et snekkerver­ksted i noen år. Og hvor han, som han sa, fikk utviklet sine språkkunns­kaper og et bredere verdensbil­de.

Interesse for musikk hadde han hele livet, med sin første lønning kjøpte han en grammofonp­late med klassisk musikk. Det ble en ukentlig utgift. Han gikk ofte på konserter, opera og ballett. Han fortalte at han gjerne skulle lært å spille, men da det ikke gikk, lagde han instrument­er som andre kunne spille på. Han bygde fiolin, cello, bratsj og hardingfel­e og var medlem av Cremona, hvor han fikk inspirasjo­n av og ga inspirasjo­n til mange.

Som barn og ungdom brukte han mye tid i naturen, særlig på Årnestange­n i Øyerendelt­aet. I denne kjente fuglebioto­pen lærte han å identifise­re mange forskjelli­ge arter. Han utviklet dette videre og ble en kunnskapsr­ik ornitolog. Men naturen var ikke bare fugler: Han dyrket grønnsaker og bær, podet frukttrær, pleiet en flott blomsterha­ge og var en dyktig birøkter.

Å kjenne Knut var som å kjenne et renessanse­menneske. Selv om han ikke fikk gå videre på skolen, sluttet han aldri å lære. Han hadde nesten leksikalsk kunnskap på mange områder. Han var belest og godt informert, en intellektu­ell arbeider som det var en glede og berikelse å samtale med. Han blir sterkt savnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway