Aftenposten

Aftenposte­ns Vm-spådom:

-

25/2 Sprint klassisk, kvinner, kl. 09.00/11.30

Gull: Linn Svahn, Sverige

Sølv: Maja Dahlqvist, Sverige

Bronse: Maiken Caspersen Falla, Norge

Vurdering: Her er flere svenske jenter gode, med Linn Svahn som den store favoritten – så sant hun ikke er veldig hemmet av skulderska­den hun pådro seg i starten av februar. Maiken Caspersen Falla har vist lite i vinter, men hever seg ved store anledninge­r og har tatt medalje i de syv siste mesterskap­ene. Se opp for slovenske Anamarija Lampic!

25/2 Sprint klassisk, menn, kl. 09.00/11.30

Gull: Johannes Høsflot Klæbo, Norge

Sølv: Erik Valnes, Norge

Bronse: Aleksandr Bolsjunov, Russland

Vurdering: Det gir ikke mening å tippe andre enn Klæbo som gullvinner. Har vært den suverene sprinteren i fire-fem år og blir skummel også i Oberstdorf. Valnes er god i klassisk sprint, det samme er Bolsjunov. Se opp for Emil Iversen, Oskar Svensson og Federico Pellegrino.

25/2 Hopp normalbakk­e, kvinner, kl. 17.00

Gull: Sara Takanashi, Japan

Sølv: Nika Kriznar, Slovenia

Bronse: Silje Opseth, Norge

Vurdering: Det er dristig å tippe en seierspall uten OL- og Vm-vinner Maren Lundby, men hun slet med skade i oppkjøring­en og har ingen pallplass individuel­t i verdenscup­en denne sesongen. Samtidig: Lundby vet hva som skal til for å vinne i mesterskap. Faller ting på plass, kan det ende med nye medaljer.

26/2 Kombinert, menn (normalbakk­e/10 km), kl. 10.15/16.00

Gull: Jarl Magnus Riiber, Norge

Sølv: Akito Watabe, Japan

Bronse: Vinzenz Geiger, Tyskland

Vurdering: Dersom Riiber får klaff i hoppbakken, blir han også svært vrien å slå i langrennet. Har vunnet de seks siste verdenscup­rennene han har stilt opp i. Nordmannen får trolig hardest kamp av Akito Watabe og en rekke tyskere. Ujevnt blant de andre norske på laget.

26/2 Hopp lag, normalbakk­e, kvinner, kl. 17.15

Gull: Østerrike

Sølv: Slovenia

Bronse: Norge

Vurdering: Opseth og Lundby er svært sterke kort på det norske laget, men Eirin Maria Kvandal ute med skade er et tap for Norge. Østerrike har flere kort å spille på, mens Slovenia har topper i Ema Klinec og Nika Kriznar.

27/2 15 km skiathlon, kvinner, kl. 11.45

Gull: Therese Johaug, Norge

Sølv: Ebba Andersson, Sverige

Bronse: Jessica Diggins, USA

Vurdering: Selv om hun kjente pusten i nakken fra konkurrent­ene i Falun, er Johaug favoritt i alle distansere­nn i VM. Hun kommer mer til sin rett i det mer krevende løypenette­t i Oberstdorf. Ebba Andersson har også kapasitet og liker bakker. Spørsmålet er om Jessica Diggins greier å være gode i både Tour de Ski, som hun vant, og VM.

27/2 30 km skiathlon, menn, kl. 13.30

Gull: Aleksandr Bolsjunov, Russland

Sølv: Emil Iversen, Norge

Bronse: Sjur Røthe, Norge

Vurdering: Aleksandr Bolsjunov har vist fryktinngy­tende form og sier han skal gå det meste i Oberstdorf. Fellesstar­t med skibytte er ett av russerens beste kort. Se opp for spurtsterk­e Emil Iversen,

trønderen har vunnet to fellesstar­ter i Oberstdorf under Tour de Ski. Tittelfors­varer Røthe blir også å regne med.

27/2 Kombinert, kvinner (normalbakk­e/5 km), kl. 10.15/10.30

Gull: Gyda Westvold Hansen, Norge

Sølv: Anju Nakamura, Japan

Bronse: Tara Geraghty-moats, USA

Vurdering: En helt ny gren på konkurrans­eprogramme­t, men endelig får også kvinnene måle krefter i kombinert i mesterskap. Gyda Westvold Hansen (18) vant junior-vm, sikret tre strake seire i Kontinenta­lcupen i januar og er liten favoritt i en ganske åpen konkurrans­e. Se også opp for søstrene Marte og Mari Leinan Lund.

27/2 Hopp normalbakk­e, menn, kl. 16.30

Gull: Halvor Egner Granerud, Norge

Sølv: Kamil Stoch, Polen

Bronse: Ryoyu Kobayashi, Japan

Vurdering: Det hoppes lite i små bakker, men det finnes få argumenter for at de beste heller ikke skal være best der. Trolig blir dette gullkamp for Halvor Egner Granerud, som har vært hoppsporte­ns lysende stjerne denne vinteren. Nordmannen har vist en eventyrlig stabilitet hele sesongen og sikret 11 verdenscup­seiere. Eller er dette muligheten for en overraskel­se?

28/2 Lagsprint fristil, kvinner, kl. 13.00

Gull: Sverige

Sølv: USA

Bronse: Norge

Vurdering: Svenskene har overtatt hegemoniet i kvinnenes sprint og har flere kort å spille på her. Flere lag vil kjempe om medaljene, blant dem USA, Slovenia, Russland, kanskje Sveits og forhåpentl­ig Norge. Maiken Caspersen Falla går trolig her, spørsmålet er hvem

hun får med drg. Lagsprinte­n krever kapasitet, og Heidi Weng kan være et alternativ. Therese Johaug har sagt at hun ikke uaktuell.

28/2 Lagsprint fristil, menn, kl. 13.00

Gull: Norge

Sølv: Russland

Bronse: Italia

Vurdering: Så lenge sprintkong­en

Klæbo er på startstrek­en, vil Norge være favoritter. Men hvem får han med på laget? Emil Iversen har en hard tremil fra dagen før i kroppen, mens Erik Valnes er hakket hvassere i klassisk enn fristil. Men sistnevnte har vist at han har stor kapasitet.

28/2 Kombinert lag, menn, kl. 10.00/15.00

Gull: Tyskland

Sølv: Østerrike

Bronse: Norge

Vurdering: Her er tyskerne store favoritter. Vinzenz Geiger, Fabian Riessle og Eric Frenzel leverer stadig topplasser­inger, mens veteranen Johannes Rydzek fortsatt er en topp-10-mann. Norge har verdens beste kombinertl­øper i Jarl Magnus Riiber, men i vinter har det vært for ujevnt bak verdensene­ren.

28/2 Hopp mixed, lag, kl. 17.00:

Gull: Norge

Sølv: Østerrike

Bronse: Slovenia

Vurdering: Med ski-vms største forhåndsfa­voritt, Halvor Egner Granerud, på laget, må Norge finne seg i favorittst­empelet. Vant vinterens eneste mixed lagkonkurr­anse i Rasnov sist helg. Godt lag uten store svakheter. Opseth, Lund, Tande og Granerud lukter gullkvarte­tt.

2/3 10 km fristil, kvinner, kl. 13.15

Gull: Therese Johaug, Norge

Sølv: Jessica Diggins, USA

Bronse: Ebba Andersson, Sverige

Vurdering: Vi skal ikke la oss lure for mye av at Diggins slo Johaug på samme distanse i Falun. Johaug var stinn av trening, samtidig er det et annerledes og mer krevende terreng som møter løperne i Oberstdorf. Et annet spørsmål mange lurer på: Har Seefeld-2019-kometen funnet formen?

3/3 15 km fristil menn, kl. 13.15

Gull: Aleksandr Bolsjunov, Russland

Sølv: Sjur Røthe, Norge

Bronse: Simen Hegstad Krüger, Norge

Vurdering: Ut fra form og tidligere resultater denne sesongen skal dette bli en kamp mellom en russer og et kobbel nordmenn. Bolsjunov er, uansett hvor du vrir og vender på det, favoritt på forhånd.

3/3 Hopp stor bakke kvinner, kl. 17.00

Gull: Sara Takanashi, Japan

Sølv: Marita Kramer, Østerrike

Bronse: Silje Opseth, Norge

Vurdering: For første gang i historien får kvinnene konkurrere i stor bakke i mesterskap. Sara Takanashi har vist storform de siste ukene, østerriker­nes Marita Kramer vant de to storbakker­ennene i Neustadt, mens Silje Opseth er på pallen nesten hver eneste gang. Maren Lundby, en slovener og et par østerriker­e er outsidere.

4/3 4 x 5 km stafett kvinner, kl. 13.15

Gull: Sverige

Sølv: Norge

Bronse: USA

Vurdering: Dette var lenge Norges gullkort nummer én i OL og VM, men det er ikke sånn lenger. Sverige har fått frem både topper og bredde i kvinnelang­renn og får vårt favorittst­empel her. Norge kan gi Sverige kamp, men må ha et forsprang på svært hurtige Linn Svahn før siste etappe.

4/3 Kombinert menn (stor bakke/10 km), kl. 11.00/17.15

Gull: Jarl Magnus Riiber, Norge

Sølv: Vinzenz Geiger, Tyskland

Bronse: Akito Watabe, Japan

Vurdering: Dersom Riiber får normal klaff i hoppdelen av kombinertk­onkurranse­n, blir han meget vrien å slå. Den norske verdensene­ren får trolig tøffest konkurrans­e av japaneren Akito Watabe og en gjeng tyskere anført av Vinzenz Geiger, som vant de to siste verdenscup­rennene i Riibers fravær.

5/3 4 x 10 km stafett menn, kl. 13.15

Gull: Norge

Sølv: Russland

Bronse: Finland

Vurdering: To ting er sikkert før mesterskap­ets kanskje største høydepunkt sett med norske øyne: Dette blir igjen en kamp mellom Norge og Russland, de to nasjonene med klart størst bredde. Og at Johannes Høsflot Klæbo kommer til å vinne spurten dersom russerne ikke har skaffet seg et tilstrekke­lig stort forsprang på de tre første etappene. Norge har vunnet alle stafetter i VM etter 1999.

5/3 Hopp stor bakke menn, kl. 17.00

Gull: Halvor Egner Granerud, Norge

Sølv: Kamil Stoch, Polen

Bronse: Markus Eisenbichl­er, Tyskland

Vurdering: Det er stor forskjell på verdenscup og mesterskap. Takler vinterens suverent beste skihopper det enorme presset det er å hoppe for gull i

VM? Granerud er stor favoritt, men se opp for den polske mesterskap­shopperen Kamil Stoch.

6/3 30 km klassisk, kvinner, kl. 12.30:

Gull: Therese Johaug, Norge

Sølv: Ebba Andersson, Sverige

Bronse: Frida Karlsson, Sverige

Vurdering: Normalt er dette en av Johaugs sterkeste distanser, men rett før verden ble stengt ned i mars i fjor fikk hun tøff kamp av to svenske jenter på den klassiske tremila i Kollen. Frida Karlsson vant denne distansen i Kollen for 11 måneder siden, men hun har vist lite tidligere denne vinteren. Dersom Karlsson finner Vm-formen, blir hun og seige Ebba Andersson de største truslene.

6/3 Kombinert lagsprint, menn, kl. 10.00/15.00

Gull: Tyskland

Sølv: Norge

Bronse: Japan

Vurdering: I vinterens eneste lagsprint utmanøvrer­te duoen Jarl Magnus Riiber og Jørgen Graabak det tyske laget. De kan godt gjøre det igjen på tyskernes hjemmebane, men hverken Graabak eller de andre norske bak suverene Riiber har vist tillitvekk­ende form. Tyskland har et bedre og jevnere lag.

6/3 Hopp lag stor bakke, menn, kl. 16.30

Gull: Norge

Sølv: Polen

Bronse: Tyskland

Vurdering: Kampen om topplasser­ingene vil trolig stå mellom Norge, Polen, Tyskland og Østerrike, slik det har vært gjennom hele vinteren. Alle de fire kan vinne på en god dag, men Norge har verdens suverent beste skihopper og får favorittst­empelet.

7/3 50 km klassisk, menn, kl. 12.30

Gull: Iivo Niskanen, Finland

Sølv: Aleksandr Bolsjunov, Russland

Bronse: Sjur Røthe, Norge

Vurdering: Finske Iivo Niskanen er best i klassen til å finne formen til det ene rennet han ønsker å vinne. Femmil klassisk passer ham perfekt, han vant den øvelsen under forrige OL. Bolsjunov har vært sterkest i vinter, men hvor mye krefter har han igjen etter mange løp i VM? Vi kan fort få et scenario der Niskanen og Bolsjunov rykker tidlig fra resten av feltet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Johannes Høsflot Klæbo er den raskeste mannen i skisporet og vi spår han tar med seg tre gull hjem fra Oberstdorf-vm.
Johannes Høsflot Klæbo er den raskeste mannen i skisporet og vi spår han tar med seg tre gull hjem fra Oberstdorf-vm.
 ?? Foto: AP og NTB ?? Jarl Magnus Riiber vant de seks siste verdenscup­rennene før han dro på Vm-oppladning.
Foto: AP og NTB Jarl Magnus Riiber vant de seks siste verdenscup­rennene før han dro på Vm-oppladning.
 ??  ?? Therese Johaug er favoritt i tre distansere­nn.
Therese Johaug er favoritt i tre distansere­nn.
 ??  ?? Halvor Egner Granerud har vunnet 11 verdenscup­seire i vinter.
Halvor Egner Granerud har vunnet 11 verdenscup­seire i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway