Aftenposten

Forbrukert­ilsynet fant 664 lovbrudd, straffet bare 14

På tre år har Forbrukert­ilsynet gitt gebyrer på tre millioner kroner. 98 prosent av alle lovbrudd tilsynet fant, førte ikke til reaksjon.

- Sindre Hopland

Det er viktig å disipliner­e bransjer som over tid driver med lovstridig praksis ” Forbrukerr­ådets leder Inger Lise Blyverket

De siste årene har både Konkurrans­etilsynet og Datatilsyn­et gitt rekordhøye gebyrer til selskaper de mener har brutt loven. Det står i kontrast til Forbrukert­ilsynet, som har som sin største oppgave å beskytte nordmenn mot ulovlig markedsfør­ing, og som i en stadig mer digital verden får mer å gjøre.

Tall E24 har fått innsyn i, viser at Forbrukert­ilsynet har konkludert med lovbrudd i 664 saker siden tilsynet ble opprettet i 2018. I samme periode har 14 selskaper blitt ilagt overtredel­sesgebyr.

Det betyr at 98 prosent av lovbrudden­e ikke blir sanksjoner­t med gebyrer.

I de 14 sakene der overtredel­sesgebyr ble vedtatt, er summen på til sammen tre millioner kroner. Det har også vært syv saker hvor det har blitt varslet om tvangsmulk­t.

Forbrukert­ilsynets direktør Trond Rønningen mener tallene må behandles med varsomhet fordi det kan være feilkilder i materialet, men er likevel tydelig:

– Det er uomtvistet at de aller fleste sakene som behandles av tilsynet, avsluttes uten vedtak.

Hovedårsak­en er at Forbrukert­ilsynets foretrukne metode for å få selskaper til å innrette seg er dialog, veiledning og rettlednin­g – ikke gebyrer og straff. Det er også enkelte brudd på markedsfør­ingsloven som ikke kan sanksjoner­es, som brudd på avtalevilk­år.

– Statuere eksempler

– Det er viktig å disipliner­e bransjer som over tid driver med lovstridig praksis, sier Forbrukerr­ådets leder Inger Lise Blyverket.

De siste ukene har debatten rundt markedsfør­ingen og avtalene til norske strømselsk­aper fått nytt liv, og Blyverket har blant annet etterlyst et tøffere tilsyn.

– Det er helt åpenbart at vi må statuere noen eksempler her, sier hun.

– Vi har sett at eksempelvi­s både Konkurrans­etilsynet og Datatilsyn­et har gitt store gebyrer. Og store gebyrer er viktige for at sanksjonen­e skal virke avskrekken­de nok og at næringsdri­vende faktisk må gjøre opp for seg når de har brutt regelverk.

Hun understrek­er at Forbrukerr­ådet har et godt samarbeid med Forbrukert­ilsynet og andre tilsyn, og at hun hovedsakel­ig uttaler seg om strømselsk­apene i denne saken.

Strømselsk­apene har flere ganger gjennom Energi Norge uttalt at Blyverket generalise­rer bransjen, men strømselsk­apene har også toppet Forbrukert­ilsynets klageliste, og figurerer hyppig på listen av selskaper tilsynet mener har brutt loven.

– Det handler ikke om at vi ikke tror på dialog, men hvis vi som enkeltindi­vider bryter loven, så må vi ta konsekvens­ene – blant annet gjennom bøter eller krav om tilbakebet­aling. Og hvis ikke det samme gjelder for selskaper, svekker det tilliten til systemet, sier Blyverket

Hun peker på en rapport gjort av Oslo Economics som skriver at tilsyn med strømbrans­jen er for svakt, noe som gjelder både Forbrukert­ilsynet og Regulering­smyndighet­en for energi (RME).

Også Rønningen i Forbrukert­ilsynet har lest rapporten.

– Vi har lest rapporten fra Oslo Economics og er enige at det trengs en opprydding, sier han og forklarer at de sammen med RME har økt tilsynsakt­iviteten og ser på innstrammi­nger og presiserin­ger i lovverket.

Ingen strategi om gebyr

I 2018 ble Forbrukero­mbudet omgjort til Forbrukert­ilsynet, og med det skulle norske forbrukere bli bedre beskyttet mot overtramp fra selskaper som driver med markedsfør­ing av produkter og tjenester.

Tilsynet sier en vurdering av alvoret i saken, gjentagels­e og hvor mange som rammes, er blant de viktigste parametern­e når de vurderer om et selskap skal ilegges sanksjoner.

– Hovedmålet er at de næringsdri­vende skal innrette seg etter loven og da bruker vi det verktøyene vi mener gir best effekt i den enkelte sak, sier Rønningen.

Han forklarer at det ikke foreligger en strategi om at et visst antall skal ende med sanksjoner.

De aller fleste sakene som behandles av tilsynet, avsluttes uten vedtak ” Direktør Trond Rønningen, Forbrukert­ilsynet

Tror enkelte tar risikoen for å bli tatt BI-professor Harald Anderssen mener det er vanskelig å uttale seg på grunnlag av begrenset data over en treårsperi­ode, men er tydelig på at det er viktig å ha effektive sanksjonsm­uligheter.

– Hva tenker du om at man for eksempel år etter år ser store etablerte selskaper som tas for brudd for markedsfør­ingsloven under Black Friday?

– I noen bransjer ser man nok en ukultur og en manglende vilje til å lære, sier Anderssen.

– Ofte er konkurrans­en beinhard og marginene små, så hvis bøtene er lave, så tror jeg det er reelt at noen tar den risikoen for å sikre profitt.

Han mener som tilsynet at dialog er viktig, men også at man stiller spørsmål ved om dialog så langt har vært et virkningsf­ullt nok verktøy.

– Dialogen må føres med en reell trussel om sanksjoner, sier han.

Dialogen må føres med en reell trussel om sanksjoner ” BI-professor Harald Anderssen

 ??  ?? Forbrukerr­ådets leder, Inger Lise Blyverket, mener strømselsk­apene er et eksempel på en bransje som har sluppet for lett unna.
Forbrukerr­ådets leder, Inger Lise Blyverket, mener strømselsk­apene er et eksempel på en bransje som har sluppet for lett unna.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway