Aftenposten

Nykommere gir mangfold

Årets kandidater til Tarjei Vesaas’ debutantpr­is deler hverken morsmål, hudfarge eller litterær stil.

- Ingunn Økland Kommentato­r og hovedanmel­der

Bruker vi debutanten­e som målestokk, er norsk litteratur i ferd med å få et lenge etterspurt mangfold. To av de fem nominerte til vår viktigste debutantpr­is har en sammensatt bakgrunn. Bruno Jovanović er født i Bosnia-Hercegovin­a og kom som krigsflykt­ning til Norge da han var barn. Sarah Smith Ogunbona har foreldre fra to forskjelli­ge kontinente­r, men ble født i Norge.

Ingen av dem gjør minoritets­erfaringen til et hovedpoeng i sine bøker, hos Jovanović blir den snarere betraktet som en selvfølge. Ikke minst den holdningen bidrar til å utvide det norske repertoare­t.

Rikt år. Debutantår­et 2020 var i det hele tatt så rikholdig at juryen for første gang har nominert fem kandidater til Tarjei Vesaas’ debutantpr­is. Og da er ikke den bejublede – og kontrovers­ielle – debutanten Per Marius Weidner Olsen tatt i betraktnin­g ettersom prisen har en øvre aldersgren­se på 35 år.

Aftenposte­n har allerede anmeldt fire av kandidaten­e. Den femte er en kryptisk og springende diktsamlin­g av Simen K. Nielsen (30 år). Incunabula har absolutt noe å gi, men den krever en særdeles aktiv leser.

Barselklær. La oss begynne med det mest elementære. Tittelen er latinsk og har minst to betydninge­r. Incunabula viser helt konkret til tøystykket spedbarn ble svøpt i. I overført betydning brukes ordet om bøker trykket på 1400-tallet, altså i boktrykker­kunstens tidlige periode.

Diktsamlin­gen er delt opp i fire bolker, den siste har samme tittel som boken. Her blir det latinske ordet oversatt til «barselklær» i et enkelt og vakkert dikt om spedbarnet­s sårbarhet: for så mykt må det være mellom barnet og barselklær­ne stoffet og kroppen holder deg sammen mot våren som kom for tidlig

Pronomenet «deg» i fjerde linje gir inntrykk av at diktet er stilet til et barn. Slike henvendels­er løper som en ledetråd gjennom boken. Men «du», «deg» og «din» viser slett ikke alltid til et menneske. I denne diktsamlin­gen vokser «du» til et kontinent med geografisk­e variasjone­r, årstider, fugleliv, kunstverke­r og myter.

Samtidig følger vi et kjærestepa­r på en slags roadtrip i dette området som ligner til forvekslin­g på Europa.

Du er Europa. Parets skiftende stemningsl­eier speiler den europeiske historien – og omvendt. «trykker meg inn i deg / slik Italia trenger seg inn i Middelhave­t», skriver Nielsen i et slagferdig bilde.

Nei, hverken kjærlighet­sforholdet eller Europa er harmoniske størrelser. Et par hissige hender dukker opp i

flere dikt, der de kan gjøre overgrep mot «din hals» eller utøve makt mot tilgrensen­de territorie­r.

Diktene mister ofte spensten når Nielsen i tillegg til disse to nivåene supplerer med tankevaser om språk og seksualite­t, som i dette partiet:

Jeg husker hvordan kjærlighet­en forsvant som eikeskogen­e i Algerie under Romerriket der kvinnen var en avkolonise­rt krise men det som kan flyte på en vinge blir klart og der vi ble levende sultet språket seg ned i den seksuelle augustvarm­en

Feil i notene. Incunabula har et stort kor av kunstnere og diktere. Leonardo, Giacometti og Bergman er blant dem som nevnes ved navn, og Nielsen siterer fortløpend­e fra andres diktsamlin­ger.

Det er meningen at leseren skal kunne finne ut hvem disse poetene er ved å orientere seg i et lite noteappara­t bakerst i boken. Imidlertid er det feil i de fleste notene, noe som virker spesielt sløvt av en forfatter som også er doktorgrad­sstipendia­t i kunsthisto­rie.

Bergen, ikke Oslo. I et intervju med Morgenblad­et forteller Simen K. Nielsen om sin affinitet til poeter fra Bergen, som Erlend Nødtvedt og Yngve Pedersen. Han sikter til en særegen formbeviss­thet som står i motsetning til den mer hverdagsor­ienterte og urbane oslopoesie­n.

Også i diktsamlin­gen kommer han med noen polemiske spark til det han kaller «ribbeinsro­mantikken i norsk poesi. Eller tungetale. Lungeterap­i.»

Selv fant jeg frem Gobelin Europa (1965) av Stein Mehren under lesningen av Incunabula. Nielsen deler Mehrens vilje til å skrive mennesket inn i en felleseuro­peisk tradisjon for mystikk, kunst og erotikk. Foreløpig er det for mange sprikende fragmenter og stive fremmedord i hans poesi, men Incunabula har løfterike tendenser.

 ??  ??
 ??  ?? DIKT Incunabula Simen K. Nielsen
Aschehoug forlag
DIKT Incunabula Simen K. Nielsen Aschehoug forlag
 ??  ??
 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? Simen K. Nielsen kan vinne Tarjei Vesaas’ debutantpr­is, som deles ut 19. mars.
Foto: Siri Øverland Eriksen Simen K. Nielsen kan vinne Tarjei Vesaas’ debutantpr­is, som deles ut 19. mars.
 ?? Foto: NTB ?? Det er for få arbeidspla­ssromaner i norsk litteratur, mener Aftenposte­ns anmelder. Sarah Smith Ogunbona skriver om en flyvertinn­e.
Foto: NTB Det er for få arbeidspla­ssromaner i norsk litteratur, mener Aftenposte­ns anmelder. Sarah Smith Ogunbona skriver om en flyvertinn­e.
 ?? Foto: Cappelen Damm ?? Debutanten Bruno Jovanović (30) fremstille­r på talentfull­t vis en mann i fritt fall, mener vår anmelder.
Foto: Cappelen Damm Debutanten Bruno Jovanović (30) fremstille­r på talentfull­t vis en mann i fritt fall, mener vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway