Aftenposten

Jazzfolket sliter med markedskre­ftene

Hva når artister ikke vil spille jazz på en festival finansiert av våpen?

- Frank Rossavik

Åvære by med en hjørnesten­sbedrift er risikabelt. Markedet kan forsvinne. Verden kan endre seg. Spør bare de 7000 innbyggern­e i den canadiske småbyen Asbestos. Navnet røper nærhet til et beryktet mineral. Byen oppsto da også ved verdens største asbestgruv­e.

På 1980-tallet ble asbest forbudt. Stoffet er kreftfremk­allende. Jeffrey-minen prøvde trøstig med «miljøvennl­ig asbest» og andre grep, men i 2012 var det slutt. Regionmynd­ighetene i Quebec sa nei til å gi et nytt kriselån.

Siden prøver Asbestos å skape nye næringer og ny identitet. I desember 2020 besluttet bystyret å skifte navn til Val-desSources. Det skjedde etter heftig lokal motstand. Mange mente det var feigt å gi byens historie på båten slik.

Viktige arbeidspla­sser Kongsberg er større og ikke fullt så avhengig av sin våpenfabri­kk, som etter hvert produserer mye mer enn våpen. Men den står for mange arbeidspla­sser, særlig av en type småbyer ofte ikke har.

Kongsberg Gruppen gir også byen identitet. Den og Kongsberg jazzfestiv­al.

Sammen er de dynamitt. Jazzfestiv­alen vokste seg stor og berømt med våpenfabri­kken som hovedspons­or. Nå spraker det fordi viktige artister ikke lenger vil spille på Kongsberg. De vil ikke legitimere våpenprodu­ksjon.

Lokalbefol­kningen, i alle fall noen, er irritert på artistene. Bypolitike­rne vet ikke helt hvordan de skal angripe saken.

Stol på markedet

Hva nå? Man kan si at verden er vanskelig. Våpen trengs dessverre, med mindre noen vet hvordan de skal få alle som har våpen, til å levere dem inn (samtidig). Dessuten trengs garantier for at ingen lager nye. Så ta imot pengene og spill jazz.

Alternativ­t kan man si at det skulle da bare mangle. Artistene som ikke vil legitimere våpen, har helt rett. Festivalen får innrette seg.

Men dette trenger man hverken kynisme eller moralisme for å avgjøre. Markedet kan gjøre det selv.

Artister (og publikum) er aktører på markedet. Ingen sier at man kun skal være opptatt av penger der. Man kan vektlegge som man vil. Det har markedsakt­ører gjort til alle tider, selv om penger naturlig nok har prioritet for de fleste.

Trenger unge artister

Noen er opptatt av våpen, andre av sosial rettferdig­het, atter andre av klima. Jeg er mest opptatt av menneskere­ttigheter. Derfor boikotter jeg alt jeg kan fra Kina. Med andre ord skal ikke jeg moralisere over folk som moralisere­r. Ikke i dette tilfellet. Jeg ville ha holdt meg unna en festival med Huawei som hovedspons­or.

I prinsippet er dette enkelt, selv om det kan være vanskelig i praksis. Jazzfolket på Kongsberg må forholde seg til realiteter. Kanskje er det vanskelig å droppe Kongsberg Gruppen som hovedspons­or, men den står ikke for noen stor del av festivalen­s budsjett. Og det er i alle fall vanskelig å klare seg uten artister.

At særlig unge artister vegrer seg for Kongsberg-jazz, er et ekstra viktig signal. Det finnes sikkert mange nok eldre kynikere som gjerne spiller uansett, men en festival med selvtillit må også fornye seg.

Det er lov å krympe

Det finnes mange mulige løsninger på floken i bergstaden ved Numedalslå­gen. Kanskje kan man ha Kongsberg Gruppen som sponsor, men ikke hovedspons­or? Hvis det hjelper.

Kanskje bør det ende slik parkarbeid­er Tore Baklid foreslår i Aftenposte­ns reportasje fra Kongsberg fredag. Jazz er litt sært, mente han, «men musikerne får ha de meningene de vil. De får heller spille for 50 folk i kjelleren, slik de gjorde før.»

Nemlig. Heller ikke festivaler må nødvendigv­is vokse hele tiden. Noen ganger kan de krympe, men beholde relevansen likevel.

Og så kan de kanskje vokse igjen senere, når moralismen ikke lenger står så sterkt i markedet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway