Aftenposten

Etterlyser Mæland i rusdebatte­n

Kjersti Toppe (Sp) mener justismini­steren må delta i debatten om ny rusreform.

- Solveig Ruud

Da regjeringe­n presentert­e rusreforme­n, sto helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie H) og kunnskaps minister Guri Mel by (V) for presentasj­onen. Melby var der i egenskap av Venstre-leder. Reformen er på mange måter Venstres «baby».

Høie var dersom sjef f ordet departemen­tet som har lagt fremreform­en: Helse-og omsorgs departemen­tet. Justismini­ster Monica Mæland( H) deltok ikke. Det siste reagerer Sps helsepolit­iske talsperson Kjersti Toppe på.

– Hun har ikke uttalt seg i det hele tatt. Men jeg er uenig i at dette er en helsesak. Ser man på reformen, dreier den seg nesten utelukkend­e om tiltak som har med justisfelt­et å gjøre. Jeg har ikke funnet noe nytt i reformen om forebyggin­g eller behandling. Den refererer kun til det som allerede eksisterer av slik satsing. Dette er en avkriminal­isering s reform som om handlerjus­tisfeltet, mer enn en rus reform, sier hun.

Riksadvoka­ten for – «alle» andre imot Reformen har fått svært hard medfart i justismini­sterens underligge­nde etater og fra annet politihold. Med unntak av Riksadvoka­ten, er det svært sterk motstand mot å avkriminal­isere besittelse og bruk av en mindre mengde narkotika.

Det viser høringsrun­den om Rus reformutva­lget sinnstilli­ng. Alle disse e rav regjeringe­n listeført som motstander­e av avkriminal­isering: Kriminalom­sorgs direktorat­et Politidire­ktoratet

Alle landets tolv politidist­rikter.

Det nasjonale statsadvok­atembetet og Oslo statsadvok­atembeter.

Kripos

Politiets utlendings­enhet Utryknings­politiet

Politiets Fellesforb­und

Norges Politilede­rlag i Parat Norsk Narkotikap­olitiforen­ing Politiets Kriminalit­etsforebyg­gende Forum

Politihøgs­kolen har sendt inn to høringssva­r; ett som er for og ett som er mot.

– Har hun tapt internt?

– Folk i hennes egen etat er helt mot reformen. De har advart mot konsekvens­ene av avkriminal­isering, ikke minst for politiets forebyggen­dearbeid, sier Toppe.

Sp-politikere­n lurer derfor på om Mæland har gått mot egen etat eller om hun har kjempet for dens syn og tapt i regjeringe­n og i Høyre.

– Jeg vil utfordre Mæland til å komme på banen, sier hun.

Aftenposte­n har sendt en henvendels­e til Justisdepa­rtementet og spurt om å få et intervju med statsråden om rusreforme­n og politietat­ens motstand mot reformen.

Svaret fra kommunikas­jons enhetene r som følger: «Henviser deg til HOD når det gjelder spørsmålen­e dine ...» HOD står for Helse-og omsorgs departemen­tet.

– Tiden er moden for reform

Som nevnt er det lite støtte til avkriminal­isering i politiet. Men Riksadvoka­t Jørn Sigurd Maurud støtter reformen. Han gir sin prinsipiel­le støtte til Rusreformu­tvalgets forslag.

Maurud sier han støtter avkriminal­isering av bruk og besittelse «etter adskillig overveiels­e.»

– Slik adferd er fortsatt uønsket, men bør ikke lenger bekjempes med straff, skriver han i sitt høringssva­r.

Han stiller imidlertid som krav at det må utvikles mer forplikten­de virkemidle­r enn Rusreformu­tvalget la opp til. Regjeringe­ns forslag bygger på utvalgets forslag, men regjeringe­n har bl.a. foreslått innføring av bot for folk som ikke stiller på møte i kommunen etter å ha blitt tatt med en mindre mengde narkotika.

Maurud avviser påstander om at samfunnet ikke er «modent» for avkriminal­isering.

Stortinget skal avholde en høring om rusreforme­n før det tar stilling til innholdet.

Høringen skjer i regi av både helse- og omsorgskom­iteen og justiskomi­teen.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen/ntb ?? Sps helsepolit­iske talskvinne Kjersti Toppe mener det står lite om behandling og helsetilta­k i rusreforme­n.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/ntb Sps helsepolit­iske talskvinne Kjersti Toppe mener det står lite om behandling og helsetilta­k i rusreforme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway