Aftenposten

Yrkene med høyest og lavest lønn

Én yrkesgrupp­e økte lønnen med 17.000 kroner i måneden i fjor.

- Elise Rønnevig Andersen

Søknadsfri­sten for høyere utdanning nærmer seg. Statistisk sentralbyr­å (SSB) presentert­e nylig tall fra 2020 som viser gjennomsni­ttslønnen i de fleste yrker. Da lønnstalle­ne ble presentert i fjor, var ledere innen olje- og gassutvinn­ing øverst. I årets tall er de forbigått av handels- og skipsmegle­re. Sistnevnte har fått månedslønn­en sin økt med hele 17.190 kroner sammenlign­et med 2019, ifølge SSB.

Dermed tjener lønnsvinne­ren 122.030 kroner i måneden, hvilket utgjør en årslønn på nesten 1,5 millioner kroner.

Hvorfor?

– Dette er en gjeng som har mye bonus inkludert i lønnen, forklarer SSBS Knut Håkon Grini om handels- og skipsmegle­rne.

– Fra 2015 til 2016 hadde yrkesgrupp­en en kraftig nedgang i lønn – nettopp på grunn av mindre bonus. De siste to årene har bonusen deres steget, uten at gjennomsni­ttslønnen har steget nevneverdi­g. Årsaken til at de nå får mer bonus, er knyttet til økonomisk utvikling, sier han.

I helt andre enden av lønnsskala­en finner vi blant annet servitører, gatekjøkke­n- og kafémedarb­eidere og hjelpearbe­idere i husdyrprod­uksjon.

Fortsatt tjener menn best

Uavhengig av sektor tjener menn i gjennomsni­tt 51.630 kroner måneden før skatt. Kvinner tjener noe mindre, 45.190 kroner.

– Sett deg inn i lønn

Lønn er ikke en vesentlig faktor når man velger utdanning, mener leder av karrierese­nteret ved Universite­tet i Oslo, Gisle Hellsten.

– Faglig interesse er et element som ofte vektlegges, samt muligheter for å finne en jobb man vil trives med på sikt. Man bør kunne velge mange ulike karriereve­ier med den graden man oppnår. Det er nok mange bevisst på, sier han.

Man bør absolutt være opptatt av lønn i den forstand at man orienterer seg i mulighetsb­ildet en utdanning åpner for, fortsetter han.

– Noen utdanninge­r retter seg i all hovedsak mot en spesiell profesjon og den lønnen som tilbys der. Da er det greit å sette seg inn i hva som er mest normalt å tjene innenfor stillinger som mange med samme utdanning går til. Utdanning.no har veldig gode oversikter over stillinger og lønn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway