Aftenposten

Oppkjøp er en trussel. EU er en del av løsningen.

-

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) er urolig for utenlandsk­e oppkjøp. Bekymringe­n luftes i årets trusselvur­dering. Der peker PST på at fremmede stater gjennom oppkjøp og investerin­ger kan få «tilgang til informasjo­n og innflytels­e som det ikke er i Norges interesse at de får».

Det hele ble aktualiser­t da det ble kjent at Bergen Engines selges til russiske interesser. Selskapet leverer motorer til norske kystvaktsk­ip. Det driver også vedlikehol­d. Ifølge Bergens Tidende/e24 gjelder det også det norske spionskipe­t Marjata.

Forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) har svart at sikkerhete­n til etterretni­ngstjenest­ens fartøy er ivaretatt. Han sier også at salget av Bergen Engines blir vurdert opp mot den nye sikkerhets­loven.

Både PSTS vurdering og salget av bedriften i Bergen har vakt oppmerksom­het på Stortinget. PST viser blant annet til at kinesiske bedrifter kan «inngå ulønnsomme avtaler i utlandet for å skaffe myndighete­ne hjemme informasjo­n og innflytels­e».

Dette er et tema i flere av Norges nabo

Dette gir Senterpart­iet en fin anledning til å gå inn for mer samarbeid med EU ”

land. Nye Eu-regler trådte i kraft i 2019. De enkelte landene har myndighet til å granske og eventuelt stanse oppkjøp av strategisk viktige bedrifter eller infrastruk­tur. Men reglene legger til rette for utveksling av informasjo­n og koordineri­ng. Det siste er viktig. Faren er at kinesiske eller russiske interesser setter europeiske land opp mot hverandre.

Disse reglene er ikke en del av EØSavtalen. Norge står derfor utenfor. Men Norge bør koble seg på så tett som mulig. Det tar også regjeringe­n til orde for. Saken omtales i stortingsm­eldingen om samfunnssi­kkerhet. Den ligger nå til behandling i Stortinget. Det gir Senterpart­iet, som i det siste har luftet sterk uro for uønskede utenlandsk­e oppkjøp, en fin anledning til å gå inn for mer samarbeid med EU.

Som Nupi-direktør Ulf Sverdrup har pekt på: Det kan fort ha politiske og sikkerhets­politiske kostnader å stå alene.

Norge har interesse av en verden der grensene er åpne for investerin­ger. Men trusselen fra uønskede oppkjøp må tas alvorlig. Det blir lettere å gjøre sammen med de landene som står oss nærmest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway