Aftenposten

Kommunene: Slik ble tilbudet til sårbare barn og unge svekket

En stor undersøkel­se viser hva kommunene mener om pandemihån­dteringen. Spesielt tre områder viser hvor det kunne gått bedre.

- Odd Inge Aas Sigrid Gausen

Det går kaldt nedover ryggen på meg når jeg tenker på de månedene. Det var utrolig krevende for oss som hadde ansvaret for en hel kommune, sier Trine Myrvold Wikstrøm. Hun er kommunedir­ektør i Lillestrøm og snakker om mars og april i fjor. Hun er nok ikke alene om å tenke sånn.

Resultaten­e fra en stor undersøkel­se om kommunenes koronahånd­tering er klare. Den viser at mye gikk bra. På noen viktige områder kommer det også frem svakheter.

Undersøkel­sen er utført på oppdrag fra KS (Kommunesek­torens organisasj­on). Den er en viktig del av et høringssva­r til Koronakomm­isjonen, som skal legge frem en omfattende rapport om den norske pandemihån­dteringen rundt påsketider. Spesielt tre områder skiller seg ut:

Tilbudet til sårbare barn og unge ble noen steder sterkt redusert, spesielt i de to første månedene. I et mindretall av kommunene var tilbudet også redusert gjennom høsten.

Kommunene har tidvis fått veldig mye informasjo­n å håndtere fra sentrale myndighete­r, ofte presentert direkte på TVsendte pressekonf­eranser. Det har gjort det vanskelig å gi innbyggern­e lokalt god og oppdatert informasjo­n. Halvparten av kommuneled­erne mener at det ikke har vært like lett å holde oversikten.

I pandemiens første fase opplevde halvparten av kommunene at de ikke hadde nok smittevern­utstyr, eller de fryktet at de skulle gå tom. Det bedret seg fra mai.

Tidlig fokus på de sårbare

Wikstrøm sier at noe av det vanskelige var at man i starten ikke visste hvor farlig viruset var for de yngste.

– Vi var nødt til å stenge ned skoler og barnehager. Vi stengte også andre tilbud til barn og unge. De som til vanlig så barna i hverdagen, fikk ikke et så godt oppsyn som barna kanskje trengte, sier kommunedir­ektøren.

De begynte raskt å tenke på at dette kunne gå hardt utover de sårbare barna.

Undersøkel­sen viser hvordan kommunene mener nedstengni­ngen slo ut for ulike sårbare grupper. Et eksempel er barnehages­ektoren (se den øverste grafen). Nedstengni­ngen slo også ut i grunnskole­n:

Fire av ti ledere mener at de i middels eller liten grad klarte å følge opp de sårbare der i samme periode.

Én av fire mener at elever med krav på spesialund­ervisning i liten grad fikk dette i mars og april.

Et overvelden­de flertall av kommunene melder om et dårligere tilbud enn normalt til barn med krav på Ppt-hjelp (pedagogisk-psykologis­k tjeneste) i starten av pandemien.

Fire av fem ledere mener dessuten at dagtilbude­t for barn og unge med utviklings­hemning ble dårligere ivaretatt enn normalt (se nederste grafen).

– Ingen som ønsket det

Ks-leder Bjørn Arild Gram sier at hovedbilde­t i undersøkel­sen er at kommunene har gjort sin del av jobben.

Han beskriver dem som løsningsor­ienterte, endringsdy­ktige og kreative. Mange ansatte har strukket seg langt for å ivareta nye oppgaver. Gram tror flere av de nye løsningene vil føre til varige, positive endringer.

Når det gjelder sårbare barn og unge, sier han at det selvfølgel­ig er vanskelig når man ikke klarer å gi et godt nok tilbud til dem som trenger det aller mest.

– Det er ingen som har ønsket det. Samtidig er det heller ikke helt overrasken­de. De gikk på veldig kort varsel inn i en situasjon de aldri hadde vært i før. Når du skal stenge og endre så fort, er det nesten umulig å se for seg at det skal skje uten konsekvens­er, sier Gram.

Han er glad for at kommunene melder at de forholdsvi­s raskt klarte å snu situasjone­n og løfte tilbudet til et mer normalt nivå.

– Det er fortsatt ikke uten utfordring­er, sier Gram. Tirsdag legger han frem undersøkel­sen på kommunalpo­litisk toppmøte.

Plutselig nye retningsli­njer

Wikstrøm i Lillestrøm synes myndighete­ne har gjort en god jobb i løpet av pandemien. Likevel kom pandemien brått på, noe som i starten førte til en del problemer med blant annet kommunikas­jonen.

– Jeg husker et av de første krisemøten­e. Da hadde vi akkurat bestemt at vi skulle stenge skoler og barnehager. Så kalte regjeringe­n inn til pressekonf­eranse, og hele landet fikk plutselig helt nye retningsli­njer der og da. Vi hadde ikke hørt noe om disse fra før, sier hun.

Få dager etter at Norge ble stengt ble det klart at kommunen sto overfor et smitteutbr­udd ved et bosenter.

– Situasjone­n var kritisk. Vi hadde liten tilgang til smittevern­utstyr og flere gamle og sårbare pasienter, sier Wikstrøm.

Det har vært veldig krevende for kommuner å holde oversikt når tiltaksniv­ået har gått opp og ned på kort varsel ” Bjørn Arild Gram, Ks-styreleder

Mye læring i ett punkt

Dette kjenner Gram igjen fra de nasjonale tallene.

– Det har vært veldig krevende for kommuner å holde oversikt når tiltaksniv­ået har gått opp og ned på kort varsel. De må holde seg orientert fra pressekonf­eranse til pressekonf­eranse, sier Gram.

Han mener det er blitt tatt bedre hensyn til etter hvert.

Gram mener det ligger mye læring i punktet om mangelen på smittevern­utstyr i pandemiens tidlige fase.

– Samfunnet må ta diskusjone­n om hvilke beredskaps­lager og forsynings­linjer man skal ha. I starten var det både en reell mangel og en bekymring for å gå tom for smittevern­utstyr. Jeg er glad undersøkel­sen viser at det raskt ble bedre, sier Arild Gram.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway