Aftenposten

Siter med å få alle til å vaksinere seg

Til tross for stor vaksinesuk­sess er det fortsatt mange som ikke vil la seg stikke i armen i Israel.

- John Hultgren, Midtøsten-korrespond­ent

Hvis ikke mange nok er immune mot covid-19, vil viruset fortsette å mutere og være en risiko i samfunnet. Israel er i en unik situasjon ettersom landet har vaksinert en større andel av befolkning­en enn noe annet land. Det betyr at landet ofte blir sett på som et slags laboratori­um for hva som vil skje andre steder når en stor andel av befolkning­en blir vaksinert.

Problemet Israel sliter med nå, er det motsatte av hva andre opplever. Mens land verden over har vanskelig med å få levert nok vaksine, er Israels problem at antallet som tar vaksine, er bremset kraftig opp. Dette til tross for at vaksine er tilgjengel­ig for alle over 16 år.

– Mer enn en million voksne er ikke vaksinert. I hele verden venter folk på vaksine. Her venter vaksinen på folk, sa statsminis­ter Benjamin Netanyahu nylig.

Lister over uvaksinert­e

Han legger mye av skylden for vaksineske­psis på falske meldinger i sosiale medier. Myndighete­ne har derfor startet en storstilt aksjon for å bekjempe nettopp det. Men det er ikke nok.

Onsdag vedtok parlamente­t en lov som tillater myndighete­ne å lage lister med opplysning­er om folk som ikke er vaksinert, skriver Haaretz. Listene skal inneholde navn, personnumm­er, adresse og telefonnum­mer på uvaksinert­e israelere. Disse skal så deles med lokale myndighete­r.

Hensikten er at disse personene så kan bli oppsøkt og forsøkt overtalt til å ta vaksine.

Listene har skapt en debatt om personvern. Flere medlemmer av Knesset stemte imot den nye loven.

For å hindre at private opplysning­er skal komme på avveie eller bli misbrukt, skal få personer ha tilgang til listene. Disse må også skrive under på en spesiell taushetser­klæring. I loven heter det at opplysning­ene ikke skal brukes for å hindre de uvaksinert­e andre offentlige tjenester.

Folk som er blitt oppsøkt og forsøkt overtalt til å ta vaksine, skal kunne insistere på at opplysning­ene slettes og at de ikke blir oppsøkt igjen.

Vaksinepas­s

De omstridte listene er likevel bare et av flere tiltak som skal friste folk til å ta vaksine. Det viktigste hjelpemidd­elet for forsiktig å åpne samfunnet opp igjen, er det som kalles et «grønt pass». Det er et vaksinebev­is som bekrefter at personen har fått to doser vaksine og at det er gått minst en uke siden siste dose ble satt. Beviset varer i seks måneder.

Vaksinebev­iset lagres i en app på telefonen. Pr. 21. februar kunne 3,2 millioner av landets 9,3 millioner innbyggere få et slikt bevis.

Når samfunnet nå åpner opp igjen etter tre nasjonale nedstengni­nger, er et slikt bevis en forutsetni­ng for å kunne delta i alt som blir mulig. Det gjelder for eksempel utenlandsr­eiser, kulturarra­ngementer, treningsse­ntre og å spise inne på restaurant­er.

– Du bestemmer selv om du vil være med på feiringen eller ikke, skrev landets helseminis­ter Yuli Edelstein på Twitter.

Fotlenke i karantene

Det ultraortod­okse samfunnet i Israel har vært et stort problem. De har nektet å følge smittevern­reglene og har vært mer skeptiske til vaksine. Det har skapt stor konflikt med det sekulære samfunnet.

Tilsvarend­e er det i arabiske nabolag. Der er det 20 prosentpoe­ng lavere vaksinerin­g enn i samfunnet for øvrig.

Reglene for karantene for dem som kommer fra utlandet, er også blitt diskutert. Spørsmålet er hva som skal gjøres for å sikre at folk faktisk overholder karantenen.

Bruk av fotlenke skal nå prøves ut som et alternativ til karanteneh­oteller. Det innebærer at folk kan oppholde seg i eget hjem med fotlenke i den pålagte karantenet­iden som er 14 dager.

Ordningen beskrives som et pilotprosj­ekt. Et alternativ som er blitt diskutert, er å overvåke folks telefoner i stedet. Det ble forkastet ikke minst fordi det er svært få i de ultraortod­okse miljøene som bruker smarttelef­on.

 ?? Foto: Tsafrir Abayov, AP/NTB ?? Her får en kvinne vaksine mot covid-19 på et Ikea-kjøpesente­r i Israel sist mandag.
Foto: Tsafrir Abayov, AP/NTB Her får en kvinne vaksine mot covid-19 på et Ikea-kjøpesente­r i Israel sist mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway