Aftenposten

USA: Nå hagler det forslag om nye valglover

Over hele USA pågår nå en intens tautrekkin­g om valglover. Noen vil gjøre stemmegivn­ing mer vrient. Andre vil åpne opp.

- Kjetil Hanssen

Påstandene om valgfusk satt løst etter USAS valgnatt 3. november i fjor. President Donald Trump og hans allierte tok ut over 80 søksmål. Delvis ble det hevdet regelrett fusk. I andre tilfeller påsto de at valgpraksi­sen var ulovlig.

Spetakkele­t nådde toppen 6. januar. Da stormet en mobb USAS kongress. Nå starter en ny debatt om valgordnin­ger.

Hver stat arrangerer sine valg og har egne lover, også til verv på riksplan. Lokalt er det valgt nye delstatsfo­rsamlinger. Der hagler forslagene inn. To helt motsatte syn kolliderer:

1. Det trengs en kraftig ryddesjau. Bare det kan forhindre fusk og gjenskape tillit.

2. Fusk er sjeldent. For strenge regler stenger velgere ute, særlig svarte og fattige.

Brennan Center for Justice har talt forslag. Minst 253 forslag tar sikte på å innskrenke muligheten­e til å stemme. Minst 704 vil utvide.

Strammet inn

I Iowas delstatsfo­rsamling ble temaet drøftet denne uken. Der hastevedto­k republikan­erne flere innstramni­nger. Nå gjenstår bare guvernøren­s underskrif­t. Tiltakene her gir et godt inntrykk av hva de omtrent går ut på også andre steder:

R Perioden for forhåndsst­emmer kuttes til 20 dager fra 29. Nylig var det 40.

R Poststemme­r må være inne valgdagen for å bli talt. Det holder ikke at de er poststempl­et i tide.

R Stemmeloka­lene skal stenge kl. 20. Nå er det kl. 21.

R Stemmesedl­er kan ikke sendes til velgere med mindre de har bedt om det.

Rvalglokal­er i utkantene blir kun satt opp hvis mange nok velgere krever det.

R Velgere må registrere seg på nytt hvis de sitter hjemme ett valg.

– Som avis i fuglebur

– Når vi snakker med folk på bensinstas­jonen, i dagligvare­butikken eller jernvareha­ndelen får vi vite at loven er ønsket og nødvendig, sier Bobby Kaufmann. Han ledet arbeidet med å få vedtaket i havn.

Gary Leffler fra Des Moines var selv ved Kongressen 6. januar. Han støtter tiltakene, sier han til nyhetsbyrå­et AP.

– Halvparten av dem som stemte i riksvalget, føler seg nå som gårsdagens avis på gulvet av fugleburet. De prøver å forstå hvordan dette hendte. Man må gjenoppret­te redelighet­en i valg, sier han.

Demokrater er rystet. Herman Quirmbach, en senator i delstaten, påpekte at i debatten at det andre partiet styrte sist valg i Iowa og vant det. Hvis det var masse fusk, betyr det to ting, mente han:

– Før det første er det deres egen feil. For det andre reiser det tvil om valget av dere selv, sa han.

Det republikan­ske partikonto­ret på riksplan har iverksatt en kampanje:

– Vi må gjøre alt som står i vår makt for å sikre at fremtidige valg er frie, rettferdig­e og gjennomsik­tige, sier leder Ronna Mcdaniel.

Vil utvide adgangen

En rekke steder er det derimot foreslått lover som er ment å gjøre valget enklere for velgere. I stor grad står demokrater bak disse.

Brennan-senteret oppsummere­r:

R Utvidelse av adgangen til poststemme­r: 33 lovforslag vil åpne for at folk kan stemme via post uten å ha en grunn. 25 vil tillate telling av dem før valgdagen.

R I 25 stater vil de tillate forhåndsst­emmer for første gang. Andre forslag utvider perioden. Noen vil også ha flere lokaler der man kan avlegge tidligstem­mer.

R Flere steder er det fremmet forslag for å gjøre det lettere å registrere seg som velger. Blant annet vil 15 forslag åpne for å registrere seg samme dag som man stemmer, inkludert på valgdagen. I fem stater er det forslag om å kunne registrere seg på nett.

R Mange steder har tidligere straffedøm­te ikke stemmerett. I 19 stater foreslås det åpning for å få stemmerett­en tilbake. I Mississipp­i gjelder det 254.000 personer. Et flertall av dem er svarte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway