Aftenposten

Det mest katteelske­nde landet i verden

1. mars feires den nasjonale kattedagen, og det finnes egne kattekafee­r og katteteate­r.

- Helene Skjeggesta­d, Russland-korrespond­ent

Det lukter katt hos Olga Zubekhina (41). Det er ikke så rart. Her lever 11 katter og kattunger i en toromsleil­ighet i Otradnoe utenfor Moskva. De okkuperer badet. I stuen har Olga skrudd opp temperatur­en for kattene. Og hun har hentet inn broren til å hjelpe med kattungene. Mannen har nemlig tatt seg en ferie i Egypt.

– Det er mye arbeid med så mange katter, det er i hvert fall sikkert, sier hun, mens hun koser med en katt og leker med fire andre.

Olga Zubekhina driver en liten bedrift med salg av orientalsk­e katter. Alle, utenom hennes egen katt, skal med andre ord ut av leilighete­n om ikke altfor lang tid. Da selges de for mellom 35.000–100.000 rubler (omtrent 4000–11.500 norske kroner).

– Alle blir solgt. Særlig nå. Det har vært en voldsom pågang under pandemien. Folk kjeder seg, men kan ikke alltid betale.

Jeg henviser ofte videre til omplasseri­ngssentre, forteller hun.

Hvorfor er russere så glade i katter? – Jeg tror de fleste av oss har vokst opp med katter. Det er noe vi har med oss fra barndommen. En katt hører med, sier Olga.

Mange russere tenker som henne.

Katteelske­nde russere

1. mars feirer russerne den nasjonale kattedagen. Det gjør de som det mest katteelske­nde landet i Europa. Det er ikke mangel på undersøkel­ser som har forsøkt å kartlagt hvor mange katter og hunder det finnes i verdens største land. Dakia research publiserte i 2017 en undersøkel­se med over 50 land og 43.000 respondent­er.

Der svarte over halvparten av alle russere, 59 prosent, at de eier én eller flere katter.

Pågang under pandemien

Tallene er ikke overrasken­de om man har tilbrakt litt tid i Russland. Her finnes det egne kattekafee­r og katteteate­r. En smygende katt på kjøkkenet er heller regelen enn unntaket.

Utviklinge­n eskalerte da koronaviru­set festet grepet om Russland for et år tilbake.

Russere satt i svært streng karantene i to måneder i fjor. Da økte etterspørs­elen etter katter og hunder med 20 prosent fra 2019. Det viser annonsetal­l fra Avito, skriver Vesti. Avito er en tjeneste som ligner norske Finn.

Sergej Kesojan, direktør for strategi og innovasjon hos Mars Petcare, mener at synet på katter har forandret seg.

For 20 år siden så russere på katter først og fremst som nyttig for husholdnin­gen. De kunne brukes til å fange mus og lignende.

Han mener at russere nå tilbringer mer tid med kjæledyren­e

– Nå er forholdet mer emosjonelt, sier han til nyhetsbyrå­et Interfax.

Russlands mest kjente katter befinner seg kanskje i Russlands mest kjente slott.

Viktig rolle

I 1741 ble Jelisaveta Petrovna erklært som russisk keiserinne. Hun levde et liv med fine kjoler og ekstravaga­nte selskaper i det storslåtte Vinterpala­sset i St. Petersburg. Bekymrings­løst var livet hennes neppe. For eksempel krydde det av mus og småkryp i det enorme slottet.

I 1745 utstedte hun derfor en ordre om at 30 store katter skulle hentes fra Kazan. De skulle jakte på gnagere i Vinterpala­sset.

Kattene gjorde stor suksess i slottet og ble værende i mange kattegener­asjoner.

Sendt fra Sibir

Under andre verdenskri­g led imidlertid byen St. Petersburg, den gang Leningrad, en grufull skjebne. Byen ble satt under blokade av tyskerne. Innbyggern­e, og alt annet som trengte mat for å leve, sultet i hopetall. Kattene sultet også – eller de ble mat for desperate innbyggere.

Da resten av landet fikk beskjed om hvor ille det stod til, gjorde det sterkt inntrykk. Først kom det en ladning med katter fra Jaroslav i 1943, skriver Russia Beyond.

Deretter meldte Sibir seg på. Et tog kom med hele 5000 katter fra byene Tjumen, Omsk og Irkutsk. Gangene i Vinterpala­sset og museet Erimitasje­n ble igjen utrygge for rotter og andre skadedyr. Den dag i dag kan man se flere skulpturer av katter i og rundt den historiske bygning. Og fremdeles holder en titalls katter til i museet.

Disse kattene er vel så mye fotografer­t som museets Rembrandts, sier Mikhail Piotrovski­j til Russia Beyond.

Nye lover

I den lille leilighete­n i Krasnogors­k er også kattene et yndet fotoobjekt. Det er gjennom bilder på sosiale medier de fleste fatter interesse for et kattekjøp hos Olga. Selv er hun veldig opptatt av at ikke hvem som helst får kjøpe.

– Det har hendt jeg har sagt nei. For eksempel var det en kjøper som allerede hadde 20 katter, sukker hun.

41-åringen er opptatt av dyrs rettighete­r – som ikke alltid har stått like sterkt i Russland. I 2018 fikk landet ny dyrevernlo­v. I fjor høst kom det en lokal lov i Moskva. Den pålegger alle bygårder å ha uhindret adgang til kjelleråpn­inger for «små kjæledyr». Dette er for at de mange hjemløse kattene skal ha steder å tilbringe den iskalde vinteren.

– Jeg mener at det bør innføres strengere regler for dyrehold. De reglene som finnes, blir ikke alltid overholdt. Særlig i regionene følges det ikke opp, mener Olga.

Jeg tror de fleste av oss har vokst opp med katter

Olga Zubekhina

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Helene Skjeggesta­d ?? Olga Zubekhina (41) har gjort kjærlighet­en til katter om til en biinntekt. Etterspørs­elen etter katter har økt kraftig det siste året.
Foto: Helene Skjeggesta­d Olga Zubekhina (41) har gjort kjærlighet­en til katter om til en biinntekt. Etterspørs­elen etter katter har økt kraftig det siste året.
 ??  ?? Katteteate­ret i Moskva går for fulle hus. Skal man ha ledige billetter, må man være ute i god tid.
Katteteate­ret i Moskva går for fulle hus. Skal man ha ledige billetter, må man være ute i god tid.
 ??  ?? Katten Vaska tar seg en liten blund i lobbyen til Erimitasje­n, det kjente museet i Vinterpala­sset i St. Petersburg.
Katten Vaska tar seg en liten blund i lobbyen til Erimitasje­n, det kjente museet i Vinterpala­sset i St. Petersburg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway