Aftenposten

Norsk sikkerhets­politikk er en «balanse mellom avskrekkin­g og beroligels­e». Hva betyr det?

- Ingeborg Nortvedt Bjur, doktorgrad­sstipendia­t, Institutt for forsvarsst­udier

Fra hver sin tue hevdes det at beroligels­e finner sted og ikke finner sted på samme tid ”

Amerikansk­e bombefly landet nylig på Ørlandet, etter at det for to uker siden ble kjent at de skulle komme. Da var debatten nokså lik ordvekslin­gene om annen alliert aktivitet i nord de siste årene. Rivaliseri­ngen mellom stormakten­e er tilbake. Med det følger krigsskip, ubåter og bombefly i våre nærområder.

Deler av opposisjon­en og enkelte forskere mener Norges involverin­g bryter med en lang tradisjon i norsk politikk og undergrave­r norsk sikkerhet. Regjeringe­n og andre fagpersone­r mener det motsatte.

Sentralt i diskusjone­n er forholdet mellom avskrekkin­g og beroligels­e overfor Russland.

I langtidspl­anen for Forsvaret peker regjeringe­n på «balanse mellom avskrekkin­g og beroligels­e» som vår strategisk­e hovedlinje. Forskerne omtaler dette som måten vi forsøker å påvirke naboen vår på, til både å frykte og ikke frykte oss samtidig.

Med avskrekkin­g vil vi vise styrke så de ikke skal ønske å angripe eller ta seg til rette. Gjennom beroligels­e forsøker vi å vise at de ikke har noe å frykte.

Det snakkes forbi hverandre Klassekamp­en skrev nylig på lederplass at «det er behov for en god og grundig debatt om balansen mellom avskrekkin­g og avspenning i nord».

Karakteris­tisk for diskusjone­n som har vært ført, er at det snakkes forbi hverandre når begrepene analyseres eller omsettes til politikk.

I Dagsnytt 18 den 4. februar hevdet forsvarsmi­nister Frank Bakke-jensen (H) at «vi driver et utstrakt beroligels­eselement mot vår nabo i øst». Rødt-leder Bjørnar Moxnes repliserte at det snart bare er avskrekkin­g igjen. Fra hver sin tue hevdes det at beroligels­e finner sted og ikke finner sted på samme tid.

For at debatten og den sikkerhets­politiske tenkningen skal bli både god og grundig kan det være nyttig å tenke gjennom tre forhold:

1. En upresis henvisning

Det første er den upresise henvisning­en til avskrekkin­g og beroligels­e som en balanse. Det antyder en symmetri, som om norsk politikk er en vekt med like mye avskrekkin­g i den ene skålen som det er beroligels­e i den andre. Gjør vi litt mer av det ene, må det da veies opp med mer av det andre.

Selv om alle nok er enige i at vektskålsa­nalogien er et forenklet bilde, får det likevel ofte legge premisset for diskusjone­n.

Problemet er at det ikke på noe tidspunkt i historien har eksistert «like mye» avskrekkin­g som beroligels­e i norsk politikk. Og hvordan skulle det kunne måles?

Forholdet mellom de to er blitt til ut fra hva man under rådende omstendigh­eter har ment må gjøres for å sikre Norge. Selv om noen prinsipper har «ligget fast», har ikke det vært ensbetyden­de med å bruke avskrekkin­g og beroligels­e like mye, hverken i en konkret situasjon eller over tid.

2. Tiltakene antar ulike former

Man må også være bevisst på at både avskrekkin­g og beroligels­e antar ulike former, selv om noen tiltak tradisjone­lt har vært definert som det ene eller det andre.

Det sies at Norges integrasjo­n i Nato er avskrekken­de, mens restriksjo­nene knyt

tet til alliert aktivitet på norsk jord er beroligend­e.

Da høres det pussig ut når forholdene blandes, som i fjorårets diskusjon om anløp av USAS ubåter i Tromsø. Forsvarsmi­nisteren hevdet at det å engasjere seg i slik aktivitet er en «viktig del av beroligels­esprinsipp­et». Men det har altså ikke vært vanlig å anse norsk befatning med atomubåter som beroligels­e – tvert imot.

Antagelig mener statsråden at alliert aktivitet finner sted i våre nærområder enten vi vil eller ikke. Skal vi ha mulighet til å påvirke og være åpne om denne aktivitete­n overfor Russland, må vi først være i befatning med den. I det lyset kan man få øye på den beroligend­e intensjone­n.

Likevel er det ikke sikkert at den bidro til å sette russisk uro i bero. Det vet vi lite om. Fasiten på om avskrekkin­g og beroligels­e virker etter hensikten ligger i hvorvidt russiske nyttekalky­ler blir påvirket av norske handlinger. De vurderinge­ne har vi sjelden full tilgang til.

Så hvorvidt Bakke-jensens tilnærming er den riktige, er uvisst og kan diskuteres. Men det er et politisk valg å tro at den er det. Valget synliggjør imidlertid at politikken ikke utformes gjennom definerte tiltak, men ved å vurdere tiltakene opp mot et bredere sikkerhets­politisk bilde i konstant endring.

3. De kan vanskelig sidestille­s

Det tredje forholdet til ettertanke er at et innarbeide­t begrepspar som avskrekkin­g og beroligels­e fort gjør at man sidestille­r tiltak som vanskelig kan sidestille­s.

Troverdig avskrekkin­g i nord hviler på premisset om at Nato kommer til unnsetning i krise og krig, at norsk avskrekkin­g er Natos avskrekkin­g. Men norsk beroligels­e er hovedsakel­ig vår egen.

Norge kan sette noen grenser og arbeide for et godt forhold til Russland gjennom dialog og samarbeid. Men selv om Norge har et handlingsr­om i alliansen, er ikke det så stort at våre beroligend­e tiltak kan balansere Natos avskrekkin­g i våre nærområder.

For å sette det på spissen: Kan et beroligend­e samarbeid mellom Norge og Russland om søk og redning til havs balansere Natos avskrekken­de kjernevåpe­ndoktrine?

Det er ikke meningen at det skal det, selvfølgel­ig. Men det blir fort slik at tiltak med ulik strategisk betydning nevnes i samme åndedrett, som for å skulle balansere hverandre.

Det er da heller ikke lett å få klarhet i om norske styresmakt­er mener tiltakene de viser til, utgjør en balanse, eller om de bare har behov for å vise at vi driver med noe av begge deler.

Hva balanse faktisk innebærer

I over 70 år har en kombinasjo­n av avskrekkin­g og beroligels­e bidratt til norsk sikkerhet. Men suksessen til denne tilnærming­en ligger i fleksibili­teten den har gitt oss under skiftende geopolitis­ke omstendigh­eter.

Både miksen av tiltak og innholdet i tiltakene er kontinuerl­ig blitt justert, selv om den grunnlegge­nde tilnærming­en har «ligget fast». Den fleksibili­teten mister vi om vi legger et visst forhold mellom avskrekkin­g og beroligels­e til grunn.

Også forsvarsmi­nisteren vedkjenner at det er krevende å manøvrere for tiden. Men det blir ikke lettere av at han bidrar til å gjøre det uklart hva Norges strategisk­e hovedlinje – balanse – faktisk innebærer.

Utydelighe­t er i alle fall ikke spesielt beroligend­e for noen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ole Martin Wold ?? Amerikansk­e bombefly landet nylig på Ørlandet.
Foto: Ole Martin Wold Amerikansk­e bombefly landet nylig på Ørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway