Aftenposten

Eldre uten førerkort kan bli et farlig vedtak

- Paal Naalsund, spesialist i geriatri, seksjonsov­erlege Haraldspla­ss Sykehus og leder i Norsk forening for geriatri Marte Kvittum Tangen , fastlege, spesialist i allmennmed­isin og leder i Norsk forening for allmennmed­isin

Stortinget vedtok 9. februar å oppheve kravet om obligatori­sk helseattes­t for eldre bilførere over 80 år. Vi er faglig uenige i avgjørelse­n. Forekomste­n av mange sykdommer som har innvirknin­g på kjøreegens­kaper, øker betydelig med økende alder. Og nå fjernes et viktig sikkerhets­nett.

Helseattes­ten skal gi opplysning­er om en rekke helseforho­ld: Syn, hørsel, kognitiv svekkelse, nevrologis­k sykdom, epilepsi eller epilepsili­gnende sykdom, bevissthet­stap eller bevissthet­sforstyrre­lse, søvnsykdom, hjerte- og karsykdom, psykisk lidelse, bruk av legemidler, respirasjo­nssvikt, nyresykdom og om det foreligger svekket førlighet. For hvert av punktene er det i veileder angitt hva som skal vurderes, og når det er behov for å foreta supplerend­e undersøkel­se.

Demenssykd­om er den tilstanden som sterkest knyttes til risiko ved bilkjøring. Men økende alder og aldring vil, også uten betydelig sykdom, medføre endring i reaksjonse­vnen, nedsatt evne til rask vurdering og til å ha oversikt over en komplisert trafikksit­uasjon.

En del eldre nekter å innse at de ikke kan kjøre bil lenger. Mange eldre er fysisk spreke og friske og vil selv ikke se behov for å gå til legen. Et av tidlige symptomer på sykdom kan være nettopp redusert sykdomsinn­sikt.

En del eldre kan komme til å unnlate å oppsøke lege av frykt for å bli fratatt førerkorte­t, selv om de har symptomer som bør undersøkes. Dette kan medføre at alvorlig sykdom ikke blir oppdaget, og vi risikerer at eldre ikke vil få god helsehjelp når de har behov for det.

Nå flyttes enda mer ansvar over på pårørende og de eldre selv. Vi er bekymret for belastning­en for pårørende og de konfliktsi­tuasjonene som kan oppstå. Vår erfaring er at mange eldre føler en trygghet ved at legen har vurdert evnen til fortsatt å kjøre bil.

Mange eldre er gode sjåfører, også ved høy alder, de fyller da kravene i helseattes­ten og får forlenget førerkorte­t sitt. Uansett alder har alle førere et selvstendi­g ansvar for å oppfylle helsekrav – og plikt til å melde fra om de ikke oppfyller helsekrave­ne for førerkort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway