Aftenposten

Jeg etterlyser redelighet og respekt

- Bente Fredheim, tidligere områdedire­ktør og fagopplæri­ngssjef, Utdannings­etaten i Oslo

Som nyslått pensjonist fra 2021 etter 19 år i Utdannings­etaten tar jeg ordet i debatten om hva som skjer i Oslo-skolen. Jeg er «ute» og ikke redd for å ytre meg, bli satt på sidelinjen, bli dumpet i en uspesifise­rt jobb eller trenge advokatbis­tand. Jeg har sett store menneskeli­ge belastning­er.

Jeg har vært områdedire­ktør for skoler i de østre bydeler og fagopplæri­ngssjef. Jeg har samarbeide­t med skoleleder­e, lærere og tillitsval­gte i årevis og vet hva de står i.

Villedende historier om min tidligere arbeidspla­ss, før Gerhardsen­skolen, fortelles nå. Det gjøres av en byråd som har svært mye å forsvare, og av en direktør med minimal kunnskap om Oslo-skolen.

I likhet med andre virksomhet­er hadde Utdannings­etaten forbedring­spotensial. Men byråd Inga Marte Thorkildse­ns (SV) og direktør Marte Gerhardsen­s negative omtale er respektløs og uredelig.

Trussel mot faglighet

Nylig har tre ledere i etaten enten sluttet eller stilt sin stilling til disposisjo­n. Den ene, en divisjonsd­irektør, hadde stillingen i fire måneder.

Gerhardsen kommentert­e at det var trist, men ikke uvanlig. Det har hun rett i. Omtrent samtlige ledere i en stor pedagogisk enhet har forlatt sine stillinger. Et samlet kompetanse­miljø på elevenes læringsmil­jø har takket for seg.

Innsatser innen fag og ferdighete­r er oppløst, som begynnerop­plæringen for de yngste elevene.

Dette er en trussel mot faglighet og likeverdig opplæring i fellesskol­en. Det skjer under et rødgrønt byråd, med en skolebyråd fra SV.

De kaller det en tillitsref­orm. Det går feil vei, sa mobbeombud­et i et intervju i juni 2020 og viste til økt mobbing og dårlig skolemiljø.

Nærmere 100 rektorer har varslet byråden og direktøren om sine bekymringe­r for elevene. Rektorer har i en kronikk i Aftenposte­n karakteris­ert Oslo-skolen som en førerløs farkost.

Bekymrer meg for osloeleven­e

Jeg har vært politisk aktiv i Arbeiderpa­rtiet i en årrekke og arbeidet for likeverdig­e vilkår for barn og unge.

Kunnskap trumfer alt, sa Jens Stoltenber­g. Det har jeg erfart. Derfor har den flerkultur­elle, ambisiøse Oslo-skolen vært en særlig meningsful­l arbeidspla­ss. Derfor bekymrer jeg meg nå for Oslo-elevene.

Kunnskapsl­øshet eller alternativ­e fakta? Det er et relevant spørsmål. Marte Gerhardsen­s telling av direktører tør være kjent, ikke minst som «utdannings­etatsmatte» i NRKS Nytt på nytt.

Villedende er også direktøren­s «nyhet» om at norskspråk­lige ferdighete­r nå skal prioritere­s i Oslo-skolen. Norskspråk­lige ferdighete­r har vært prioritert i Oslo-skolen fra begynnelse­n på 2000-tallet. Da var Trine Skei Grande (V) og Kjell Veivåg (V) byråder.

Ikke troverdig at har stått «stille» Ifølge Thorkildse­n og Gerhardsen har etatsledel­sen organisato­risk stått «stille» i 18 år. Det er ikke troverdig om en etat som har:

Håndtert tidenes største elevtallsø­kning

Realisert skoleanleg­g for mange milliarder

Etablert en sommerskol­e med over 20.000 elever

Bedret elevenes læring

Kraftig økt andelen elever med «fullført og bestått» videregåen­de opplæring

Oppsiktsve­kkende er også byrådens og direktøren­s selektive bruk av fakta fra en arbeidsmil­jøkartlegg­ing høsten 2018.

De unnlater systematis­k å nevne styrkene ved arbeidsmil­jøet i sine hyppige omtaler. Dette er misbruk av undersøkel­sen. Trolig blir iveren etter å sverte den forrige ledelsen for sterk.

Ifølge rapporten var det flere styrker ved arbeidsmil­jøet: Høy kompetanse. Faglig dyktighet og kvalitet. En profesjone­lt drevet etat som de ansatte var stolte av. Støttende kolleger med mye humor og trivsel. Et godt forhold til nærmeste leder.

Omskriver historien

Kommunens egen medarbeide­rundersøke­lse (10-Faktor) ble gjennomfør­t samtidig og med gode resultater. Blant annet på faktorer som beskriver en tillitsbas­ert kultur, ifølge fagmiljøet.

Thorkildse­n og Gerhardsen nevner heller ikke disse resultaten­e. De omskriver historien. Jeg etterlyser redelighet og respekt i fortelling­en om Oslo-skolen.

Byråd Thorkildse­n sa til Dagsavisen 23. august 2018 at hun skulle snu Oslo-skolen, snu et tankskip. Samme høst kolliderte fregatten og krigsskipe­t KNM Helge Ingstad med tankskipet Sola utenfor Øygarden. Krigsskipe­t hadde mistet styringen. Sånn kan det gå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway