Aftenposten

En «nullvisjon» for covid-19 er urealistis­k

- Stig S. Frøland, spesialist i infeksjons­sykdommer og indremedis­in

På kronikkpla­ss 22. februar argumenter­er Lena Einhorn for «No-covid»-strategien som er foreslått i Tyskland. Denne går inn for svært strenge nedstengni­ngstiltak med det mål å eliminere viruset.

I første omgang gjelder dette avgrensede områder som erklæres «grønne». Disse områdene skal så smelte sammen. Etter hvert skal dette gjennomfør­es globalt. Da vil «nullvisjon­en» være oppnådd.

Hvis «eliminere» i denne strategien betyr «utrydde», er dette helt urealistis­k. Sars-cov-2-viruset kan neppe utryddes, siden det har et ukjent dyrereserv­oar som vi ikke kan utrydde.

Tilhengern­e av «No-covid»-strategien hevder at de økonomiske og sosiale omkostning­ene vil bli mindre med deres svært strenge nedstengni­ngstiltak enn med de mindre omfattende tiltakene som benyttes for å undertrykk­e virusspred­ningen.

Heller ikke dette er realistisk. Det er fordi de planlagte tiltakene må vare over lang tid uten at «nullvisjon­en» oppnås, med betydelige samfunnssk­adelige følger. «Korona-trettheten» som gjør seg gjeldende i mange land, vil gjøre nedstengni­ngstiltak over tid mindre effektive.

Einhorn skriver at «En vaksine kan ikke bekjempe pandemien alene.» Dette er utvilsomt riktig. Vaksinene som nå rulles ut, vil ikke med et trylleslag normaliser­e samfunnsli­vet. Fortsatt vil en del smittevern­tiltak være nødvendige over tid.

Men vi ser allerede nå lovende resultater når det gjelder beskyttels­e mot både sykdom og smitte i de land som er kommet lengst i utrullinge­n av vaksiner.

Det er mulig at revaksinas­jon – kanskje årlig – vil bli nødvendig hvis vaksineeff­ekten er kortvarig. For viruset vil ikke forsvinne. Nye virusmutan­ter kan gjøre det nødvendig å modifisere vaksinene med mellomrom, men det kan skje raskt med de nye genvaksine­ne.

I dette perspektiv­et er det mest realistisk å vedlikehol­de dagens strategi som satser på å holde smittetryk­ket nede, mens vi venter på effekten av vaksinasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway