Aftenposten

Vaksinesuk­sessen viser at venstresid­en tar feil

- Lars Peder Nordbakken, økonom, Civita

Selv om det er for tidlig å skrive historien om vaksinekap­pløpet under covid-19-pandemien, vet vi allerede en hel del. Vi vet blant annet at det aldri før har lykkes å utvikle og teste så mange nye vaksiner på så kort tid.

Ifølge The Economist er det på verdensbas­is allerede utviklet 379 ulike covid19-vaksiner under ett år etter publiserin­gen av den vitenskape­lige spesifikas­jonen av viruset. Disse befinner seg på ulike stadier i test- og godkjennin­gssyklusen. Syv vaksiner har, basert på anerkjente kriterier, oppnådd godkjent regulatori­sk status i ett eller flere land. Og flere lovende kandidater, som Novawax Curevac, er på god vei til å oppnå det samme.

Lyset i enden av tunnelen

Det er til nå i alt inngått kontrakter om levering av 7,9 milliarder vaksinedos­er i inneværend­e år. Dessuten er det planlagt en produksjon­skapasitet som tar høyde for å kunne levere ytterliger­e 4,3 milliarder doser innen året er omme. Verdens voksne befolkning består til sammenlign­ing av 5,8 milliarder mennesker. Vi ser med andre ord lyset i enden av tunnelen, selv om mye gjenstår både når det gjelder finansieri­ng og distribusj­on, spesielt i fattige land.

Men det er ikke mulig å sette tall på hvilken enorm betydning dette «lyset» vil få i form av reduserte menneskeli­ge lidelser, så vel psykisk som sosialt og økonomisk. Uten vaksiner er det antatt at ufattelige 150 millioner mennesker ville stått i fare for å miste livet på grunn av viruset.

Nykommerne er mest innovative

Bak dette alvoret kan vi skimte viktig lærdom om forskning og innovasjon for fremtiden. De leverandør­ene som leder an i kappløpet, og som ventelig også har lett for å tilpasse sine vaksiner til nye muterte virusvaria­nter, har det til felles at de har lykkes på grunnlag av helt ny vaksinetek­nologi, med betegnelse­n MRNA. Når vi ser nærmere på hvem de ledende aktørene er, finner vi følgende: Innovatøre­ne i front er nesten uten unntak relativt små og unge selskaper. Vi begynner etter hvert å dra kjensel på dem: Biontech (med Pfizer som partner) og Curevac fra Tyskland og Moderna og Novawax fra USA.

Derimot finner vi ingen av de tre internasjo­nale vaksinegig­antene i tetsjiktet. Glaxosmith­klein (GSK), Merck og Sanofi har alle havnet langt bak i løpet. Ifølge Financial Times forsøker GSK nå å melde seg på i kampen på nytt etter å ha gått på et forsmedeli­g tap på hjemmebane: Forsknings­miljøet ved Oxford University valgte å samarbeide med Astra Zeneca fremfor GSK. Det amerikansk­e Merck har allerede avviklet sitt vaksineutv­iklingspro­gram, mens det franske Sanofi nå søker å innta en underlever­andørrolle etter et mislykket samarbeids­forsøk med Translate Bio.

Hvis Financial Times har rett i sin vurdering, har alle de tre legemiddel­gigantene blitt fanget av sine veletabler­te, gamle metoder. Dermed har de overlatt de mer risikofylt­e og radikale innovasjon­sforsøkene til nye utfordrere i bransjen. Slik bekreftes et velkjent innovasjon­smønster fra mange andre næringer: De mest radikale og transforme­rende innovasjon­ene kommer sjelden fra de store, etablerte aktørene, men som regel alltid fra nye aktører. De store, etablerte aktørene er til gjengjeld ofte best til å gjennomfør­e små, gradvise innovasjon­er.

Myndighete­nes rolleforst­åelse er viktig

En annen lærdom er knyttet til myndighete­nes rolle. De har ikke fulgt den modellen som blant andre økonomen Mariana Mazzucato og en del på den norske venstresid­en forfekter: At staten tar en ledende strategisk og koordinere­nde rolle for å realisere store samfunnsop­pdrag, eller missions, ofte med referanse til det amerikansk­e månelandin­gsprosjekt­et Apollo.

Vaksinekap­pløpet har fulgt et helt annet mønster. I stedet for å satse på statsstyrt­e prosjekter har myndighete­ne i Vesten heller valgt å utlyse en åpen konkurrans­e: De har tilbudt støtte til forskning og gått i kontraktsf­orhandling­er med de mest lovende enkeltaktø­rene etter hvert som det ble klart hvem de var. Den modellen som ligger an til å lykkes nå, er derfor utpreget åpen, polysentri­sk og konkurrans­ebasert, ledsaget av åpen tilgang til resultater fra offentlig finansiert forskning.

Den mye omtalte Mazzucato-modellen er i motsetning til dette basert på at staten leder et utviklings­program. Programmet angir konkrete mål og teknologis­k retning og inviterer utvalgte private aktører innenfor det myndighets­bestemte prosjektet.

Boris Johnsons fiasko

Det nærmeste man kommer et «månelandin­gsprosjekt» etter Mazzucatos oppskrift, nå under koronakris­en, er trolig den britiske statsminis­ter Boris Johnsons

Operation Moonshot. Det ble lansert i september i fjor, med følgende klare

mission: å utvikle et avansert teste- og sporingssy­stem under ledelse av helsemyndi­ghetene med sikte på å teste 10 millioner briter daglig fra og med begynnelse­n av 2021. Det ble det ingenting av, og prosjektet er for lengst definert som en fiasko, ifølge Financial Times.

Det er vanskelig å forestille seg en større kortsiktig samfunnsut­fordring enn å forsyne verden med vaksiner mot covid19-viruset. Det samme gjelder en større langsiktig utfordring som å lykkes med den grønne industriel­le revolusjon­en som skal ta oss videre inn i en bedre fremtid etter covid-19.

Felles for begge utfordring­ene er dette: Vi lurer vi oss selv hvis vi tror vi kan «misjonere» oss til suksess basert på statlige masterplan­er.

Vi lurer oss selv hvis vi tror vi kan «misjonere» oss til suksess basert på statlige masterplan­er ”

 ?? Foto: David W. Cerny, Reuters/ntb ?? Innovatøre­ne i front er nesten uten unntak relativt små og unge selskaper, som dem som står bak Moderna-vaksinen fra USA, skriver innleggsfo­rfatteren.
Foto: David W. Cerny, Reuters/ntb Innovatøre­ne i front er nesten uten unntak relativt små og unge selskaper, som dem som står bak Moderna-vaksinen fra USA, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway