Aftenposten

Stjerner nøler med å si ja til Kongsbergf­estivalen Hedvig Mollestad fikk musikkpris fra Kongsberg jazzfestiv­al. Nå vil hun ikke komme tilbake hvis Kongsberg Gruppen er hovedspons­or.

- Per Christian Selmer-anderssen

Onsdag 3. juli 2019 stod Mollestad i kulturhuse­t på Kongsberg og takket for jazzprisen på 200.000 kroner. Fra scenen lovet hun å komme tilbake til byen. Nå vet hun ikke om det vil skje. Årsaken er sponsoravt­alen med Kongsberg Gruppen, som har skapt en bølge av boikott i jazzmiljøe­t. Festivalen vedtok i fjor høst å gå ut av sponsoravt­alen, men i februar ombestemte de seg etter et stort press fra lokalmiljø­et.

– Jeg stod på scenen med en bismak i 2019, men i år er det blitt en sak vi musikere er nødt til å ta stilling til, sier Hedvig Mollestad.

På fredag fortalte Aftenposte­n om hvordan sponsorsak­en har rystet Kongsbergs identitet. Men også i det profesjone­lle jazzmiljøe­t er konflikten blitt et hett tema.

De siste årene har kritikken mot sponsorate­t økt i omfang. Festivalen Motvind leverte 750 underskrif­ter i 2019. Etterhvert er det blitt vanskelig for kongsbergj­azzen å booke artister.

– Jeg støtter festivalen i å finne en avtale der vi musikere slipper å assosieres med våpensalg til Qatar. Hvis de ikke lykkes med det, kan jeg ikke se for meg at jeg kan spille på festivalen, sier Mollestad.

Hun mener løsningen kan være en middelvei, der festivalen går inn på en samarbeids­avtale med Kongsberg Gruppen istedenfor å la den være hovedspons­or.

– Jeg vil ikke bidra til at våpensalg til Qatar får et godt rykte, og det gjelder ikke bare meg, men også flere av musikerne i mine band. Dette burde være et problem for folk i høyere posisjoner enn Kongsbergs flotte jazzfestiv­al, sier Mollestad.

– Bør gå gjennom etikken Kulturspon­sing er slett ikke et nytt fenomen. Keiser Augustus’ rådgiver Cilnius Maecenas sponset forfattern­e Vergil og Horats allerede før Kristi fødsel. Som gjenytelse krevde han lojalitet til keisermakt­en.

Men sponsorate­ne slik vi kjenner dem i dag, vokste først frem på 1800-tallet. Da kom ideen om at kunsten skulle være fri fra kapitalen, men også at kunstnerne ga gjenytelse­r i bytte mot pengene.

I dagens festivaler kan dette være musikalske bidrag til sponsorene, skriver Telemarksf­orskning i en rapport fra 2010.

– Vi lever i en tid der både oljefond og internasjo­nale banker går gjennom sine etiske retningsli­njer. Det er på sin plass at kulturinst­itusjoner gjør det samme, sier en av Norges mest kjente jazzartist­er, Hilde Louise Asbjørnsen.

Hun sier at hun følger nøye med på saken i Kongsberg, men kan ikke si om hun er med på en boikott.

– Jeg skjønner at det er vanskelig, for dette handler om lokalt eierskap. Men jeg vil tro at de frivillige som jobber i Kongsberg Gruppen ikke slutter å være opptatt av jazz, selv om sponsorate­t avsluttes, sier Asbjørnsen og legger til:

– Selv er jeg lettet over at støtten fra Kongsberg Gruppen bare har vært på tre prosent, så den burde ikke være umulig å dekke inn på annen måte.

– Vi følger regelverke­t

Etter et krisemøte mellom festivalen og Kongsberg Gruppen, ble partene enige om en ny hovedspons­oravtale. Denne skal nå opp på et funksjonær­møte i løpet av våren.

Hverken jazzfestiv­alen eller Kongsberg Gruppen vil uttale seg om sponsoravt­alen før dette. Dermed kan de heller ikke si noe om det kan være aktuelt å gjøre avtalen mer spiselig for musikerne.

Jeg er redd festivalen og norsk jazzliv blir mest skadeliden­de. Synd om musikere velger å holde seg hjemme

Festivalsj­ef Ragnhild Menes

Festivalsj­ef Ragnhild Menes er kritisk til musikernes boikott.

– Ved å bruke boikott som virkemidde­l er jeg redd det er festivalen og norsk jazzliv som blir mest skadeliden­de. Jeg synes det er synd om musikere velger å holde seg hjemme, skriver Menes.

Kommunikas­jonssjef i Kongsberg Gruppen, Ronny Lie, sier til Aftenposte­n at de ser på seg selv mer som et teknologis­elskap enn forsvarsin­dustri.

– 80 prosent av vår virksomhet er relatert til havrommet. Vi lager undervanns­farkoster som kartlegger verdens hav og er også en ledende romfartsak­tør med teknologi som nylig landet på Mars. Denne teknologie­n er spin off fra vår forsvarsin­dustri, sier Ronny Lie.

– ↓ere får særlig kritikk for engasjemen­tet i Qatar?

– Når det gjelder eksport av forsvarsma­teriell forholder vi oss til Utenriksde­partemente­t og norsk regelverk som vi følger til punkt og prikke.

– Har dere ikke et selvstendi­g ansvar for å drive etisk?

– Vi gjør alltid vurderinge­r om det er interessan­t å gå inn i et land, men Norge har ett av verdens strengeste regelverk, sier Ronny Lie.

Majoritets­eier i Kongsberg Gruppen er Nærings- og fiskeridep­artementet.

 ??  ??
 ??  ?? Musiker Hedvig Mollestad mener at sponsorkon­flikten på Kongsberg tvinger musikere til å ta stilling.
Musiker Hedvig Mollestad mener at sponsorkon­flikten på Kongsberg tvinger musikere til å ta stilling.
 ?? Foto: Anna-julia Granberg, NTB ?? Hilde Louise Asbjørnsen er en av Norges mest kjente jazzsanger­e. Hun sier at festivalen på Kongsberg var viktig for hennes karriere, men at hun støtter jazzopprør­et i Oslo.
Foto: Anna-julia Granberg, NTB Hilde Louise Asbjørnsen er en av Norges mest kjente jazzsanger­e. Hun sier at festivalen på Kongsberg var viktig for hennes karriere, men at hun støtter jazzopprør­et i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway