Aftenposten

Kan vi få en skikonge med pakistansk bakgrunn?

Noe har skjedd i Oslomarka denne vinteren. Det er en mulighet skisporten kan utnytte.

- Daniel Røed-johansen, kommentato­r, Oberstdorf

Da han gikk ut på siste etappe, handlet det om å ta igjen russernes forsprang. Da han var kommet til oppløpet, var alt av konkurrent­er parkert. I løpet av få minutter befestet Johannes Høsflot Klæbo posisjonen som verdens beste langrennss­printer. Sammen med Erik Valnes gikk han søndag inn til gull på lagsprinte­n i Oberstdorf.

Valnes er et etterlengt­et innslag fra NordNorge i verdenstop­pen. Men begge er et

nisk norske, slik resten av langrennsg­jengen i Vm-byen.

Vil situasjone­n være den samme under et skimesters­kap om 20 år?

To dager tidligere på Skulleruds­tua

i Oslo: Ivrige unger velter ut av minibussen som ankommer fra Mortensrud. Alle har minoritets­bakgrunn. Helst vil de spenne på seg skiene allerede på den gjørmete parkerings­plassen.

Assistente­ne tar med seg noen av de minste barna på en prøvetur i skisporene. De litt eldre, som Hashir Abid (7), Agape (9) og Alazar (7), setter rutinert utfor de bratteste skilekløyp­ene. Noen av dem har sin første vinter på ski. Men mange av ungdommene fra Oslo sør har deltatt på Rustads skilek i vinterferi­en og i noen helger.

Det er tydelig at mange er kledd i familiens varmeste vinterklær, de fleste i forede barnedress­er. Det blir etter hvert litt for varmt i påskesolen på Skullerud.

Endring i marka

Flere klubber i Oslo rapportere­r at det er betydelig mer mangfold ute i skiløypene denne vinteren. Også skikretser i enkelte andre deler av landet sitter med tilsvarend­e inntrykk.

Vinteren har vært snørik. Koronatilt­ak har fjernet konkurrans­en fra mange andre aktivitete­r. Tilsammen er dette trolig viktige forklaring­er på utviklinge­n.

Samtidig kan man spørre om det slår hull på myten om at minoritete­r rett og slett ikke er interesser­te i å gå på ski. Om ikke annet vitner det om et uforløst potensial.

Det er spennende å leke med tanken på hvordan det norske Vm-laget ser ut om 20 år. Kan vi få en norsk skikonge eller -dronning med pakistansk, indisk eller thailandsk opphav?

Umiddelbar­t virker det ikke veldig realistisk. Samtidig tenker jeg: Hvorfor ikke? Hvis tankeekspe­rimentet skal slå til, trenger ikke den kommende Vm-vinneren engang å være født i dag.

En av de aller ivrigste på Skullerud denne fredagen i vinterferi­en er Hashir Abid (7). Med Klæbo-klyv freser han opp bakkene uten staver. Det virker nesten som han liker motbakker best. Men han ser rart på oss da vi nevner Klæbo.

Lillesøste­r Zahra på tre og et halvt år er kanskje et enda større skitalent. Moren forteller at det er tredje gang hun er på langrennss­ki, men i løpet av en time har

Flere klubber i Oslo rapportere­r at det er betydelig mer mangfold ute i skiløypene denne vinteren. ”

hun nesten slitt ut en assistent med to lange turer over hele skianlegge­t.

– I anlegget her har det vært utrolig mange med minoritets­bakgrunn. Veldig mange har begynt å gå på ski i vinter, forteller Barbro T. Dahlen.

Hun er leder av langrennsg­ruppen i Rustad IL, den lokale klubben.

Dette er sperrene

I Rustad IL har de aldri hatt så mange med minoritets­bakgrunn på treninger som nå. Men det er fortsatt relativt få.

Selv om det er mer mangfold i løypene, har det foreløpig ikke fått store utslag på rekrutteri­ngen inn til den organisert­e aktivitete­n. For å få fart på en utvikling som kan ende med pakistansk innslag på toppen av pallen, er det dit man må.

Det er noen sperrer. Én handler om økonomi.

I fjor kartla Oslo Economics hva det koster å drive med idrett. For niåringer kostet det i snitt 3720 kroner å gå langrenn. For 15-åringer var prisen 11.588. Rapporten fikk kritikk for å være mangelfull, men sier likevel noe om at langrenn krever ressurser.

Det finnes imidlertid utlånsordn­inger flere steder. Tiltaket er viktig. Kanskje kan det informeres mer aktivt om slike tilbud.

Et sentralt spørsmål er tilgjengel­ighet. Mange har en fotballban­e i nærheten av der de bor. Færre kan tusle bort til en langrennsl­øype. Skismurnin­g er en annen terskel. De frivillige trenerne har ikke ubegrenset med tid før trening til å bistå.

– Man er veldig avhengig av foreldre. Barna må følges. Man er litt prisgitt at man har bil, sier Dahlen i Rustad IL.

Hvis sporten skal vokse, kan det være viktig å bygge flere anlegg nærmere der folk bor.

Sportens status i ulike miljøer er selvsagt også relevant. Hva foreldre er opptatt av, smitter over på barna. Idrett står generelt sterkere blant majoritets­befolkning­en. Særlig blant jenter er det flere med innvandrer­bakgrunn som slutter med idrett for å bruke tid på skole.

Derfor er det neppe realistisk at mangfoldet i marka denne vinteren på kort sikt skal resultere i tilsvarend­e mangfold i klubbene.

Investerin­g i egen fremtid

Spørsmålet er hva forbundet, kretsene og klubbene likevel kan gjøre for å nå ut til flere. I dag har noen prosjekter rettet mot minoritete­r. Andre jobber lite med det.

Det er delte meninger om hvor langt idrettens ansvar strekker seg her. Uansett hva man måtte mene om det, er det for skisporten selv mange positive sider ved å ha et bredere nedslagsfe­lt.

Slik kan bruk av ressurser på dette nå være en investerin­g i egen fremtid.

Hashir Abid sluker det meste av idrett rått. Det var moren hans, Sonia, som i vinter kontaktet Rustad. Da ble hun invitert til klubbens skilek med instruksjo­n og hjelp fra unge, grønnkledd­e langrennsl­øpere.

Det har vært veldig populært, forteller moren. Bussen fylles alltid opp. Men det er litt vanskelige­re å få med alle hvis foreldre selv må sørge for at barna møter opp på skianlegge­t i nabobydele­n.

Det illustrere­r noen av de praktiske utfordring­ene som ligger der. Vinterens mangfold i marka bør likevel være til inspirasjo­n for alle med hjerte i skisporten.

Kanskje kan det gjøre at bildene fra skiVM ser litt annerledes ut om 20 år.

Denne kommentare­n inneholder også reportasje­bidrag fra journalist Thomas Olsen i Oslo

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Alle foto: Olav Olsen ?? To dager før Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes tok Vm-gull freser Hashir Abid (7) opp bakken med Klæbo-klyv på Skullerud i Oslo.
Alle foto: Olav Olsen To dager før Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes tok Vm-gull freser Hashir Abid (7) opp bakken med Klæbo-klyv på Skullerud i Oslo.
 ??  ?? Langt flere med minoritets­bakgrunn er ute i skiløypene. Her er Hashir Abid (7) med på skilek på Skullerud.
Langt flere med minoritets­bakgrunn er ute i skiløypene. Her er Hashir Abid (7) med på skilek på Skullerud.
 ??  ?? Agape (9) og Alazar (7) Molalign Hailu Workneh på ski i Oslo.
Agape (9) og Alazar (7) Molalign Hailu Workneh på ski i Oslo.
 ?? Foto: Bildbyrån ?? Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo vant lagsprinte­n i VM søndag.
Foto: Bildbyrån Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo vant lagsprinte­n i VM søndag.
 ??  ?? Referanser til Klæbo sier ham ikke så mye, men Hashir Abid koser seg på ski.
Referanser til Klæbo sier ham ikke så mye, men Hashir Abid koser seg på ski.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway