Aftenposten

Jon Jerkø

- Nils Inge Nilssen og Leif Kristensen

Jon Jerkø døde 5. februar, 97 år gammel.

Jon Jerkø var utdannet meteorolog. Han ble tilsatt som lektor på Valler skole i Sandvika i 1954. Han underviste i matematikk, geografi og fysikk. Det ble matematikk han etter hvert konsentrer­te seg om. Elevene minnes ham som en tålmodig og rettferdig lærer.

Å dele undervisni­ngsopplegg var ikke vanlig da Jon startet sin pedagogisk­e løpebane. Det var imidlertid aldri nei fra ham når kolleger trengte råd. Jon delte villig tips og opplegg. Han ble mentor for en generasjon matematikk­lærere på Valler. Jon var åpen for nye ideer innen faget. Han var aktiv i arbeidet med «ny matematikk» på slutten av 60-tallet.

Da læreres medbestemm­else begynte å ta form med lærerråd og skoleutval­g, var Jon en selvfølgel­ig leder. Mange ventet på hans orienterin­g i ulike saker før de avga sin stemme.

Da skolen skulle omorganise­res fra linjegymna­s til endret struktur, var det Jon Jerkø best kunne rammene for den nye skolen. Skolen måtte ha et tilbygg eller ombygges og Jon var det sikre valg som lærerrepre­sentant i byggekomit­een. Han ble en verdifull støttespil­ler for det arbeidet som endte opp med tilbygg på Valler i 1983.

Mange regnet med at Jon hadde latt seg engasjere i den formelle ledelse av skolen da skolen skulle ha ny rektor og studieinsp­ektør, men Jon ville ikke. Først i 1983 gikk Jon inn i en liten delstillin­g som Undervisni­ngsinspekt­ør II. Han ville fortsatt ha mest mulig tid i klasseromm­et.

Jon hadde en lun, stillferdi­g humor. Klassisk er hans forsøk på å få ned støynivået i en klasse. Med glimt i øyet stilte han til undervisni­ng med hørselsver­n.

Med Jons bortgang er en sentral person i Vallers historie borte. Våre tanker går til Ingeborg, Jons ektefelle i 70 år, og deres tre døtre.

Vi lyser fred over Jon Jerkøs minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway