Aftenposten

– Jeg var en partygutt som gjorde mye dumt

I tenårene var det ikke alt som tydet på at gullvinner Espen Bjørnstad skulle bli toppidrett­sutøver.

- Johannes Strand, Oberstdorf

Dette var helt rått. Jeg hadde ikke trodd at vi skulle gjøre det på denne måten her i dag. Vi fikk løpet akkurat som vi ville. Planen min var å ta igjen Tyskland som lå nummer to. I den siste bakken så jeg tyskeren slapp japaneren, og da benyttet jeg muligheten til å gi Jørgen (Graabak) ei god luke ned til tyskerne. Alt gikk som det skulle.

Kombinertu­tøver Espen Bjørnstad stråler i Oberstdorf. Han har nettopp tatt sitt andre Vm-gull i karrieren. Begge har kommet på stafett.

Trønderen passerte både Tyskland og Japan og vekslet som nummer to.

– Lot meg friste av festing

Selv om Bjørnstad står med to Vm-gull og er en viktig stafettman­n for det norske kombinertl­andslaget, var det ikke alt som tydet på at han skulle bli en toppidrett­sutøver i tenårene.

– Jeg har nok hatt en annerledes vei til toppen enn mange andre. Jarl (Magnus Riiber) er nok den strake motsetning­en. Selv var jeg en partygutt som gjorde mye dumt og rart. Da jeg i tenårene lot jeg meg friste av festing og tøys, forteller 27-åringen til Adresseavi­sen.

– Men da jeg var i 18-årsalderen, tok jeg et valg. Resultaten­e var fortsatt gode, selv om jeg ikke var i nærheten av å trene så mye som jeg burde.

– Ble mer voksen

Bjørnstad bestemte seg for å endre livsstil. Han ville bli kombinerts­tjerne.

– Det ble et klart skille i livet mitt. Jeg ble mer voksen og skjønte at kombinert var det jeg ville holde på med.

Siden har han ikke sett seg tilbake: – Jeg satte meg et mål med en gang: Junior-vm. Og dit kom jeg. Deretter bestemte jeg meg for å gå for en topp-tiplasseri­ng. Det klarte jeg. Siden har det bare gått en vei for min del.

I 2014 debuterte han i verdenscup­en, men den første pallplasse­n kom ikke før i 2019. Samme år konkurrert­e han i sitt første mesterskap: VM i Seefeld.

– Enorm respekt

Lagkamerat Graabak sier han er stolt over kompisen:

– Han har stått på i mange år og slår gjennom i midten av 20-åra. Nå er han landslagsl­øper og står med to Vm-gull i karrieren. Det er stort. Jeg har enorm respekt for utøvere som aldri gir opp.

– Jeg er veldig glad for at Espen er en del av laget vårt. I dag gjorde han en fantastisk jobb nok en gang. Selv om han ikke får det helt til i hoppbakken for tiden, er han god i sporet. For vårt lag er Espen viktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway