Aftenposten

Hylet som kom ut etter sisteplass­en fortalte en spesiell historie

Brasils sprintteam ropte høyt av glede da de kom over målstreken. Omfavnelse­n så ikke ut til å slutte. Men hvorfor juble for en sisteplass?

- Mette Bugge, Oberstdorf

Det var noe ekstra i denne omfavnelse­n. Brasils sprintlag i ski-vm var håpløst langt bak i semifinale­n. De kom i mål tre og et halvt minutt etter verdensmes­ter Sverige, men det så ikke ut til å spille noen rolle.

De færreste som følger ski-vm fra Norge, har nok hørt om Jaqueline Mourao .

Hun er skiløper fra landet der det er fotball, sandvolley­ball, T-skjorter og badedrakte­r som gjelder. Nå satser hun mot sitt sjette OL og skal delta i sommer-ol i Tokyo til sommeren. Da i terrengsyk­ling. Og det kan bli det syvende i vinter-ol i Beijing om et år.

Hun har i De olympiske leker represente­rt Brasil i tre grener: langrenn, skiskyting og terrengsyk­ling. Hun debuterte i verdenscup­en i langrenn i 2009 og er brasilians­k mester i terrengsyk­ling flere ganger.

Men så viste det seg at historien ikke først og fremst dreide seg om henne, som i en alder av 45 år og tobarnsmor deltar i ski-vm.

Det var historien til makker Bruno Moura som var så spesiell.

Hull i hjertet

Hun måtte gjennomgå en stor hjerteoper­asjon i 2013.

– Jeg hadde et hull i hjertet, forklarer 26-åringen på skistadion i Oberstdorf.

De to kvinnene fant hverandre fordi den eldste var så ivrig på å sette i gang et prosjekt for å få flere barn til å drive med idrett. Hun hentet 30 unger fra Brasil til Canada, der hun bor med familien. Den gangen var det sykling alt dreide seg om.

– Jeg visste at de som ble plukket ut til å være med videre, ville få en sponsor, forklarer Moura.

Hun hadde møtt «verten» i forbindels­e med sykling. Så viste det seg at Moura ikke kunne drive idrett lenger på grunn av hjerteprob­lemene.

Men de yngste hadde fått så god kjemi med Mourao.

– Jeg ville ikke at hun skulle dø, for det var så alvorlig, sier den mest erfarne.

En operasjon ville kostet flere hundre tusen kroner, men Jaqueline Mourao klarte å få det gratis i Brasil, fordi tenåringen ble regnet som et barn.

Kom tilbake etter en tid

Operasjone­n gikk fint, men pasienten måtte bruke tid på å bygge seg opp igjen. Etter tre måneder kunne hun sykle litt, men det gikk et par år før hun var helt tilbake.

Jaqueline Mourao ventet på hun som skulle bli makkeren på ski. Sammen hadde de VM i Tyskland som mål.

– Vi kan knapt tro at vi står her, sier duoen nærmest i kor.

Løpere fra mange nasjoner går forbi dem for å forberede seg til finalen, men duoen føler at de har seiret.

– Vi mistet aldri håpet. Det vi tok ut da vi kom i mål, var en hel historie fortalt gjennom gledeshyl, ler Jaqueline Mourao.

Ikke som i hjemlandet

Solen skinner, det er varmt og nesten Brasil-temperatur, men bare nesten.

– Vi fikk i alle feiret mye da vi fullførte. Det var en miks av følelser som skulle ut, det handlet om alt som skulle ut.

De tar om hverandre på vei ned trappene. Det er takknemlig­het i hvert blikk.

Det er ingen tvil om at de setter prestasjon­en høyt, det å få delta blant utøvere som er oppvokst med ski på bena.

– Men vi er gode på rulleski, ler Moura.

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB ?? Åhhhh. Så godt å kjenne på «seieren», å ha kommet så langt og gjennomfør­t. Jaqueline Mourao omfavner Bruno Moura, som venter i mål.
Foto: Lise Åserud, NTB Åhhhh. Så godt å kjenne på «seieren», å ha kommet så langt og gjennomfør­t. Jaqueline Mourao omfavner Bruno Moura, som venter i mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway