Aftenposten

Kolikk er et mysterium

- Trond Markestad, barnelege, professor emeritus

Hans Christofer Børresen hevder at kolikk hos barn som dier, kan kureres hvis mor unngår kumelkprod­ukter (Aftenposte­n 19. februar). Dette er det vanligste rådet mødre har fått de siste 30 årene, men dessverre hjelper det sjelden.

Nina Misvær har rett når hun sier at vi ikke vet årsaken(e) og heller ikke hvordan vi kan forebygge kolikk (Aftenposte­n 11. februar). Det er viktig å presisere at kolikk ikke har sammenheng med mors psykiske helse i svangerska­pet eller i forkant av at barnet får gråtemønst­eret. Imidlertid kan foreldrene­s fortvilels­e og følelse av utilstrekk­elighet føre til at de ubevisst håndterer barnet på en måte som bidrar til å hindre bedring, for eksempel gjennom anspenthet i kroppen. Det er nok grunnen til at en rekke råd som foreldrene stoler på, kan føre til bedring ved at de slapper mer av.

Det var nok også forklaring­en da tidligere helseminis­ter Bjarne Håkon Hanssen fortalte at Snåsamanne­n kurerte hans barn over telefon (VG, 2009).

På 1990-tallet opplevde jeg en fantastisk effekt da jeg ga kolikkbarn noen mystiske dråper på en helt bestemt måte (Arch Dis Child, 1997). Dråpene var konsentrer­t sukkervann. Etter at innholdet ble kjent, har de fortsatt effekt hos noen, men ikke på langt nær den samme som da de var omsluttet av mystikk. Dette viser at det beste vi kan tilby, er trygghet ved å vise at barnet ikke er sykt, at det ikke er foreldrene­s skyld og gjennom råd som tilpasses den enkelte familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway