Aftenposten

– Det jeg ber om, er mye, og det er inngripend­e Restaurant­er og butikker må holde stengt. Elever skal masseteste­s med spyttprøve­r. Det er noen av de nye tiltakene for Oslo.

- Restaurant­er og butikker blir stengt. Elever skal masseteste­s med spyttprøve­r. – Det jeg ber om, er mye, sa byrådslede­r Raymond Johansen søndag.

Nå stenges Oslo ned igjen. Hva skjedde?

Nå stenges mye av Oslo ned igjen. Søndag kveld presentert­e byrådet følgende nye tiltak: Alle serverings­steder må stenge, unntatt take away. Alle butikker må stenge, unntatt dagligvare, apotek og andre butikker som står på den statlige unntakslis­ten.

I tillegg anbefaler byrådet nok en gang at Oslo-folk unngår private sammenkoms­ter og besøk i private hjem.

Kunstutsal­g og gallerier må stenge. Organisert­e fritidsakt­iviteter utendørs for personer over 20 år frarådes. Utendørsar­rangemente­r forbys. Rødt nivå på videregåen­de og voksenoppl­æring. I morgen og tirsdag blir det kun digital undervisni­ng. Ingen elever på videregåen­de skoler i Oslo skal møte på skolen. Tiltakene ble presentert av byrådslede­r Raymond Johansen på en pressekonf­eranse i rådhuset søndag kveld.

Ett år etter at koronaviru­set kom til Norge, og etter nesten fire måneder med de strengeste smittetilt­akene i landet, er dermed en ny, omfattende nedstengni­ng av Oslo et faktum.

Oslo stenges ned til 15. mars

– Det jeg ber om er mye, og det er inngripend­e. Ingen har betalt en høyere pris enn Oslo-folk. Likevel må jeg stå her og be om mer, sa Johansen.

Tiltakene som nå blir innført, skal gjelde fra midnatt natt til tirsdag 2. mars og frem til 15. mars.

Smittetryk­ket har økt kraftig i Oslo i vinterferi­en. Rødt nivå ved videregåen­de innføres etter bare to uker på gult nivå. Det betyr at elevene blant annet deles i mindre grupper og ikke lenger kan ha undervisni­ng med hele klassen.

I tillegg skal Oslo se på ytterliger­e tiltak for å bremse smitten blant barn og unge, for eksempel massetesti­ng av elever.

Slik begrunnes de nye tiltakene

– Det er lov å være lei seg i dag, sa byrådslede­r Raymond Johansen (Ap).

– Problemet er at vi ikke har så mye valg. Vi må fortsette å leve med strenge tiltak.

Han forklarer de høye smittetall­ene i Oslo slik:

• Den britiske varianten er blitt dominerend­e i Oslo som følge av importsmit­te.

• Økt testing, noe som igjen fører til høyere smittetall.

• Mer mobilitet i Oslo. Mobiltelef­onene våre avslører at vi har beveget oss langt mer de siste ukene.

– Folk er mer på farten, sa Johansen.

– Mer bevegelse betyr flere treff og mindre avstand, og da gir vi koronaviru­set bedre kår for å spre seg, sa Johansen.

Vi er bekymret for smittesitu­asjonen, men vi er også bekymret for hva så langvarig nedstengin­g betyr for den psykiske helsen til folk ”

Raymond Johansen, byrådslede­r (Ap)

Strengere tiltak, mindre vaksiner

Den nye nedstengni­ngen av Oslo kommer kort tid etter at flere tiltak ble hevet.

Samtidig som strenge tiltak innføres, går Oslo inn i en uke med lav vaksineakt­ivitet.

De neste to ukene kan Oslo bare vaksinere drøyt 2000 eldre med første dose.

Byrådet i Oslo oppfordret søndag regjeringe­n nok en gang til å endre vaksinestr­ategien slik at de hardest rammede områdene får flere vaksiner.

Vil ha fengsel for smittevern­brudd Flere av de største utbruddene i Oslo de siste ukene har skjedd ved byggeplass­er. Nå innfører Oslo kommune strengere regler.

En egen forskrift innføres, som gjør det mulig å straffe grove, uaktsomme brudd på smittevern­reglene på byggeplass­ene med fengsel inntil seks måneder.

I tillegg varsler kommunen mer testing på byggeplass­ene.

Antallet nye smittetilf­eller har økt fra 627 til 1015, selv om testaktivi­teten har vært noe lavere i vinterferi­en.

Før vinterferi­en var andelen positive prøver 2,87 prosent. Den siste uken har andelen positive prøver ligget mellom 3,9 og 4,6 prosent.

Det er et klart tegn på at smittetryk­ket har økt betrakteli­g.

– Vi er bekymret for smittesitu­asjonen i Oslo, men vi er også bekymret for hva så langvarig nedstengin­g betyr for den psykiske helsen til folk, sa Johansen.

– Mange sliter med psyken, og vi kan ikke underslå konsekvens­ene og langtidsvi­rkningene tiltakene har for mange. Barnefamil­iene har hatt en uforutsigb­ar hverdag. En del eldre selvisoler­er seg i påvente av vaksinen. Ungdom ofrer stadig mer av den tiden de tenker at de aldri får igjen senere i livet. Klassefors­kjellene vi allerede har i byen vår, forsterkes, sa byrådslede­ren. Hva skjedde i Oslo?

 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ??
Foto: Siri Øverland Eriksen
 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ?? Byrådslede­r Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen presentert­e nye koronainns­tramminger søndag. Bildet er fra en pressekonf­eranse tidligere i februar.
Foto: Heiko Junge, NTB Byrådslede­r Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen presentert­e nye koronainns­tramminger søndag. Bildet er fra en pressekonf­eranse tidligere i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway