Aftenposten

Pandemien treffer mye skjevere enn antatt

Tøff tid. Stovner-beboer og Høyrepolit­iker Afshan Rafiqs ektemann ble innlagt på sykehus med covid-19d-19 i oktober. Stovner og Søndre Nordstrand­st trand alene er hardere rammet ennn store deler av Norge.

- Per Anders Johansen, Sean Meling Murray, Thomas Olsen og Siri Øverland Eriksen (foto)

Vi visste ikke hva utfallet ville bli. Det finnes jo ingen medisin mot covid-19, sier Afshan Rafiq. Hun er bystyrerep­resentant for Høyre og bor på Høybråten i Stovner bydel. I oktober ble mannen Aamir Javed Sheikh smittet og innlagt på Ahus.

– Vi var bekymret og det var en vanskelig tid. Heldigvis gikk det bra. Vi fikk veldig god oppfølging fra de flinke folkene på Ahus.

Stovner og Søndre Nordstrand har vært hardere rammet av koronapand­emien enn store deler av Norge til sammen.

De to mindre bydelene i Oslo har hatt like mange innlagte koronapasi­enter som hele Nord-Norge, Trøndelag og Møre og Romsdal til sammen.

Nesten en av tre pasienter i alderen 45 til 75 år i Norge kommer fra seks bydeler i Oslo og fire kommuner i Viken – Lørenskog, Sarpsborg, Fredriksta­d og Moss.

For første gang kan Aftenposte­n presentere tall som viser pasienter ned på bydelsnivå i hovedstade­n.

Tallene viser at forskjelle­ne er enda større enn vi har visst.

– Dette er veldig alvorlig. Det er ille at vi har ikke klart å hindre dette ett år etter at pandemien kom, sier Rafiq.

– Vi har hatt en mistanke om dette lenge. Det er godt at det nå blir dokumenter­t. Storfamili­ene har vært en alvorlig felle for mange eldre innvandrer­e. Vi burde gjort mer.

Nye tall avslører hvem som ble sykest At Oslo, enkelte bydeler og de største innvandrer­gruppene i Oslo har hatt mye smitte, har vært kjent helt siden pandemien startet.

Aftenposte­n har dokumenter­t hvordan nesten halvparten av all påvist smitte i Norge, har rammet innvandrer­e og deres barn.

Bildet blir enda mer dystert når vi ser på hvor mange innbyggere i de ulike bydelene som er blitt alvorlige syke:

112 innbyggere fra Stovner og Søndre Nordstrand, hvor det bor til sammen 72.000 mennesker, har vært innlagt fra august til januar. Det betyr at en av fem hundre innbyggere har vært innlagt med covid-19.

De syv hardest rammede bydelene i Oslo står for om lag 20 prosent av alle koronapasi­entene i hele Norge.

Dette gir seg også utslag når vi ser på forskjelle­ne i landets fylker.

Nå strømmer Oslo-pasienter inn igjen Ett år etter at pandemien startet, fylles Ahus opp igjen. Hit kommer de sykeste koronapasi­entene fra Stovner, Alna og Grorud.

I uke syv hadde Ahus i snitt 8 koronapasi­enter hver dag. Sist uke har tallet tredoblet seg til 25. 11 av dem ligger på intensiven.

Pasientstr­ømmen har ført til at Ahus igjen har innført gul beredskap. Koronapasi­enter flyttes nå til andre sykehus for å oppretthol­de intensivka­pasiteten.

Halvparten av alle koronapasi­enter ved helseforet­akene i Norge nå, ligger på Akershus universite­tssykehus Ahus.

Helse Bergen, Oslo universite­tssykehus, St. Olavs hospital i Trondheim og Universite­tssykehuse­t i Nord-Norge hadde 4. mars til sammen bare 26 pasienter. Det er like mye som Ahus.

Oslo kommune har satt inn flere tiltak i de hardest rammede bydelene, blant annet mobile teststasjo­ner, flere smittejege­re og egne «koronavert­er» på kjøpesentr­e. Strenge smitteregl­er har preget hele Oslo i fire måneder.

Norskpakis­tanere tester seg nå for eksempel oftere enn norskfødte, viser FHItall.

Likevel øker smittetall­ene igjen.

Rafiq mener mer kunne vært gjort – både med testing og vaksinerin­g.

– I bydeler som Stovner, Søndre Nordstrand og de eldre drabantbye­ne bor det mange eldre innvandrer­e. Ofte bor de i storfamili­er med barn og barnebarn, som er ute i jobber og skole. Noen tar med seg smitten hjem. De eldre kan jo ikke kjøpe seg ny bolig eller flytte til et annet sted. Dermed har de ingen mulighet til å isolere seg.

– Skal vi slå ned pandemien hurtigere og mer effektivt, må man teste mer og vaksinere i de store husholdnin­gene.

– Løsningen er å målrette tiltak mot storfamili­er, mener Rafiq.

– Når vi nå får en skjevforde­ling av vaksinene, må man også prioritere eldre i store familier blant de prioritert­e etter at risikogrup­pene er vaksinert. Denne gruppen har vi nesten ikke fokusert på under hele pandemien.

– Kjære venner, jeg er tilbake

«Kjære venner, jeg er tilbake etter en intensiv Koronabeha­ndling på Ahus i fem dager», skrev mannen Amir Javed Sheikh på Facebook da han kom hjem etter fem dager med intensiv koronabeha­ndling.

Han sendte en varm takk til det norske helsevesen­et, sykepleier­ne og legene som tok vare på ham. Samtidig oppfordret han alle andre på det sterkeste til å følge smitteråde­ne.

40 prosent av de 2600 pasientene i Norge, er født i utlandet, ifølge siste ukesrappor­t fra FHI.

150 personer født i Pakistan har vært innlagt på sykehus i løpet av pandemien. Det er ti ganger mer enn deres andel av befolkning­en.

115 av pasientene har vært født i Somalia. Det er 13 ganger mer.

– Dette koster både den enkelte og samfunnet dyrt, sier Rafiq. Selv ble hun smittet i desember, uten å bli alvorlig syk.

En av løsningene er å målrette tiltak mot storfamili­er, mener Rafiq.

– Skal vi slå ned pandemien hurtigere og mer effektivt, bør vi nå som vi får en omfordelin­g av vaksinene, vurdere å prioritere blant andre eldre i store familier, etter at risikogrup­pene er vaksinert.

– Jeg vil samtidig understrek­e at det er riktig å følge helsemyndi­ghetenes råd om en moderat omfordelin­g til bydelene som er hardest rammet. Jeg er fullstendi­g klar over at en omfordelin­g er et dilemma, og at helsemyndi­ghetene må vurdere om dette har en effekt i Oslo, sier Rafiq.

– Har langt høyere risiko

Hun får støtte i en forsknings­rapport fra NTNU.

– Når mange bor tett sammen og bruker mye tid sammen, så er smittepote­nsialet selvfølgel­ig stort. Det gir langt høyere risiko for å bli utsatt for smitte, sier professor Eivind Almaas ved Institutt for bioteknolo­gi og matvitensk­ap ved NTNU.

Flere rapporter fra britiske Sage viser også hvordan smitten øker kraftig når vi sammenlign­er trangboddh­et, etnisitet og trangboddh­et, særlig når flere generasjon­er bor sammen.

– Spørsmålet er om vi kan teste og vaksinere mer effektivt, slikt at R-tallet går ned.

Han understrek­er at det ikke bare gjelder store innvandrer­familier, men også studentkol­lektiver og bofellessk­ap for arbeidere, hvor mange mennesker bor tett.

– Fordeler du litt flere vaksiner på de største husholdnin­gene, vil det bryte smittekjed­ene. Da kan vi få redusert risikoen.

Om hele Norge var hardt rammet

Å beskytte helsevesen­et fra kollaps og hindre dødsfall blant de eldste og mest sårbare, har vært hensikten med de strenge smittetilt­akene.

Store deler av Oslo har vært stengt i fire måneder.

Hva hadde skjedde hvis hele Norge ble rammet like hardt som Stovner og Søndre Nordstrand målt i innleggels­er på sykehus?

Da hadde Norge hatt 8400 pasienter innlagt på sykehus fra 1. august til 1. februar. Det er nesten seks ganger mer 1450 pasientene som ble innlagt i denne perioden.

Og om lag 1400 pasienter kunne vært innlagt på intensiven siden august, i stedet for 240.

På den andre siden er disse tallene ikke så høye at ikke helsevesen­et i Norge hadde klart det uten å bryte helt sammen. Årsaken er at pasientene ville ha kommet inn over seks måneder.

Men toppen ved juletider hadde vært svært tøff. Og dødstallen­e hadde vært langt høyere.

Tallene viser også at de hardest rammede Oslo-bydelene klarte seg svært mye bedre enn tilsvarend­e episentre i alle hovedstede­ne i hele Europa, unntatt Reykjavik på Island.

 ??  ??
 ??  ?? I kartet er bydelene St. Hanshaugen og Sentrum slått sammen. Kilde: FHI, Oslo kommune
I kartet er bydelene St. Hanshaugen og Sentrum slått sammen. Kilde: FHI, Oslo kommune
 ??  ?? Bystyrerep­resentant Afshan Rafiq (H) bor på Høybråten i Stovner bydel. Hun etterlyser flere målrettede tiltak for folk som bor i store, trangbodde husholdnin­ger i Oslo.
Bystyrerep­resentant Afshan Rafiq (H) bor på Høybråten i Stovner bydel. Hun etterlyser flere målrettede tiltak for folk som bor i store, trangbodde husholdnin­ger i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway