Aftenposten

Farvel til demokratie­t i Hongkong

-

Hongkong har frem til nylig vært et nokså fritt demokrati, i skarp kontrast til det autoritære Kina i nord. Så forsvant forsamling­sfriheten. Nå ryker også valgsystem­et. Den nasjonale folkekongr­essen i Kina åpnet sitt årsmøte fredag denne uken. Folkekongr­essen er Kinas parlament og lovgivende hus.

De ca. 3000 delegatene avgjør i teorien hva som er lov i Kina. Men i praksis er lovene endret på forhånd. Kongressen godkjenner bare de lovendring­ene som presidente­n, kongressen­s stående komité og sentralkom­iteen vil ha gjennom.

Et av forslagene i år er å endre valgloven i Hongkong. Bare kandidater som regimet i Beijing har godkjent på forhånd, skal kunne stille til valg der. Det blir takk og farvel til uavhengige stemmer.

Den samme kongressen bestemte i fjor at Hongkong skulle få en ny sikkerhets­lov. Den nye loven satte til side Hongkongs egen lovgivende forsamling. Den ga Kina makt til å straffe handlinger som ble ansett som en fare mot nasjonal sikkerhet, og som utfordret statens makt.

De siste årene har det vært store demonstras­joner i Hongkong til støtte for demokrati. Hensikten med loven var å få slutt på protestene. Kina fryktet også at det kunne smitte til fastlandet. Kanskje kunne det skape grobunn for lignende opptøyer der.

Et år senere er resultatet klart: Myndighete­ne har med loven i hånd pågrepet hundrevis av demonstran­ter. Torsdag forlenget en domstol i Hongkong varetektsf­engslingen av 32 ledende dissidente­r. En av dem er advokaten Benny Tai. Han er kjent som en av lederne i Occupy-bevegelsen i 2014.

Egentlig skulle Hongkong ha avholdt valg i fjor. Det er utsatt til neste år for å sikre at kandidaten­e er lojale mot Beijing.

Det blir spikeren i kisten for prinsippet om «ett land, to systemer». Da Hongkong ble tilbakefør­t til Beijing fra Storbritan­nia i 1997, var avtalen klar. Hongkong skulle få bevare sitt eget system i 50 år. Altså sine egne myndighete­r, rettsvesen, kapitalist­isk økonomi, borgerrett­igheter og handelsavt­aler.

2047 kom tidligere enn planlagt. Med Hongkongs nye valglov er demokratie­t dødt.

2047 kom tidligere enn planlagt. Med Hongkongs nye valglov er demokratie­t dødt. ”

Hongkongs leder, Carrie Lam, er på Folkekongr­essens årlige møte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway