Aftenposten

Bærum vil kun servere egne innbyggere

De som vil ha servering i Bærum, må bevise at de bor i kommunen.

- Ingeborg Moe

Oslo er Bærums nærmeste nabo. Men i Oslo er serverings­stedene stengt, og skjenking har vært ulovlig i månedsvis.

Også Bærum kommune strammet inn sine smittevern­tiltak denne uken, men holder serverings­steder utenom kjøpesentr­e åpne.

De har imidlertid innført et krav: Gjestene må være bosatt i Bærum.

«Mild og enkel kontroll»

Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) sier at formålet med regelen er å redusere reiser og aktivitet mellom kommunene. Det har åpnet for spørsmål om hvordan regelen skal praktisere­s.

– Det er ikke meningen at dette skal dras ut i det absurde. Hovedsakel­ig vil det måtte være basert på informasjo­n til gjestene, for eksempel informasjo­n på nettside, og tillit til at folk følger reglene. Det er trolig uansett begrenset tilsig av gjester fra Oslo og andre kommuner, skriver Krog i en e-post.

Hun sier at det ikke er noe krav om at serverings­stedene skal sjekke oppgitt adresse mot folkeregis­teret eller lignende. Krog sier at det holder med en «mild og enkel» form for kontroll ved at betjeninge­n spør om de bor i Bærum.

I ytterkante­n av loven

Jusprofess­or Hans Petter Graver har gjennom pandemien vært aktiv i debatten om smittevern­tiltakene. Han mener at Bærums nye tiltak er i grenseland juridisk, men forstår samtidig hvorfor det innføres.

– Etter mitt syn ligger det helt i ytterkante­n av hva man kan kreve. Hadde du spurt meg for et år siden, ville jeg sagt at det ligger utenfor loven. Men nå tror jeg det er få muligheter for å nå frem med protester, for myndighete­ne har konsekvent tøyd hjemlene i smittevern­loven, sier Graver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway