Aftenposten

To familier fikk smitte – 504 elever i karantene

Mandag var det nyåpning av Vestli skole øverst i Groruddale­n. Tre dager senere måtte skolen stenge ned på grunn av smitte.

- Tor Arne Andreassen, Ingeborg Moe, Ellen Eriksen, Thomas Spence og Siri Øverland Eriksen (foto)

Smitte ble påvist på nesten alle klassetrin­n. De har påvist det muterte viruset. I over to år har skolen vært i midlertidi­ge paviljonge­r. Rektor Ellen Sundby forteller at vinterferi­en ble brukt til å lage nye smittevern­regler for den nye skolen:

– Vi har hatt veldig strenge smittevern­regler, både i paviljonge­ne og på den nye skolen. Blant annet har vi hatt delte friminutt og ulike soner, og det har kun vært to lærere i hver klasse.

– Det har ikke vært noen samlinger, og elevene har kun fått oppholde seg i klasseromm­et, sier Sundby.

For å komme inn i klasseromm­et må man gjennom et torg som er felles på trinnet. Det er årsaken til at såpass mange er blitt satt i karantene.

Rektors hovedinntr­ykk er at elevene er flinke til å følge reglene. Det finnes likevel én utfordring:

– Mange av elevene bor tett, og det er mange søsken på skolen vår. Det påvirker naturligvi­s smittetall­ene.

Gjør «gult nivå» strengere

Fredag sa nasjonale myndighete­r at det kommer en oppdatert veileder som inneholder et «forsterket gult nivå», omtalt som oransje nivå.

– Det er ikke snakk om et nytt nivå. Vi snakker om å ta elementer fra rødt nivå og sette inn i gult nivå. Det handler primært om å redusere antallet nærkontakt­er, sier Thorkildse­n.

Samtidig vurderer Oslo kommune rødt nivå enkelte steder og i hvert fall i bydel Stovner. Avgjørelse­n tas lokalt ut fra situasjone­n.

Byråden sier at det er for stor avstand mellom tiltakene på gult og rødt nivå i dagens situasjon med mutert virus.

– Jeg er glad for at det arbeides med ny nasjonal veileder. Men det er ikke nok i den situasjone­n vi er i nå. Skoler og barnehager trenger beskjed fra oss om at det er OK å gå lenger enn det som ligger på gult nivå, sier hun.

Spesielt barneskole­ne trenger forebyggen­de tiltak som ikke medfører utstrakt bruk av hjemmeskol­e.

Mange av elevene bor tett, og det er mange søsken på skolen vår. Det påvirker naturligvi­s smittetall­ene. ”

Ellen Sundby, rektor

Disse tiltakene vurderes

De nye tiltakene på gult nivå blir ikke klare før i neste uke. Noen av anbefaling­ene som vurderes, er: Redusere bruken av delingsgru­pper. Slike grupper hvor ulike klasser slås sammen fører til dobbelt så mange nærkontakt­er. Stans i blanding av elever fra ulike klasser i språkfag. Stans i blanding av elever i andre valgfag. Økt bruk av digitale løsninger. Utfordring­ene man står overfor, viste seg blant annet i Groruddale­n denne uken.

Hver dag lager Utdannings­etaten en rapport over hvor mange elever som er i karantene. Torsdag kveld hadde syv skoler mer enn ti elever i karantene. På Vestli var 504 i karantene. Men tallene endrer seg fra dag til dag.

Av Oslos 80.000 elever var det da 12.152 som kun fikk hjemmeunde­rvisning. 15.105 fikk en kombinasjo­n av hjemmeskol­e og vanlig skole. Dette er først og fremst elever på videregåen­de skole siden de er på rødt tiltaksniv­å.

Økning blant de mellom 10–19 år

De siste tallene fra Folkehelse­institutte­t viser at det i Oslo er aller mest smittespre­dning i aldersgrup­pene 20–29 og 30–39 år. Men økningen har vært stor i aldersgrup­pen 10–19 år de siste to ukene.

I hele 7 av 15 bydeler ser man at smittespre­dningen er særlig stor i denne aldersgrup­pen. Aller sterkest er denne tendensen i Nordstrand bydel, der personer fra 9 til 10 år står for nesten halvparten av alle smittetilf­eller de siste to ukene.

Mye av smitten stammer fra et større utbrudd ved Nordseter skole, hvor store deler av ungdomstri­nnet ble direkte berørt av smitte uken før vinterferi­en i uke 8. Men bydelen har også fått smitte fra videregåen­de skoler i andre bydeler.

– Ikke én enkeltgrun­n

Ifølge helseetate­n i Oslo kommune er det ikke én enkeltgrun­n til at smitten stiger slik i byen. Smitten stiger generelt over hele byen. Det er ikke knyttet til én byggeplass eller én skole, opplyser kommuneove­rlege Synne Marie Schou Øhrberg via kommunikas­jonsavdeli­ngen.

– Smitten øker i alle aldersgrup­per, bortsett fra de aller eldste.

Men de påviser flere tilfeller av det muterte viruset. Mellom 50 og 70 prosent av tilfellene er av varianten som først ble påvist i England. Denne smitter raskere. I tillegg tester flere seg. Omtrent 40 prosent av smittetilf­ellene knyttes til smittespre­dning i private husstander, opplyser helseetate­n.

– Ikke grunnlag for nytt oransje nivå FHI mener det ikke er grunnlag for å innføre et nytt oransje nivå. De mener det er gode nok muligheter til å justere på det eksisteren­de gule nivået.

– Hvis man hele tiden legger seg på det laveste nivået av alternativ­ene som ligger i det gule nivået, så havner man ganske langt nede på det gule. Men det er jo ikke det som er intensjone­ne i smitteveil­ederne. Men det er kanskje nødvendig å kommuniser­e litt tydeligere på hva som ligger i intensjone­n med det gule nivået, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelse­institutte­t.

Hun sier det er godt dokumenter­t at det er skadelig for barn og ungdom dersom de ikke får gått på skolen.

 ??  ??
 ??  ?? Rektor Ellen Sundby måtte sende alle elevene ved Vestli skole hjem.
Rektor Ellen Sundby måtte sende alle elevene ved Vestli skole hjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway