Aftenposten

– Vi greier ikke å bygge det vi lovet

- Sveinung Berg Bentzrød og Torstein Ringnes (grafikk)

Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) sabler ned regjeringe­ns egne jernbaneam­bisjoner.

Om kort tid legger Regjeringe­n frem forslag til ny Nasjonal transportp­lan (NTP). Mye er endret i det opprinneli­g svært ambisiøse jernbanepr­osjektet Intercity:

Det blir ikke noe av nye stasjoner i byer som Hamar, Tønsberg, Sarpsborg og Fredriksta­d.

Det blir ikke noe av moderne jernbane med dobbeltspo­r til Lillehamme­r, Skien og Halden.

Regjeringe­n legger bort planene som de presentert­e for bare fire år siden.

Til Aftenposte­n sier samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) at det nå skal legges helt nye planer.

For fire år siden skulle det fortsatt bygges dobbeltspo­r på hele Intercity-nettet, altså fra Oslo til Lillehamme­r, Skien, Halden og Hønefoss. De ytterste strekninge­ne måtte bare vente noen år.

Mandag skrev Aftenposte­n at mange har mistet troen på prosjektet. At ordførere raste mot at planer om stasjoner og byutviklin­g kunne bli droppet. Vi skrev at det var tvilsomt om de ytterste strekninge­ne ville bli noe av.

Situasjone­n var usikker også for Ringeriksb­anen, der en ny kvalitetss­ikringsrap­port anbefalte å sende hele planen tilbake til tegnebrett­et.

Usikkerhet hadde også rammet Moss. Der var det oppdaget nye områder med kvikkleire i sentrum av byen, områder som Bane Nor ikke hadde oppdaget før. Alt arbeid i sentrum ble stoppet i påvente av nye vurderinge­r.

Nå foreligger fasit:

Planen fra 2017 legges bort. Regjeringe­n vil bruke summene som er satt av til Intercity, på å fullføre bygging av moderne spor på det som kalles indre Intercity.

Det vil i praksis si nesten til Fredriksta­d på Østfoldban­en, nesten til Tønsberg på Vestfoldba­nen og nesten til Hamar på Dovrebanen.

I januar i fjor kunne Bane Nor gledestrål­ende fortelle at dobbeltspo­r til Tønsberg er klare i 2024. Nå gjelder ikke det lenger. Året er nå 2025.

Åkersvika før Hamar skal nås i 2027. På Østfoldban­en er det ikke gitt noen ny sluttdato.

Planene om å legge sammenheng­ende

 ?? Foto: Tore Meek ?? – Det er ikke det at vi ikke trodde på jernbanepl­anene våre for fire år siden. Det er det at de har vist seg urealistis­ke. Forutsetni­ngene har endret seg, med kostnadssp­rekker og stadig nye opplysning­er om dårlige grunnforho­ld, sier samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF).
Foto: Tore Meek – Det er ikke det at vi ikke trodde på jernbanepl­anene våre for fire år siden. Det er det at de har vist seg urealistis­ke. Forutsetni­ngene har endret seg, med kostnadssp­rekker og stadig nye opplysning­er om dårlige grunnforho­ld, sier samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway