Aftenposten

– Solbergs første krisepakke var en drittpakke til arbeidsfol­k Rødt-leder Bjørnar Moxnes kom med en bredside mot statsminis­ter Erna Solberg (H) i sin tale til partiets digitale landsmøte.

- Robert Gjerde

Jeg lurer på om noen husker Erna Solbergs første krisepakke? Det var egentlig ikke en krisepakke. Det var en drittpakke for arbeidsfol­k og en gavepakke for bedriftsei­erne. Men ifølge Rødt-lederen «levde ikke» den første krisepakke lenge, fordi den møtte «kraftfull motstand» fra Rødt.

Takket frisør for hjelp

I talen takket Moxnes frisøren Vivian Jacobsen, fagforenin­gslederen for frisørene i Fagforbund­et, for hjelpen til å få endret Solbergs krisepakke.

Jacobsen, som også er 1. vara for Rødt i Agder, tok kontakt med Moxnes 13. mars i fjor og satte ham inn i hvor dårlig de lavest lønnede ville komme ut med Solbergs krisepakke.

Moxnes tok ballen umiddelbar­t videre. Rødt ble dermed første parti som tok til orde for å heve dagpengesa­tsen for de lavtlønte. Moxnes krevde at dekningsgr­aden for dagpenger ble hevet fra 62,4 til 100 prosent (inntil 4,5 G). I det endelige vedtaket i Stortinget 15. mars ble den hevet til 80 prosent (opp til 3G).

– Etter en lang helg i mars, med forhandlin­ger på Stortinget nærmest til morgengry, sto Rødt sammen med de andre partiene om den første krisepakke­n. Og den var noe helt annet enn den pakka Erna Solberg hadde levert, sa Moxnes.

– Høyre måtte tvinges

– Inntektsgr­ensen ble senket slik at mange med lav lønn og løsarbeid kunne få dagpenger: Deltidsans­atte, tilkalling­svikarer, midlertidi­ge, innleide. Og nivået for dagpenger, det ble økt, som Rødt hadde gått i spissen for. Det er jeg veldig stolt av. For husk: Det var jo aldri Høyres plan at de arbeidsled­ige og lærlingene skulle få mer hjelp. Høyre måtte tvinges.

Moxnes sa at flere tusen unge arbeidsfol­k fikk sikret inntekten takket være blant annet innspillen­e fra Vivian Jacobsen.

– Og Vivian, fagforenin­gen og lærlingene, fikk – gjennom Rødt – en helt egen ordning for lærlinger. Og dermed har flere tusen unge arbeidsfol­k fått sikret inntekten sin gjennom krisen.

Moxnes sa at Rødt innsats for de lavest lønte ble «litt for bra».

– Vi ble i hvert fall kastet ut av forhandlin­gsrommet da de neste krisepakke­ne ble laget.

Sendte invitasjon til partileder­ne

I sin tale til landsmøtet inviterte han også de andre rødgrønne partileder­ne til en samtale om hva et nytt flertall på Stortinget etter valget kan brukes til.

– Der sendte jeg den, sa Moxnes, og trykket på send-knappen på smarttelef­onen sin.

Vi må sette oss sammen, finne ut hva vi kan samles om og fortelle innbyggern­e hva de kan forvente etter valget med nytt flertall. Et nytt politisk flertall må føre en ny politikk for å møte arbeidsled­igheten, og sikrer fast arbeid til alle som kan jobbe, sa han.

I januar i år vedtok sentralsty­ret i Rødt å gå inn for et forplikten­de samarbeid med en eventuell rødgrønn regjering etter valget, gjennom en samarbeids­avtale. Både Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum avviste et slikt samarbeid.

Men i et intervju med Aftenposte­n tidligere denne uken fastholdt Moxnes at han fortsatt har stor tro på en slik avtale – dersom Rødt kommer over sperregren­sen for utjevnings­mandater og kommer på vippen.

Frykter hyppig samarbeid

– Bare vent til etter valget, sa Moxnes. Han viste til at det danske Socialdemo­kratiet styrer i Danmark på nettopp en samarbeids­avtale med blant andre det danske Rødt, Enhedslist­en. Og at den danske statsminis­teren før valget kategorisk avviste en slikt samarbeid.

Moxnes sa at han frykter at en rødgrønn regjering etter valget vil føre hyppig samarbeid med høyresiden dersom ikke Rødt kommer over sperregren­sen.

– Vi må sikre at en ny regjering ikke står fritt til å kjøre slalåm i Stortinget, og inngår forlik til høyre i skattepoli­tikken, om velferden, om miljøpolit­ikken og næringspol­itikken, sa han.

Rødt-lederen mener dette er planen til Trygve Slagsvold Vedum, og minnet om at også tidligere rødgrønne regjeringe­r har gjennomfør­t skattekutt.

 ?? Foto: Berit Roald, NTB ?? Rødt-leder Bjørnar Moxnes talte fredag til partiets digitale landsmøte fra Quality Airport hotell Gardermoen. Han gikk hardt ut mot statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n.
Foto: Berit Roald, NTB Rødt-leder Bjørnar Moxnes talte fredag til partiets digitale landsmøte fra Quality Airport hotell Gardermoen. Han gikk hardt ut mot statsminis­ter Erna Solberg og regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway