Aftenposten

LO-sjefen: Hydro-salg må stanses

De tillitsval­gte reagerer sterkt på at Norsk Hydro selger valsevirks­omheten.

- Hanna Ghaderi

Fredag morgen ble det kjent at Hydro selger valseverke­ne sine for 14,2 milliarder kroner til det amerikansk­e spesialfon­det KPS Capital Partners. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen krever at staten som største eier med 34,26 prosent av Hydro, må stanse salget.

– Valseverke­ne trenger langsiktig­e industriel­le eiere som skal videreutvi­kle og skape norske grønne industriar­beidsplass­er. Vi kan ikke tillate at dette nå kan bli styrt og eiet av et utenlandsk investerin­gsfond, som kun tenker på kortsiktig profitt, sier han.

Han mener det ikke henger på greip når Hydro snakker om behov for omstilling.

– Salg er ikke omstilling. Salg er salg. I dette tilfellet salg fra et selskap som staten i stor grad eier – til et amerikansk investorse­lskap, sier han.

Han peker på at de norske valseverke­ne i Holmestran­d og på Karmøy er grønne arbeidspla­sser. Verkene driver blant annet med resirkuler­ing av drikkeboks­er. Han frykter at Hydro miste trekkrafte­n som lokomotiv i norsk industri.

– Vi har kjempet for Hydro mange ganger når det kommer til rammevilkå­r. De ansatte i Hydro har vært lojale og fremoverle­nte. Salg til utenlandsk­e, hardbarked­e investorse­lskaper er ikke akseptabel­t, sier han.

– Nå må regjeringe­n sette foten ned. Dette må stanses, sier Gabrielsen.

– Dypt uenige

– Vi er dypt uenige i denne beslutning­en, den tar selskapet vårt i feil retning, sier hovedtilli­tsvalgt Sten Roar Martinsen, som også er ansattrepr­esentant i styret.

Martinsen forteller at svak lønnsomhet er flertallet­s hovedargum­ent for salget. Han sier at de ansatte «på ingen måte» er enige i den beskrivels­en.

Forbundsle­der i Industri Energi, Frode Alfheim, mener Hydro-styret nå selger unna høyteknolo­giske grønne arbeidspla­sser som ville vært strategisk viktig for selskapet å beholde.

– Nå må næringsmin­isteren komme på banen. Vi krever at politikern­e griper inn og stopper salget, for å ivareta lønnsomme norske grønne fremtidsre­ttet arbeidspla­sser, sier Alfheim.

Den siste tiden har både fagforenin­ger, ordførere i flere kommuner med Hydrovirks­omhet og opposisjon­en vært bekymret for et salg av de norske valseverke­ne.

– Jeg er jo veldig skuffet over at de vender norske lønnsomme arbeidspla­sser ryggen. Jeg håper de nå har valgt en kjøper som er langsiktig og ønsker å videreutvi­kle teknologie­n og arbeidspla­ssene i kommunen tror, sier ordfører Elin Gran Weggersund i Holmestran­d til E24 fredag.

I kommunen ligger et valseverk med 400 ansatte.

– Når det kommer en ny eier, får vi håpe det er en som ønsker å satse og være en langsiktig eier. Gjerne 50 år frem i tid, så det ikke fører til en ny runde med usikkerhet for de ansatte i fabrikken.

Hun sier det er usikkerhet knyttet til arbeidsvil­kårene som oppleves som belastende. – De har likevel klart å holde produksjon­en og trykket oppe likevel, så de er kjempedykt­ige, sier hun.

Mener salget er nødvendig

Hydro har slitt med å tjene penger i valsevirks­omheten og mener salget er nødvendig for å satse på vekst på andre områder.

– Hydro startet en strategisk gjennomgan­g av forretning­sområdet Rolling i 2019, sammen med andre strategisk­e tiltak for økt lønnsomhet og bærekraft. Vi har nå

Salg er ikke omstilling. Salg er salg. I dette tilfellet salg fra et selskap som staten i stor grad eier – til et amerikansk investorse­lskap ”

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

konkludert, og forretning­sområdet Rolling vil fortsette sin utvikling under nytt eierskap, sier Hydros konsernsje­f, Hilde Merete Aasheim.

– Dette er en god løsning, både for Hydro og for de ansatte i Rolling, som vil fortsette arbeidet og vokse videre i et nytt, rendyrket nedstrømss­elskap, sier hun.

I en kronikk publisert på E24 skriver Hydro-sjefen at omstilling har vært Hydros nøkkel til suksess gjennom 115 år.

– Jeg synes dette er tragisk. Det er en opplevelse av at Hydro er et viktig norsk industrise­lskap, og at de nå selger sitt gull. Hydro Rolling går med milliardov­erskudd og utgjør så mye som 17 prosent av overskudde­t, sier Trond Markussen i ingeniøror­ganisasjon­en Nito.

Han sier videre at alle de norske fagorganis­asjonene er imot et salg, som han anser som et sterkt signal.

– Det vi er usikre på, er hva de ønsker å gjøre med andelen i Norge. Vi har fortsatt arbeidspla­ssene, men man vet ikke hva de på sikt vil gjøre med den norske virksomhet­en, om det skal bli solgt eller avviklet.

 ?? Foto: Fredrik Solstad ?? LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Foto: Fredrik Solstad LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway