Aftenposten

Har 1100 mrd. i aksjer i lavskattla­nd

Nesten 15 prosent av alle Oljefondet­s aksjeverdi­er er i et knippe land som ofte regnes som skattepara­diser. SV vil selge alt.

- Roar Valderhaug

Det å være hjemmehøre­nde på Cayman Islands er ikke et problem i seg selv. Det sa Oljefondet­s ansvarlige for eierskap og etterlevel­se, Carine Smith Ihenacho, til Aftenposte­n/E24 nylig.

Verdien av fondets aksjer i et par titall land og jurisdiksj­oner som omtales som skattepara­diser, økte med 160 milliarder kroner i fjor.

Aftenposte­n/E24 har regnet ut at fondet nå eier aksjer for 1144 milliarder kroner i et tjuetall lavskattla­nd. Det tilsvarer nesten 15 prosent av fondets samlede aksjeverdi­er.

– Skattepara­diser må til livs

Partiet SV gir likevel ikke opp sin motstand mot at fondet skal eie én eneste aksje i slike steder. – Skattepara­diser er med på å oppretthol­de en ødeleggend­e økonomisk struktur for verden. Så skattepara­diser må til livs. Og Oljefondet må være en del av det arbeidet.

Det sier SVs finanspoli­tiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

Økte mer enn i andre land

Verdiene av fondets aksjer i paradiser økte i prosent mer enn den øvrige portefølje­n i fjor.

Verdiene i de 20 angitte landene steg litt over 16 prosent. Aksjer i alle andre land la på seg vel 10 prosent i 2020.

– Det virker som om Oljefondet ikke mener jurisdiksj­on i seg selv er viktig? At det er på selskapsni­vå de nå vurderer etikken rundt betaling av skatt?

– Det er rett og slett ikke gangbart for det norske Oljefondet. Man må erkjenne at skattepara­disers eksistens må bekjempes, svarer Kaski.

Hun legger til:

– Selv om man er i skattepara­diser og ikke selv gjør noe galt, så brukes de av noen av de verste kriminelle aktørene i verden.

Kinesere på USA-børs dominerer

90 prosent av de 372 Cayman Islands-baserte selskapene som Oljefondet er investert i, er egentlig kinesiske.

Forklaring­en på hvorfor de er der, ligger delvis i kinesisk lovgivning. Den forbyr utlendinge­r i å eie direkte i kinesiske internetts­elskaper. Disse selskapene har isteden laget et nytt selskap på toppen av sin selskapsst­ruktur og så plassert dette på Cayman Islands. Der gir ikke et slikt ekstra selskap økt skatt. Dette selskapet børsnotere­s så typisk i USA. Dermed får de likevel tilgang til utenlandsk kapital.

– Det er ikke dere i SV som er for dogmatisk i synet på Cayman Islands og andre tilsvarend­e jurisdiksj­oner, da?

– Nei, jeg mener ikke det. Eksistense­n av skattepara­diser er et så stort problem i seg selv. Også om det er selskaper der med andre motiver enn å unndra skatt, svarer Kaski.

Eier i over 1000 selskaper i paradis

Hittil har Oljefondet bare økt og økt verdiene i disse landene.

Hele Oljefondet­s aksjeporte­følje økte med 819 milliarder kroner i fjor. Av dette stod Cayman Islands alene for 100 milliarder kroner.

Kaski er innstilt på at det vil ta lang tid å selge ut alt dersom de til slutt skulle få gjennomsla­g for sitt syn.

– Det er hverken realistisk eller formålstje­nlig umiddelbar­t å selge seg ut av alle disse selskapene nettopp fordi de er så mange, sier hun.

Oljefondet eier nå i over tusen selskaper i ulike lavskattla­nd.

Første mulighet for en politisk diskusjon rundt Oljefondet og skatt blir i vår. Da skal Stortinget behandle en stortingsm­elding om fondets etiske rammeverk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway