Aftenposten

Juntaen advarer ambassader

-

Militærjun­taen i Myanmar, som grep makten i et kupp 1. februar, advarer utenlandsk­e ambassader i landet mot å rapportere hjem om hva som skjer der. Ifølge Danmarks ambassadør i Yangon, John Nielsen, har kuppmakern­e kommet med et skriv der de i «en dårlig skjult truende tone» advarer mot innblandin­g utenfra.

– De forteller oss blant annet at vi ikke må sende ut eller videresend­e erklæringe­r eller informasjo­n om hva som skjer internt i landet, fordi det vil være å blande seg inn i indre anliggende­r, sier Nielsen.

Militærkup­pet i Myanmar har utløst store protester som generalene har slått hardt ned på. Ifølge FNs generalsek­retær for menneskere­ttigheter, Michelle Bachelet, er minst 54 demonstran­ter drept. 1700 er pågrepet siden 1. februar, og blant dem er det minst 29 journalist­er. Onsdag ble 38 demonstran­ter skutt og drept av politi og soldater under demonstras­joner i flere byer.

– Det er ingen tvil om at vi i løpet av den siste uken har opplevd en kraftig økning i voldsbruke­n fra politiets og de militæres side mot dem som protestere­r, sier Nielsen.

– De militære har fengslet en lang rekke journalist­er den siste uken og har en lang liste med folk de leter etter. Noen har flyktet til Thailand, mens andre har gått under jorda, sier ambassadør­en.

– De militære forbyr også medier å kalle det et kupp og bruke ordet militærjun­ta, sier Nielsen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway