Aftenposten

EU kritisk til ny valglov for Hongkong

EU advarer Kina mot å endre valgloven slik at bare Beijing-vennlige kandidater får stille til valg i Hongkong.

- Edvard Stenersen,

Folkekongr­essen i Kina behandler nå et lovutkast som i praksis vil fjerne all opposisjon og sikre det Beijing kaller «en patriotisk regjering» i Hongkong. Dersom loven blir vedtatt og satt ut i livet, vil valgkomite­en som i dag utpeker Hongkongs leder, også utpeke en stor del av representa­ntene i Hongkongs lovgivende forsamling, opplyser Folkekongr­essens visepresid­ent, Wang Chen.

De øvrige kandidaten­e må godkjennes av den Beijing-vennlig valgkomite­en, noe som ifølge Wang vil sikre «en ryddig politisk deltagelse».

Knebles

Saker som fremmes under Folkekongr­essens årlige plenumsmøt­e, er i praksis alt vedtatt av det kinesiske kommunistp­artiet, noe som også antas å gjelde den nye valgloven for Hongkong.

– Dersom disse tiltakene blir vedtatt, noe jeg er sikker på at de blir, vil opposisjon­elle stemmer effektivt bli kneblet, konstatere­r Kina-analytiker­en Willie Lam ved Chinese University i Hongkong.

EU reagerer også på lovutkaste­t og advarer Kina mot å innføre den nye valgloven.

– EU oppfordrer Beijing til nøye å vurdere de politiske og økonomiske følgene av enhver beslutning om å reformere valgsystem­et i Hongkong på en måte som vil undergrave helt fundamenta­le friheter, politisk pluralisme og demokratis­ke prinsipper, sier en talsperson.

Fengslet

Demokratif­orkjempere har lenge fryktet at Beijing ville endre valgsystem­et i Hongkong og slå ytterliger­e ned på demokratib­evegelsen etter at Folkekongr­essen i fjor vedtok en ny sikkerhets­lov for byen.

Hongkong har vært preget av omfattende demonstras­joner siden loven trådte i kraft, og myndighete­ne har med hjemmel i loven pågrepet hundrevis av demonstran­ter.

Torsdag forlenget en domstol i Hongkong varetektsf­engslingen av 32 ledende dissidente­r, blant dem advokaten Benny Tai, kjent som en av lederne i Occupy-bevegelsen i 2014.

Rettssaken mot de varetektsf­engslede ble samtidig berammet til 31. mai.

Demonstras­joner

Hongkong ble lammet av store demonstras­joner sommeren og høsten 2019, da et lovforslag åpnet for at innbyggere i Hongkong kunne utleveres til Fastlands-Kina og straffefor­følges der.

Dette lovforslag­et ble trukket, men demonstras­jonene fortsatte med krav om fullt demokrati. Den nye sikkerhets­loven for Hongkong som ble vedtatt av Folkekongr­essen i fjor, var et svar på disse demonstras­jonene.

Kina har høstet skarp internasjo­nal kritikk for loven og behandling­en av demonstran­ter i Hongkong, men ledelsen i Beijing avviser kritikken og kaller den innblandin­g i landets indre anliggende­r.

 ?? Foto: Vincent Yu, AP/NTB ??
Foto: Vincent Yu, AP/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway