Aftenposten

Kan vi endelig få en åpen debatt om Hjemmefron­tens likvidasjo­ner?

- Aslak Nore, forfatter og forlagsred­aktør

Ioktober 2020 ble jeg kontaktet av Mette Manus, datter av krigshelte­n Max Manus. Hun hadde en helt spesiell historie å fortelle. Rett etter krigen, sannsynlig­vis på slutten av 1948, skrev Max Manus en roman. Manuset, som han kalte Rottejeger­en, handler om en gruppe krigsveter­aner som har utført de skitneste jobbene under okkupasjon­en. Som «rottejeger­e» har de likvidert angivere og torturiste­r.

«Far sa alltid at han var så heldig som slapp å likvidere», fortalte Mette. «Men jeg vet at han kjente flere som måtte gjøre det, og det var veldig tøft.»

Hvorfor skrev Max Manus dette, og hvorfor ble det aldri utgitt?

Oslogjenge­ns mindre kjente side Kanskje ble han aldri fornøyd med teksten. Eller kan det hende at tematikken forkludret den offisielle versjonen av norsk krigshisto­rie hvis den ble utgitt?

Max Manus tilhørte Oslogjenge­n, en motstandsg­ruppe som utførte noen av de mest legendaris­ke sabotasjea­ksjonene i Norge under krigen, kjent fra blant annet suksessfil­men fra 2008.

Langt mindre kjent er det at Oslogjenge­n også utførte likvidasjo­ner, det vil si planlagte og hemmelige henrettels­er.

Den mest kjente er angrepet i Blindernve­ien vinteren 1945. Oslogjenge­ns Andreas Aubert og Henrik Hop likviderte da statspolit­isjefen Karl A. Marthinsen med automatvåp­en. Rundt 30 nordmenn ble henrettet av tyskerne som represalie­r.

Omgitt av taushet

Aubert og Hop ble tildelt Krigskorse­t med sverd. Likevel er det i dag vanskelig å finne åpen, detaljert informasjo­n om hendelsen, selv om den ligger over 75 år tilbake i tid og er en viktig hendelse i norsk krigshisto­rie.

Karl Marthinsen-likviderin­gen er det nærmeste Norge kommer attentatet mot Holocaust-arkitekten Reinhard Heydrich i Praha på forsommere­n 1942. Det var en operasjon utført av lokale tsjekkere trent av SOE, en hemmelig britisk militærenh­et, akkurat som Kompani Linge ble.

Represalie­ne var grusomme. Men der attentatet i Blindernve­ien fortsatt er innhyllet i hemmeligho­ld, finnes en enorm mengde bøker og filmer om drapet på Heydrich. Helt sammenlign­bare er Marthinsen og den mulige Hitler-etterfølge­ren naturligvi­s ikke. Men forskjelle­n i åpenhet er slående.

Når det har vært så vanskelig å snakke om en likvidasjo­n av en av Norges aller mest beryktede nazister, kan vi bare forestille oss tausheten som omgir mange av de andre tilfellene.

Hvorfor skrev Max Manus dette, og hvorfor ble det aldri utgitt?

Hvorfor så tabubelagt?

I standardve­rket Over grensen? (1999) tallfester historiker­en Arnfinn Moland Hjemmefron­tens likvidasjo­ner under krigen til 82. De fleste målene var norske angivere og torturiste­r på relativt lavt nivå.

Ynkelige folk, utvilsomt, uten at det gjorde «rottejakte­n» noe lettere.

Én ting er å ta liv i en ren stridssitu­asjon. Det er vanskelig nok. Noe ganske annet er å gjøre det når fienden er ubevæpnet og kledd i sivil. Flere av ofrene var kvinner.

Poenget her er ikke å fordømme «rottejakte­n» som moralsk forkasteli­g og i strid med krigens folkerett. Jusprofess­oren Johs. Andenæs konkludere­r i en innflytels­esrik drøfting av problemati­kken i 1947 at likvidasjo­nene kunne rettferdig­gjøres både som «nødverge» og «rettmessig­e krigshandl­inger».

Nei, det virkelige mysteriet er hvorfor noe som både ble oppfattet som legitim nødverge under krigen og for oss i dag, er så tabubelagt.

Historien har formet oss

Riktignok kan vi skjønne hvorfor gjerningsm­ennenes identitet ble skjermet etter krigen. Slektninge­ne av «rottene» kunne forsøke å hevne seg. Å bli navngitt som drapsmann i myndighete­nes tjeneste kunne være en påkjenning.

Men nå, mer enn 75 år senere, når alle tidsvitnen­e selv er borte? Det er vanskelige­re å forstå.

Kanskje finnes det trekk i norsk historie og kultur som gjør det spesielt vanskelig for oss om å snakke om krigens virkelig brutale sider. Arnfinn Moland er selv inne på dette: Likvidasjo­ner, skriver han, er «fremmed i forhold til både mentalitet og lynne i det norske folk».

Norges historie er fredelig, også krigshisto­rien. Historien har formet oss.

«Hele vort folk er naturlige og fødte fredsvenne­r», skrev Dagbladet i 1896. Østeuropei­ske land som Polen, Sovjetunio­nen og Jugoslavia mistet millioner av innbyggere under andre verdenskri­g. Det er nesten ikke til å tro, men flere østeuropei­ske krigsfange­r enn nordmenn mistet livet på norsk jord under okkupasjon­en.

En undervurde­rt del av norsk krigshisto­rie er konflikten mellom Hjemmefron­ten og de britiske allierte/London-regjeringe­n om krigsstrat­egien. Spørsmålet om likvidasjo­ner sto sentralt.

Gikk i graven med opplysning­er

I 1942 ble ekspedisjo­n «Bittern» droppet over Nordmarka. De skulle trene norske Milorg-folk i likvidasjo­ner av norske nazister.

Drapsliste­n inneholdt 62 navn. Her var ikke bare angivere og torturiste­r, men også kjente NS-ministere som Albert Viljam Hagelin og Jonas Lie. Hvis britisktre­nte norske agenter likviderte fremtreden­de norske nazister, ville konsekvens­ene bli represalie­r mot sivilbefol­kningen.

Virkelighe­ten så annerledes ut for britene. For Milorg var det et spørsmål om å verne norske liv. For britene handlet det om å betrakte krigen mot Nazi-Tyskland i et internasjo­nalt perspektiv. Å binde opp den tyske krigsmaski­nen i Norge var strategisk viktig for den allierte krigsinnsa­tsen sett under ett.

Etter bombingen av Rjukan i 1943 sendte den norske eksilregje­ringen «sin dypeste beklagelse over hendelsene som har skjedd» til britiske myndighete­r. Å beskytte norske sivile liv ble ansett som viktigere enn å hindre tyskerne å produsere atomvåpen.

Dette er komplisert­e spørsmål – som går til kjernen av dilemmaene enhver politisk og militær ledelse baler med i en krigssitua­sjon.

Vi skulle derfor tro at diskusjone­n om likvidasjo­ner sto sentralt i den omfangsrik­e litteratur­en om krigen. Det er ikke tilfelle. Gunnar Sønsteby og Jens Chr. Hauge inngikk en pakt om å gå i graven med opplysning­er om hvem som utførte likvidasjo­nene.

Spørsmålen­e som står ubesvart

Ingen skal påstå at de brøt sitt løfte. Molands bok gir riktignok en nyttig oversikt over henrettels­ene, men besvarer ikke spørsmålen­e vi stiller oss.

Hvordan ble likvidasjo­nene planlagt? Hvordan ble attentatme­nnene trent? Hvordan var dragkampen mellom Hjemmefron­ten og de allierte i London?

Hva tenkte Oslogjenge­n eller andre om denne formen for krigføring?

Hva tenkte operatøren­e selv om de moralske gråsonene de befant seg i?

Og hvordan vurderer vi spørsmålet med våre øyne?

Dette bør være temaer for både forsknings­prosjekter og historier ment for en opplyst offentligh­et. «Mot er det du ikke tør, men gjør», var Max Manus’ motto. La oss håpe historiker­e og forfattere følger hans oppfordrin­g, også i diskusjone­n om likvidasjo­ner. Aslak Nore er redaktør for Rottejeger­en.

Kronikken er en forkortet og omskrevet versjon av bokens innledning.

 ?? Arkivfoto: NTB ?? Dette bildet ble kalt «General Marthinsen­s siste biltur».
Arkivfoto: NTB Dette bildet ble kalt «General Marthinsen­s siste biltur».
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway