Aftenposten

Jo, det er religionsf­rihet i Oslo-skolen

- Inga Marte Thorkildse­n, byråd for oppvekst og kunnskap (SV), Oslo

Harald Stanghelle retter en meget merkelig kritikk mot Oslo-skolen og meg (Aftenposte­n 3. mars). Han fremstille­r det som at Oslo-skolen ikke ønsker å lære opp studenter med et konservati­vt kristent syn på ekteskap og abort. Det er en helt urimelig påstand.

Mitt og byrådets ståsted er klokkeklar­t: Alle studenter er selvfølgel­ig hjertelig velkomne i Oslo-skolen, uavhengig av religiøs overbevisn­ing eller tro!

Handler ikke om religiøs overbevisn­ing Det er ingen kollektiv praksisnek­t i Oslo-skolen for studenter fra NLA Høgskolen, en skole som drives av syv kristne organisasj­oner.

Den såkalte NLA-saken handler ikke om enkeltpers­onenes religiøse overbevisn­ing, som Stanghelle later til å tro.

Saken dreier seg om at NLA har et verdidokum­ent som studenter og ansatte opplever at de må slutte seg til. Det har utfordret øvingslære­res etiske overbevisn­ing.

Skal vi ikke respektere øvingslære­res ønske om å slippe å jobbe for en institusjo­n som de av samvittigh­etsmessige årsaker ikke ønsker å motta lønn fra? Mener Stanghelle virkelig at vi ikke skal det?

Øvingslære­re frikjøpes nemlig fra sin ordinære jobb i den perioden de er øvingslære­re. De får et ansettelse­slignende forhold til høyskolen.

Verdidokum­entet har ført til stor intern strid ved NLA. Både studenter og ansatte har protestert. De har ment seg diskrimine­rt med utgangspun­kt i praktiseri­ngen av det omstridte dokumentet.

Lærerprofe­sjonens etiske råd har bedt Kunnskapsd­epartement­et undersøke om NLAs praktiseri­ng av lærerutdan­ning er forenlig med gjeldende lovverk. De ber om en undersøkel­se som inkluderer forhenvære­nde og nåværende studenter, ansatte og samarbeids­partnere.

De ber også Barneombud­et undersøke om NLAs praktiseri­ng er i strid med Barnekonve­nsjonen.

Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et har uttalt seg i spørsmålet. Jeg synes det ville være interessan­t om de også kommentert­e dette.

Kan ikke tvinge

Av 146 kommunale grunnskole­r er det i dag fem skoler som har sagt opp avtalen med NLA etter å ha forsøkt å komme i dialog med dem, men uten å lykkes.

Om samarbeide­t oppleves problemati­sk eller krevende, kan ikke byrådet tvinge de enkelte skoler og deres praksislær­ere til å forlenge avtalene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway