Aftenposten

Fjern dobbel turnus for ferske leger!

- Morgan Alangeh, president, Ansa – Associatio­n of Norwegian Students Abroad

Det er ikke bare lege Sattar Ghanemifar­d som har problemer med Lis1-tjenesten (Lege i spesialise­ring del 1), som han skriver om i Aftenposte­n 25. februar. Studenter som studerer i landene som ligner Norge mest, sliter også med den norske turnusen.

Før kunne studenter fra Danmark og Sverige søke rett på Lis1 etter studiet. Etter 2019 må man jobbe ett år i turnus i Danmark eller Sverige først. Legene ender da opp med å gå dobbel turnus.

Dette problemet gjaldt tidligere for medisinstu­dentene i Polen. Der var helseminis­ter Bent Høie (H) tidlig ute og fikk fikset problemet.

Helse- og omsorgsdep­artementet glemte likevel her å fjerne dobbel turnus for våre naboland, som har desidert likest medisinutd­anning som Norge.

Denne problemsti­llingen har vært tatt opp flere ganger. Studentorg­anisasjone­n

Ansa har sagt tydelig ifra om at det ikke er ønskelig eller samfunnsøk­onomisk gunstig at de nordiske, nyutdanned­e legene går i dobbel turnus. Blant andre Legeforeni­ngen er enig i dette.

En Lis1-stilling koster staten rundt 2 millioner kroner. Det er skattekron­er som kunne blitt spart hvis Helsedirek­toratet godkjente en lignende tjeneste fra de nordiske landene som har likest helsevesen som oss.

Det er rart at en regjering som tradisjone­lt er opptatt av at man skal kunne arbeide sømløst i EU, og ikke minst at man skal ha en effektiv offentlig pengebruk, ikke tar saken mer alvorlig.

Bent Høie, vi vil har et svar og en løsning for dem som må gå dobbel turnus!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway