Aftenposten

Rollemodel­l, lagbygger og ikon

Therese Johaug er så mye mer enn verdens beste skiløper, ifølge hennes konkurrent­er og lagvenninn­er.

- Mette Bugge

Når utøveren fra lille Dalsbygda i Østerdalen starter på 30 km lørdag, er det mesterskap­ets store langrennsl­øper som går for sin fjerde VM-tittel på rad på den distansen. Hittil er det blitt tre VM-gull i Oberstdorf. Konkurrent­ene beundrer henne. 32-åringen er en inspirasjo­n, men også en løper de fleste ikke vil sammenlign­e seg med. De er ikke i nærheten. Hun er i en egen klasse, laget av et annet stoff.

– Hva skal jeg si? Det mennesket der ... Jeg har tenkt mange ganger at jeg har lyst til å være i kroppen hennes, sier lagvenninn­e Tiril Udnes Weng.

24-åringen tok selv sitt første VM-gull på stafetten, på lag med Johaug. Det var en ære, stas og en trygghet.

– Jeg beundrer henne. Det er henne alle tenker på og har i bakhodet når vi trener intervalle­r på høsten, sier Weng.

En å se opp til

Aftenposte­n har snakket med en rekke utenlandsk­e løpere som mener det samme. Johaug er et forbilde, en å strekke seg etter, men umulig å slå.

– Det skulle vært interessan­t å få låne hennes kropp og fly over løypene, mener også Laurien van der Graaff (32) fra Sveits.

Hun snakker norsk fordi hun gikk noen år på skole i Meråker. Det er stedet der mange norske langrennsl­øpere har utviklet seg i årenes løp.

Graaff er jevngammel med Johaug, men langt unna hennes nivå selv om hun fikk sølv på lagsprinte­n i VM.

– Jeg vet hvor mye arbeid og hvor mange timer som ligger bak det Johaug har fått til. Vi andre kan bare trene mer og satse på at vi utvikler oss.

– Jeg er en av jentene som aldri vil slå Therese. Hva skal jeg si? Hun er utrolig. Hun viser oss hva som er mulig og er et godt eksempel for oss, sier 21 år gamle Eiduka Patricija fra Latvia.

Hun trener til daglig med det polske landslaget, der hovedtrene­ren heter Kristyna Kowalczyk.

– Hun er en av de største gjennom historien i langrenn. Jeg beundrer henne, kommer det fra tyske Laura Gimmler.

Hun mener tyskerne ikke er i nærheten, og de har heller ikke noen base av talenter å ta av. Tyskland skulle gjerne hatt en som Johaug.

Dahria Beatty fra Canada sier at den norske eneren er en maktfaktor i langrenn.

– Hun er alltid inspireren­de for oss andre i måten hun går på, med høy fart og frekvens. Du vet at når hun stiller opp, så gir hun alt, sier 26-åringen.

Finske Jasmi Joensuub har denne meldingen:

– Hun er verdens beste løper. Da jeg var ung, markerte hun seg allerede. Det er kult å se hvor god hun er. Jeg vil aldri komme på samme nivå.

Har flere kvaliteter

Det løperne i laget først og fremst trekker frem, er at Therese Johaug har inntatt en slags «morsrolle» etter at Marit Bjørgen la opp i 2018.

Johaug mener selv at rollen kom naturlig da Bjørgen og deretter Astrid Uhrenholdt Jacobsen ga seg. Johaug ble da eldst, har vært med i VM siden 2007 og vet at de ferskeste ofte kan være nervøse før en VMstart. De trenger trygghet, at noen heier på dem og oppmuntrer før start.

– Jeg vet hvor mye det betydde for meg selv da jeg ble tatt imot av Marit. Det er viktig at alle føler seg sett. Jeg vil gi det tilbake noe av det jeg selv har fått.

– Hun bryr seg om oss og støtter oss, sier Heidi Weng.

– Jeg ble tatt imot med åpne armer av Therese og de andre, og jeg følte meg ivaretatt fra dag én, kommer det fra 19-åringen Helene Marie Fossesholm.

Markerte seg fra start

Therese Johaug kom inn i VM første gang i 2007. Da var hun like gammel som det Fossesholm er nå – 19 år. Da ble hun ekstra godt passet på av Brit Baldishol i Skiforbund­et, som var en av lederne. Den yngste fikk bo på rom med henne. Det ga trygghet.Men på 30 km var ikke Johaug en beskjeden løper den gangen for 14 år siden. Hun klinte til med bronse på tremila, som for henne og norsk langrenn har vært en paradegren siden VM i 2011.

Tiril Udnes Weng har fått ny tillit av landslagst­renerne og skal gå 30 km lørdag.

For henne betyr Johaug erfaring mye og at hun er villig til å dele sin kunnskap.

– Therese er veldig god rollemodel­l. Som den beste utøveren i laget er hun flink til å få folk til å holde roen og god til å vise vei.

Det tvillingsø­ster Lotta har lagt merke til, er at Johaug byr på seg selv.

– Hun er veldig sosial og sitter lenge ved måltidene. Hun gjør en god jobb der, for da får vi tid til å prate. Det betyr at vi blir en sammensvei­set gjeng.

Helene Marie Fossesholm, som fikk ankeretapp­en i stafetten, ble verdensmes­ter og skal gå 30 km, sliter nesten med å finne ord når hun får spørsmål om Johaug:

– Det er vanskelig å ha sterke nok superlativ­er. Det er spinnvilt og galimatias, det hun driver med. Jeg forstår ikke hvor hun får alle kreftene bra, også til å støtte dem rundt seg.

 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Therese Johaug slik hun er utrustet når det ikke er skirenn. For lagvenninn­ene betyr hun mye.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad Therese Johaug slik hun er utrustet når det ikke er skirenn. For lagvenninn­ene betyr hun mye.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway