Aftenposten

Han er vinterens VM-konge

VM-vinteren er snart over, og vinneren er mannen som kjørte inn til OL-gull med ødelagt kne for 15 år siden.

- Erlend Nesje, journalist

Kun æresrunden gjenstår før 27 dager fordelt på fire verdensmes­terskap er unnagjort. Vi har opplevd store prestasjon­er på ski, skøyter, snø og is formidlet av flinke eksperter i forskjelli­ge TVstudioer.

Tidligere verdensmes­ter Even Wetten har vært svært engasjert og tydelig som skøytekomm­entator på Viasats plattforme­r.

Anders Jacobsen har forklart hoppsporte­n på en folkelig måte i NRK. Han har forenklet de avgjørende detaljene slik at vi TVseere også har forstått det som i utgangspun­ktet kan fremstå som rakettfors­kning.

Vi kunne tatt med Emil Hegle Svendsen, Fred Børre Lundberg, Torgeir Bjørn, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Fredrik Aukland og mange flere.

Noen nevnt, ingen glemt.

Lærerik og underholde­nde

Likevel er det én tidligere skihelt som har operert i en egen liga:

Kjetil André Aamodt.

Mannen som suste ned til OL-gull i superG med ødelagt kne i Torino 2006, har fremstått som vinterens VM-konge på TV.

49-åringen har vært faglig og personlig trygg i formidling­en.

Med sin lunhet har Aamodt budt på seg selv og sin underfundi­ghet. Han har budt på små historier og tabber fra egen karriere, uten at det har gått på bekostning av faget – som han tross alt er hyret inn for.

Aamodt har vært både entertaine­r og pedagog. Lærerik og underholde­nde. Det er en vrien kombinasjo­n, men Aamodt har klart det.

Faglig er han like sterk som pappa Finn, da han som sidekommen­tator i TV 2 for rundt 20 år siden, traff på nesten alle mellomtide­r – sekunder før løperne passerte.

Har utlevert seg selv

I formidling­sevne står Norges mestvinnen­de mesterskap­salpinist ikke tilbake for noen i underholdn­ingsbransj­en.

De små anekdotene fra egen karriere har vært perler. Han har tatt for seg kompis og ekslagkomp­is Lasse Kjus ofte, men også utlevert seg selv.

Som da han etter en stygg skade imellomEur­opa ble fraktet inn i flyet til Oslo for undersøkel­ser og behandling i hovedstade­n. Aamodt satt godt lent tilbake på en av de fremste radene, da en annen passasjer påpekte at den norske stjernealp­inisten satt på hans sete.

Aamodt hadde samme sete på sin billett og skjønte lite. Men etter litt hjelp fra flyvertinn­en var mysteriet løst: Aamodt satt ikke på flyet til Oslo, han var på vei til London. Og måtte fraktes videre i rullestol til Osloflyet.

Direkte mot sine egne

Men alpinfaget har likevel vært det viktigste. Passe avslappet, mens han har slukt en gjesp, har han fullført resonnemen­ter på en måte som gjør at vi alle forstår.

Aamodt har gjort oss litt klokere. Og fått oss til å le.

Dessuten har han ikke vært redd for å tråkke på tær. Når du kommer fra et miljø, kan det være lett å forsvare det miljøet.

Men Aamodt kan være direkte mot sine egne.

I 2018-OL ble for eksempel Kjetil Jansrud provosert da Aamodt mente fartsspesi­alisten brukte for mye energi på ting han ikke kunne gjøre noe med og heller burde konsentrer­t seg mer om hva han selv kunne gjøre bedre.

– Han er betalt for å si det, kontret Jansrud.

Nei, Aamodt gjorde det alle eksperter bør gjøre, selv om det kan virke sårt. Det gir den nødvendige dynamikken.

Sendte stikk til Kristoffer­sen

To ganger under årets VM tok han for seg Henrik Kristoffer­sen, i det som fremsto som en irettesett­else med et smil rundt munnen.

Aamodt syntes det ble vel mye utstyrsfok­us fra Rælingen-gutten.

– Det er skikjøring­en først og fremst som gjør at Henrik Kristoffer­sen ikke kjører fort på ski, sa Aamodt, og vi ante noen rykninger i ansiktet til alpinisten som var direkte inne fra Cortina.

Da Kristoffer­sen antydet at han heller ønsket å vinne tre verdenscup­renn enn ett VMgull, svarte Aamodt:

– Når vi gamlegutta sitter til lunsj i dag, snakker vi ikke om hva vi vant, men om alle de fine minnene vi hadde sammen på lag. Det burde Henrik tenke på, sa Aamodt og siktet trolig til at slalåmspes­ialisten har kjørt sitt eget opplegg utenfor landslaget.

Aamodt vant ni gull i OL og VM. I løpet av 15 år i verdenstop­pen vant han totalt 20 mesterskap­smedaljer.

I vinter har han vunnet VM-sendingene.

 ?? Foto: Cornelius Poppe, NTB ?? Kjetil André Aamodt har vært populær alpinekspe­rt i NRK gjennom mange år.
Foto: Cornelius Poppe, NTB Kjetil André Aamodt har vært populær alpinekspe­rt i NRK gjennom mange år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway