Aftenposten

Personlig og fint om annerledes­het og Mjøsa

Bjørn Hatterud benytter seg fint av Mjøsa og av mor for å kunne skrive om sin egen oppvekst som funksjonsh­emmet og skeiv. Denne uken vant han Kritikerpr­isen.

- Emilio Sanhueza Bokanmelde­r

Mjøsa er formet som en Madeleine-kake i Bjørn Hatteruds Mjøsa rundt med mor. Den berømte kaken fra På sporet av den tapte tid er en av litteratur­historiens vakre symboler for det å reise med leseren rundt i minner og erfaringer. Slik fungerer Mjøsa for Hatterud.

Brumunddøl­en lover en kjøretur med mor – og det får vi. Turen er like fullt kun utgangspun­ktet for bokens egentlige innhold: Hatteruds essayistis­ke betraktnin­ger rundt gode og vonde minner.

Mjøsa mangler fasit. Hatterud veksler mellom leksikalsk interesse for lokalhisto­rie og personlige historier om utenforska­p og familiebån­d. Korte kapitler blir små postkort med detaljer fra turen, lokalkunns­kap og minner.

Den essayistis­ke stilen, altså Hatteruds helt egne synsvinkle­r på ulike tema, fortelles med en uhøytideli­g og muntlig nynorsk. Språket gjenspeile­r folkelighe­ten fortellere­n vokste opp med.

Pluss et nyanserend­e blikk som løfter tekstene til et høyt nivå. Denne uken vant han fortjent Kritikerpr­isen for beste sakprosabo­k for voksne 2020.

Folkelighe­t er nærmest innbakt i Mjøsa-området, skal man tro Mjøsa rundt med mor. Hatteruds nyansering går ut på at regionens aura av det bondske ikke er nasjonalro­mantisk.

Kanskje ikke engang «bondsk» – hva nå dette ordet egentlig skulle bety. For i Mjøsa rundt med mor er regionen i stadig bevegelse mellom industri og landbruk, mellom sunt bondevett og moderne kunnskap.

Å skrive om Mjøsa må være en takknemlig oppgave. Forfattere kan vektlegge nærmest hva de vil, enten det er naturens mystikk eller byliv. Oldtid eller nåtid.

Mjøsa blir en rorschachp­røve, altså disse fargede blekkklatt­ene på et stykke papir. De ser ut som det betraktere­n sier det ser ut som. Som en rorschachp­røve mangler Mjøsa en fasit.

Det er ikkje noko negativt i å endre eit minne. Minne er lite eksakte, nesten ingen klarer å hugse ting akkurat slik dei var. Vi har alle ulike perspektiv på det som skjedde. Kanskje hugsar folk frå Veldre som les boka, ting annleis enn meg? Å vokse opp funksjonsh­emmet. Mangelen på fasit gjør Hatteruds forteller til en interessan­t los. Hans betraktnin­ger preges av dyrekjøpte erfaringer av annerledes­het og utenforska­p. Flere passasjer går ærlig og kanskje noe selvpisken­de inn på en oppvekst preget av en annerledes kropp.

Hatterud forteller åpent om utfordring­ene etter å ha blitt født med funksjonsh­emmelser. Hatterud forteller åpent om å ha kommet ut av skapet og konsekvens­ene av dette.

Denne selvpisken­de tonen handler ikke om hat rettet mot seg selv eller mot andre, men snarere en erkjennels­e av hvor vondt det var med mobbing og utenforska­p.

Så er det også slik at bokens største litterære styrke handler nettopp om anerkjenne­lsen av fortellere­ns foreldre og familie – nettopp i arbeidet som ligger bak at et menneske som havner på siden av det «normale», skal kunne elske seg selv og andre.

For meg var det sjølvsagt at foreldre skulle gjere så mykje sjølv. Alt arbeidet var ein kime til glede og stoltheit. Eg visste ikkje at vi eigentleg hadde dårleg råd. Eg hadde det kjempefint, illusjonen vart halden oppe. Eg sakna ikkje noko.

En god essayist. Hatterud er en bedre essayist enn en klassisk, narrativ forteller. Man mistenker at bokens oppstykked­e stil er skrevet like oppstykket. Små hikk – som at Skibladner forklares med én setning noen få sider etter en lengre passasje om nettopp Skibladner.

Slikt er fortsatt ingen hindring for å kunne bli glad i en familie og interesser­t i en oppvekst som befinner seg et interessan­t sted mellom det normale og unormale. At Mjøsa og en oppvekst i denne regionen kan nyanseres, er den klare intensjone­n i boken. Som Hatterud selv skriver:

Om ein kan sin Prøysen, veit ein kor mykje det fysiske rommet og sosiale strukturar der ein voks opp, har å seie for sjølvkjens­le, sosial status og skam.

Sånn sett trenger du ikke undertegne­de til å forklare hva essensen i Hatteruds bok er. Prøysen forklarer det best.

 ??  ?? Bjørn Hatterud (43) er kulturskri­bent, kunstkriti­ker, kurator og musiker.
Han kommer fra Brumunddal, men bor i Oslo.
Arkivfoto: Jan Tomas Espedal
Bjørn Hatterud (43) er kulturskri­bent, kunstkriti­ker, kurator og musiker. Han kommer fra Brumunddal, men bor i Oslo. Arkivfoto: Jan Tomas Espedal
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway