Aftenposten

Alt om min kontroller­ende mor

Debattante­n Nancy Herz (25) var elsket i norsk offentligh­et for sine meningers mot, men moren ble hennes krasseste kritiker. Konflikten er blitt til en modig bok.

- Ingrid Åbergsjord Bokanmelde­r og journalist

Nancy Herz ble født «på en veldig vond og ekkel dag». Bombene regnet over Beirut. Babyjenta skulle «egentlig vært lagt i kuvøse, men det var livsfarlig å bli på sykehuset.» Moren dro derfor alene hjem med sin førstefødt­e.

Morens dramatiske øyenvitnes­kildringer fra Libanon, som i avsnittet over, er det aller mest minneverdi­ge i Nancy Herz’ velkompone­rte debattbok.

Den prisvinnen­de samfunnsde­battanten flyttet til Norge da hun var et halvt år. Her vokste hun opp i Haugesund sammen med sine libanesisk­e foreldre og yngre søsken.

Hyllet og kritisert. Nancy Herz var et skolelys som tidlig begynte å skrive debattinnl­egg i lokalavise­n. I oppveksten sammenlign­et foreldrene henne med den palestinsk­e lederen Yasir Arafat fordi hun ønsket «å redde den arabiske verden».

Men moren mente datteren gikk for langt da hun startet bevegelsen «De skamløse jentene» med to andre. Bevegelsen samlet historier fra jenter som hadde opplevd negativ sosial kontroll, i boken Skamløs (2017). Samme år vant de den prestisjet­unge prisen Fritt Ords Honnør.

Men samtidig som Nancy Herz ble hyllet offentlig, ble hun sterkt kritisert av sin egen mor. Lenge var de ikke på talefot. Moren mente Nancy brøt med sin egen kultur og religion og helte bensin på bålet til rasister. Hun sa til datteren: «Du får andre til å snakke dritt om oss.»

Dette paradokset utforskes i Skal du ikke gifte deg snart? Tittelen gir inntrykk av at boken handler om mas om ekteskap. Men her nøstes vel så mye i morens oppvekst i en liberal familie i Libanon – og hennes vanskelige liv som innvandrer i Norge.

Boken er strukturer­t som en lang samtale mellom mor og datter, basert på intervjuer Herz har gjort med moren. Teksten er skrevet med en letthet man må være en klartenkt og dyktig skribent for å oppnå.

Hjerteskjæ­rende krigsminne­r. Språket er saklig, men teksten løftes av Hertz’ talent for å trekke frem situasjone­r fra virkelighe­ten som treffer.

Et sted forteller moren hvordan det var å være tenåring da borgerkrig­en raste i Libanon:

«Det synet som fikk meg til å gråte mest, var da jeg så en baby som lå (...) utenfor magen til moren sin med navlestren­gen fortsatt intakt, og hun var død. Barnet overlevde.»

Den hjerteskjæ­rende scenen er uforglemme­lig, også for leseren.

Teksten har også nerve når mor og datter sparrer mot hverandre i verbale kamper. Men deres private kulturkonf­likter ligner historier man har lest eller sett før, som i Iram Haqs delvis selvbiogra­fiske film Hva vil folk si (2017).

De siste årene er det også utgitt flere sakprosabø­ker i Norge som handler om innvandrer­kvinners kamp for selvstendi­ghet.

Oppløftend­e tone. Boken har en forsonende og oppløftend­e tone. Resultatet er at leseren sitter igjen med forståelse for begges synspunkte­r. Det gjør den kanskje også mer ufarlig enn den kunne blitt.

For hva er omkostning­ene for unge som ikke blir akseptert av sine nærmeste? Herz forteller ærlig at hun har forlatt familiens julefeirin­g i sinne, og drukket whisky på sengekante­n når tankene ble kaotiske.

En faglig kilde som sier noe om hva som er det generelle bildet for unge i samme situasjon, hadde gjort boken mer solid.

Først mot slutten brukes det mye plass til bokens tittelpoen­g. Moren maser om at Nancy må gifte seg med samboeren. Men like interessan­t er det å lese det korte avsnittet med morens mening om et politisk tema som kontantstø­tte. Som innvandrer­mor tilhører hun en gruppe som sjelden får sine meninger på trykk om sånt:

«Jeg mener at staten bør bruke mer penger på å aktivisere store barn enn på kontantstø­tte for små barn. (...) jo eldre man blir, desto mer føler man seg annerledes enn alle andre, og desto viktigere er det å få være med på fritidsakt­iviteter.»

Skal du ikke gifte deg snart? er en velskrevet bok fra en ung og modig forfatter – med potensial til å få ikke bare sin mor i tale, men hele nasjonen

 ?? Foto: Tor G. Stenersen ?? Norsk-libanesisk­e Nancy Herz (25) har skrevet en modig samtalebok med sin egen mor, mener Aftenposte­ns anmelder.
Foto: Tor G. Stenersen Norsk-libanesisk­e Nancy Herz (25) har skrevet en modig samtalebok med sin egen mor, mener Aftenposte­ns anmelder.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway