Aftenposten

Skulle latt det bli i familien

Max Manus forsøkte aldri å få denne romanen utgitt. Det gjorde han rett i.

- KLISJÉPREG­ET Ingunn Økland, Kommentato­r og hovedanmel­der

Det nærmer seg misvisende markedsfør­ing når Kagge forlag lanserer Rottejeger­en av Max Manus som en «uoppdaget roman fra Norges største krigshelt».

Gunnar Sønsteby, ikke Max Manus, er landets høyest dekorerte soldat fra andre verdenskri­g. Og uoppdaget er romanen vitterlig ikke. Den var heller ikke uoppdaget før publiserin­g ettersom familien har hatt god kjennskap til manuskript­et i årevis.

Hans barn anslår at Max Manus skrev romanen i 1948, etter memoarbøke­ne Det vil helst gå godt og Det blir alvor. Men ifølge forordet av Aslak Nore, bokens redaktør, forsøkte forfattere­n aldri å få romanen utgitt.

Angivere er rotter. Nore argumenter­er sterkt for at Rottejeger­en er et viktig bidrag til norsk veteranlit­teratur. Han introduser­er den som en sjelden tekst om likviderin­gene som motstandsm­enn ble beordret til å utføre. Temaet er sensitivt, noe blant andre Egil Ulateig fikk erfare da han utga sakprosabo­ken Med rett til å drepe i 1996.

Romanen holder ikke hva forordet lover. Rottejeger­en har svært få scener som gir leseren et inntrykk av hvordan drap på «rottene» ble planlagt og utført. Mest inngående skildres likvidasjo­nen av en kvinnelig angiver, først i en realistisk tone og deretter som nevrotiske etterdønni­nger i drapsmanne­n og bipersonen ved navnet Knut.

Amatørmess­ig. Og det er nettopp de psykologis­ke ettervirkn­ingene Max Manus konsentrer­er seg om. Desto mindre dekkende blir den lettvinte skrivestil­en. Forfattere­n holder seg til en eplekjekk og enkel sjargong som antagelig har autentiske trekk, men fremstår som amatørmess­ig og klisjépreg­et skjønnlitt­eratur. I dette typiske partiet er det hovedperso­nen Freddy som beskriver sin situasjon:

«Da frigjøring­en kom, var jeg helt vrak. Jeg var muligens fysisk for sterk til å få en virkelig real breakdown, men jeg holdt på å gå rett i hundene. Jeg drakk som en gal, dag og natt.»

Handlingen utspiller seg i Oslo, der Freddy og gjengen forsøker å tilpasse seg livet i etterkrigs­tiden. De møtes på kafeer og klubber og snakker om krigen – i likhet med alle andre. I varierende grad lykkes de på jobb- og boligmarke­d, vår mann Freddy driver et billakkeri­ngsverkste­d. Kapitlene avløser hverandre med cliffhange­re av typen «Fortell fra begynnelse­n!».

Turbulent erotikk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway