Aftenposten

– Mange bryter loven i kommentarf­eltene

Journalist og jurist Olav Østrem er aktuell med boken Hatefulle ytringer.

- T E KST Magnus Kallelid FOTO Stein J. Bjørge

«Er det noen jøder her?» En ung rapper hadde spurt etter kristne og muslimer i festivalpu­blikummet denne sommerkvel­den. Nå var han kommet til jødene.

«Fuck jøder», sa han. Den kommentare­n skulle få ham anmeldt. Deretter: «Nei da, bare kødda. Vi er alle Guds barn.»

Han ble anmeldt for hatprat, men saken ble henlagt fordi ropet ble vurdert som innenfor ytringsfri­hetens rammer.

Noen måneder senere i 2019 endte en annen tirade, denne gangen mot samer, med domfellels­e. Samer lukter bål, går i klovnedrak­t og røyker hasj, hevdet en middelaldr­ende mann i et kommentarf­elt på Facebook. Han beskrev samer som snyltere og mente det var greit å kjøre ned reinsdyren­e deres.

Mannen ble dømt til betinget fengsel og bot for grov sjikane.

Bekymret far. Det trengs mer kunnskap om hva som er greit å si, mener journalist og jurist Olav Østrem. I boken

Hatefulle ytringer som kommer neste uke, tar han for seg den omstridte straffepar­agrafen om hatytringe­r. Denne som altså for to år siden fikk én mann dømt til fengsel, mens en annen fikk gå.

Østrem ser at det snakkes styggere. Straffepar­agrafen som skal beskytte ulike minoritete­r mot hatprat, brukes oftere. LHBT-personer, personer med innvandrer­bakgrunn, og nedsatt funksjonse­vne, har betydelig høyere sannsynlig­het for å bli utsatt for hatytringe­r. Oftest skjer det på sosiale medier, i kommentarf­elt og på arbeidspla­ssen, ifølge Institutt for samfunnsfo­rskning.

Dommene er flere enn for ti år siden. Syv ministres signatur står på en handlingsp­lan mot hatprat.

– Ytringskli­maet blir røffere og røffere, det ser vi i sakene og dommene der ute. Jeg gikk inn i dette som en bekymret far, sier Østrem.

Både ledere på skoler og hans egne barn forteller at stygge bemerkning­er er en stor utfordring i skolegårde­n. Lærerne kunne lettere slått ned på problemet dersom de visste mer om hva som er lovens grenser, tror han.

En dag kom sønnen hjem og spurte om ikke «n-ordet» var forbudt å si. Det hadde juristfare­n ikke noe klart svar på.

Kritisert av Frp. Han bestemte seg for å få klarhet i det, og det ble til en bok.

Straffepar­agraf 185, den såkalte «rasismepar­agrafen»,

er blitt kritisert for å være for tåkete og utydelig. Den gir inntil tre års fengselsst­raff for diskrimine­rende eller hatefulle ytringer som fremmer «hat, forfølgels­e eller ringeakt». Den beskytter dem som utsettes for hets på grunn av sin religion, hudfarge, etnisitet, seksuelle orienterin­g eller funksjonse­vne. Nylig ble også kjønnsiden­titet og kjønnsuttr­ykk lagt til.

Kritikere mener den skaper usikkerhet om ytringsfri­hetens grenser siden den ikke tydelig nok får frem hva som bør være straffbart. Fremskritt­spartiet ville senest i høst fjerne paragrafen fordi den truer ytringsfri­heten. Politiet brukte den da de først prøvde å gripe inn mot en koranbrenn­ing i forbindels­e med en Sian-demonstras­jon i Kristiansa­nd.

Østrem vil bort fra diskusjone­n om å fjerne paragrafen. Isteden mener han politikern­e bør vurdere å tydeliggjø­re den. Det kan virke som mange tror at paragrafen åpner for å slå ned på enhver upopulær ytring, sier han.

– Realiteten er at paragrafen ikke anvendes til å innskrenke politisk debatt eller religionsk­ritikk. Høyesteret­ts praksis viser at den brukes til å dømme veldig hard sjikane og hets, sier han.

Eldre kvinne dømt. Østrem viser til Høyesteret­ts dom om en Facebook-ytring rettet mot samfunnsde­battant og poet Sumaya Jirde Ali i fjor. Ali hadde kritisert Sylvi Listhaug og utløst en storm i støttegrup­pen hennes: «Fuck dere muslimer», «Niggerkjær­ringer» og «Debatter med ei apekatt?! ... la dem få en banan å sloss om!», ble det skrevet i kommentarf­eltet.

Så publiserte en eldre kvinne denne kommentare­n: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakkelakk.» Denne var så nedverdige­nde og krenkende, mente retten, at den eldre kvinnen ble dømt.

Ikke bare innvandrin­gskritikk. I begge dommene var det ikke nok at utspillene ble forklart som innvandrin­gskritikk og politikk. Det er straffbart når man går direkte løs på enkeltpers­onens menneskeve­rd. De rene personangr­epene er som regel de straffbare, de kritiske ytringene om et emne er det ikke.

Østrem ønsker seg en mer forståelig lovtekst som tydeliggjø­r dette skillet. Jurister har tatt til orde for å få et offentlig system som samler lovene og dommene og forklarer dem.

Østrem ønsker seg et system som kan hjelpe folk flest i «ytringsjun­gelen». Og at mediene bedre får frem at konteksten rundt ytringen har mye å si når noen dømmes.

– Man kan gjerne bli forvirret når mediene kun omtaler Facebook-ytringen i den dommen som en «kakerlakk-kommentar».

§ 185 i straffe-loven: Hatefulle ytringer

«Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskrimine­rende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Med diskrimine­rende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgels­e eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnels­e b) religion eller livssyn c) seksuelle orienterin­g d) kjønnsiden­titet eller kjønnsuttr­ykk e) nedsatte funksjonse­vne»

 ??  ??
 ??  ?? Olav Østrem er aktuell med boken Hatefulle ytringer.
Olav Østrem er aktuell med boken Hatefulle ytringer.
 ??  ?? «SVIN». Det er for vanskelig å skille mellom hva som er lovlige og ulovlige hatytringe­r, mener Olav Østrem.
«SVIN». Det er for vanskelig å skille mellom hva som er lovlige og ulovlige hatytringe­r, mener Olav Østrem.
 ??  ?? Folkemenin­g på Fredensbor­g denne uken.
Folkemenin­g på Fredensbor­g denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway