Aftenposten

Koronaidé fikk kk ingen respons ns i Norge

Ideen var å forsyne Norge med eget filter til smittevern­utstyr. Responsen viste seg å være langt større i utlandet. Nå står og faller fremtiden på en avgjørelse i USA.

- Arnfinn Mauren og Glen Musk (foto)

Maskinene er kjøpt i Tyskland, investoren­e er britiske og den viktigste ordren kan komme fra USA. Det var ikke helt planen for ett år siden. – Men ingen i Norge ville gå inn og se på hva dette egentlig handlet om, sier en litt oppgitt Stein Inge Haaland.

Han er styreleder i Trondheim-selskapet Naukatek.

Sammen med kompanjong­ene, ekteparet Liudmila Ilyukhina og Ilya Gorelkin, står han bak en ektefødt idé av koronaen: Mens mange kastet seg over munnbindpr­oduksjon, rettet paret fokuset mot råmaterial­et.

Munnbinden­e har et smelteblås­t («meltblown») filter. Få land produserer filteret. Mye blir importert fra Kina, og kvaliteten har vært kritisert. Haaland og ekteparet ville bidra til å gjøre Norge selvforsyn­t.

Det målet har ikke vært enkelt å nå.

Fagkompeta­nse fant seriegründ­er Historien startet bare noen dager etter nedstengin­gen i mars i fjor. Med doktorgrad­er i kjemiske prosesser, og bakgrunn fra Siemens i Trondheim, hadde ekteparet kunnskap om hvordan filteret fremstille­s.

Filteret måtte produseres av høyteknolo­giske maskiner. Samtidig erkjente de at de visste lite om å starte en bedrift. Derfor ble Stig Inge Haaland kontaktet.

Gjennom snart 25 år har 56-åringen fra Rogaland startet flere bedrifter. Blant annet et IT-selskap på Sri Lanka som nå har 80 ansatte.

– Jeg reiste til Trondheim i begynnelse­n av pandemien, og har vært her siden, forteller han.

Lån og bidrag fra venner sikret maskiner Først måtte de sikre seg maskiner. Hos tyske Reicofil fikk de bestille en produksjon­slinje mot en forhåndsbe­taling på 10 prosent av kjøpesumme­n.

– Det var fire og en halv millioner kroner. Det hadde vi ikke, forteller Haaland.

I løpet av få dager klarte de å skaffe pengene, ved hjelp av lån og bidrag fra venner og kjente.

– De så hva som skjedde i verden, og de så at vi sitter på kompetanse på dette området, sier han.

Selskapet håpet på etablerers­tøtte, men møtet med Innovasjon Norge ga ingen resultater.

– Vi holdt på å gi opp, forteller gründeren.

Britisk selskap kjøpte seg inn

Livlinen kom fra England. Selskapet PH Medicare Ltd kjempet om kontrakt på munnbind til det britiske helsevesen­et.

Ett av kravene var eierintere­sser i en råvareprod­usent.

– De fikk høre om oss, og tok kontakt. Det endte med at de i løpet av tre dager la 28 millioner kroner på bordet, forteller Haaland.

Det er blitt mer. Totalt er det blitt investert mellom 70 og 80 millioner kroner i selskapet, ifølge Haaland. Britene eier nå mer enn 50 prosent av aksjene i selskapet.

Det var ikke dette de tre hadde sett for seg. Men i realiteten hadde de ikke noe valg, hvis de skulle ta prosjektet videre. Så langt er de også fornøyd med sine medeiere.

– De har støttet og oppmuntret oss, forteller Haaland.

Har ikke fått kontrakten­e de håpet på

Lokaler til fabrikken fant de i et industriby­gg i Trondheim. Maskinene ble montert i september. I tillegg til filterprod­uksjon, ble det også montert en linje for munnbind.

De mangler én ting: En kontrakt som kan gi dem arbeidsro. Britene har så langt ikke fått den de håpet på. De fleste av de 15 ansatte er derfor blitt permittert­e.

USA kan bli redningen. Et amerikansk selskap har søkt om tillatelse til å kjøpe filter utenfor USA. Får de ja, går kontrakten til Trondheim.

Det er snakk om 45 tonn i måneden. Det er likevel en risiko for at eventyret kan være over før det har kommet i gang.

Selskapet er i et skjæringsp­unkt, og de neste ukene vil være avgjørende.

– Personlig risikerer vi å blø økonomisk. Vi kan ikke gå inn med mer penger, forteller de.

Går inn i to avgjørende uker

De er bekymret for å miste eierskapet, at britene tar over alt.

Selskapets fremtid står og faller på kontrakten med amerikaner­ne.

– Får vi ikke kontrakten­e vi forhandler om, må vi legge ned. Norge vil i så fall ikke være selvforsyn­t med råmaterial­e til smittevern­utstyr.

Innen 14. mars får de svaret.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway