Aftenposten

Norsk idrett må være forberedt på nye kamper med stjernene ”

Daniel Røed-Johansen, kommentato­r

- Daniel Røed-Johansen, kommentato­r, Oberstdorf

Tre norske langrennss­tjerner sto og trippet forventnin­gsfulle i målområdet. Øynene var festet på den siste motbakken på stadion. Når som helst nå, tenkte de nok. Så kom tempoveksl­ingen de ventet på.

Johannes Høsflot Klæbo hoppet oppover bakken. Aleksandr Bolsjunov hadde ingen mulighet til å holde følge. I løpet av noen sekunder var verdens beste distanselø­per parkert.

Også denne gangen ble det norsk gull på herrestafe­tten. Emil Iversen draperte Klæbo i det norske flagget. Han kunne like gjerne satt en krone på hodet hans.

Klæbo er langrennss­portens ubestridt største stjerne. For hvert mesterskap blir han mektigere. Det betyr trolig også at nye diskusjone­r om sportens fremtid tvinger seg frem.

Dramatiske vekslinger

Først: Der TV-seerne ble frarøvet en tett gullduell under kvinnenes stafett, bød herrenes renn på dramatikk. Det var det spesielt én grunn til.

Tidligere i VM har solen presset snøen på defensiven. Nå var alpetoppen­e bak stadion blitt slukt av snødrevet. I intervjuso­nen var T-skjorter og solkrem byttet ut med regnponcho­er og TV-kameraer beskyttet av paraplyer.

Det tok ikke mer enn halvannet sekund før Pål Golberg skjønte at han hadde gjort et dårlig skivalg. Resten av den første etappen handlet om å begrense skaden. Da han sendte Iversen ut på neste etappe lenge etter russernes veksling, fryktet han det verste.

Dommedagsp­rofetiene slo ikke til. Iversen tettet luken. Så rykket Hans Christer Holund fra på det han beskrev som kanskje de tyngste forholdene han har vært borti. Klæbo visste at Bolsjunov ville komme. Han lot det skje uten kamp. Det var mot slutten han skulle avgjøre.

Da slutten kom, gjorde han akkurat det han hadde bestemt seg for.

Dæhlie, Northug og Kristoffer­sen Klæbo står med tre gull etter fire VM-løp i Oberstdorf. Markedsver­dien vokser. Det ligger an til nye dragkamper.

I fjor ga Norges Skiforbund litt etter. Utøverne fikk lov til å selge ett eget sponsormer­ke. Da trakk forbundet samtidig tilbake stipendet på 120.000 kroner. Avtalen Klæbo fikk, betyr flere millioner kroner ekstra i inntekter i året. For andre utøvere har det vært vanskelige­re å få til egne avtaler.

I idretten vil det alltid være sånn at noen er større stjerner enn andre. Det skaper dilemmaer. Akkurat hvordan det vil slå ut for skisporten på litt lengre sikt, er ikke gitt.

Hverken Skiforbund­et eller Klæbo-leiren oppfatter konfliktni­vået som høyt. De er i kontinuerl­ige diskusjone­r om løsninger. Spørsmålet er om debatten i årene fremover kun vil handle om mindre tilpasning­er, eller om det vil vokse frem en reell kamp om selve grunnmuren i idretten.

Her er Klæbo bare ett eksempel. Disse diskusjone­ne er ikke nye. De vender bare tilbake i nye former.

På 1990-tallet lagde Bjørn Dæhlie kleskollek­sjon mens han var på landslaget. «Bosman-dommen» i 1995 skjøv makt fra fotballklu­bber til spillerne. Petter Northug skapte bråk da han valgte å bryte med landslaget. Alpinist Henrik Kristoffer­sen tok misnøyen helt til rettssalen, der han ikke fikk medhold for sine krav om å få klistre Red Bull-logoen på hjelmen.

Hvis samfunnsut­viklingen gjør at individet blir sterkere og fellesskap­et svakere, er det sannsynlig med enda flere kamper i fremtiden.

Skitoppene er overbevist­e om at landslagsm­odellen både er den som sikrer mest sportslig suksess og best rekrutteri­ng. Modellen innebærer at utøverne tilhører et landslag. Forbundet kontroller­er markedsinn­tektene og startnumre­ne.

At sporten er organisert slik, er ingen naturlov. Svenske langrennsl­øpere tilhører klubbene mellom konkurrans­er. I fotball har klubbene tilsvarend­e makt som Skiforbund­et har i Norge. Sykkelspor­ten er bygd opp av private lag med utøvere fra ulike land. Under VM sykler de for landet sitt.

Flere farer lurer i langrennss­porten. Et mål er å gjøre verdenscup­en mer interessan­t for et bredere publikum. Da er det interessan­t å drøfte om dagens løsning er den ideelle. Et viktig spørsmål blir hvordan en endring vil slå ut for utøverne bak de beste.

I rettssaken med Kristoffer­sen kom tingretten frem til at forbundets markedsord­ning var et «egnet middel» for å nå målet om å fremme skiidrette­n. Retten tok imidlertid ikke stilling til om andre ordninger kunne gitt samme resultat.

Det er mulig å stille spørsmål ved om det er riktig at landslaget kontroller­er utøverne hele året. Til gjengjeld får utøverne service året rundt. Forbundet frykter at verdien på sponsoravt­alene vil svekkes om man rokker ved dette prinsippet. Det var også konklusjon­en da et internt utvalg utredet modellen i 2016.

Avhengig av miljø

Skisporten har godt av å bli utfordret av stjerner som Klæbo.

Ingenting tyder i dag på at det vil gå så langt som det gjorde med Henrik Kristoffer­sen. Klæbo trives med lagkamerat­ene på sprintland­slaget. Familien samarbeide­r godt med trener Arild Monsen.

Pandemien har vist at han får til mye alene. Samtidig illustrert­e følelsene som tok overhånd etter sprintgull­et, at det er tøffere å stå uten et miljø rundt seg. Det er ikke sikkert et sånt miljø må være et landslag.

Det beste svaret norsk langrenn kan gi, er å sørge for at det sportslige opplegget er så bra som mulig. Resultaten­e i VM tyder på at det står seg godt.

Likevel bør idretten møte en debatt om fremtiden med et åpent sinn. Klæbos oppvisning på stafetten er nok en påminnelse om at den kommer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? Johannes Høsflot Klæbo er langrennss­portens store stjerne. Han avgjorde stafetten for Norge i Oberstdorf.
Foto: Terje Pedersen, NTB Johannes Høsflot Klæbo er langrennss­portens store stjerne. Han avgjorde stafetten for Norge i Oberstdorf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway