Aftenposten

Vaksinene er håpet. Utålmodigh­eten er stor. Så hvorfor er Bent Høie så blid? ”

Kjetil B. A Alstadheim, politisk redaktør

- Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør

Det ser mørkt ut. Igjen. Smittetall­ene er på vei opp. Til uken kommer det nye nasjonale tiltak som et forsøk på å holde ustyrlige mutanter i sjakk, få r-tallet ned og unngå overfylte sykehus. Samtidig er store deler av uken gått med til kamp om de få vaksinedos­ene som er kommet til landet. Og murring om hvorfor vaksinerin­gen går så tregt.

Senterpart­iets Marit Arnstad lurer på om det kunne være en idé å skaffe litt russisk Sputnik V-vaksine. Arbeiderpa­rtiets Tuva Moflag funderer på om det går an å bygge en vaksinefab­rikk. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha innsyn i vaksineavt­alen med EU for å sjekke hvor solidarisk Norge egentlig må være. Fremskritt­spartiets Sylvi Listhaug mener statsminis­ter Erna Solberg burde kastet seg på flyet for å være med sin danske kollega Mette Frederikse­n på koronatur til Israel.

Snartur til Tel Aviv

Frederikse­n var der på dagstur torsdag med Østerrikes forbundska­nsler, Sebastian Kurz. De snakket med Israels statsminis­ter, Benjamin Netanyahu, om blant annet produksjon av vaksiner. Ingen av de tre landene driver med det i dag.

Norge har – som Danmark – valgte å satse på EUs samarbeid om kjøp av vaksiner. Noen mener det har vist seg å være en tabbe. De viser gjerne til nettopp Israel.

Israel er kommet mye lenger i vaksinerin­gen. Landet gamblet på vaksinene fra Astra Zeneca og Moderna i juni. Da Pfizer viste seg å ligge best an, kastet landet seg frempå for å sikre seg en kontrakt også med det selskapet.

Israel lyktes ved å betale omtrent dobbelt så mye som EU og i tillegg overta eventuelt erstatning­sansvar for eventuelle alvorlige bivirkning­er. Pluss at landet deler helsedata med selskapet.

Fond eller enkeltaksj­e

EU-samarbeide­t hadde en annen strategi. Forskjelle­n er som å kjøpe andeler i et aksjefond i stedet for å satse alt på enkeltaksj­er. Sør-Korea er et eksempel på et land som har gjort det siste, og som traff dårlig. Landet prioritert­e en nasjonalt produsert vaksine. Den floppet. Nå har landet kastet om på strategien.

Men hvorfor var EU tregere enn Storbritan­nia, som også inngikk avtaler med mange produsente­r?

EU beskyldes ofte for å sløse med penger. I forhandlin­gene om vaksiner kan det tenkes at Brussel for en gangs skyld var for nøysomme. Det kan også være at EU la for stor vekt på at selskapene skulle ha erstatning­sansvar dersom vaksinene skadet folk. I tillegg var EU opptatt av å få etablert produksjon i EU. Også det tok tid i forhandlin­gene. Til gjengjeld bidrar det til å bygge opp langsiktig kapasitet og beredskap.

Bent Høie har svart på kritikken av samarbeide­t med EU ved å si at vaksinepro­dusentene ikke var så interesser­t i å snakke med en drøss små land. Norge ble anbefalt å koble seg på EUs innkjøp.

Israel har vist at det likevel var mulig for et lite land å skaffe vaksiner. Det handlet bare om å bla opp mer, være villig til å gamble på hvem som ville lykkes og senke kravene om ansvar. Så det er forståelig at Marit Arnstad i Dagens Næringsliv ber Høie utdype hvordan kontakten med selskapene var før Norge inngikk avtalen med EU. Kanskje kunne også Norge albuet seg frem i køen.

Mette Frederikse­n fikk ikke med seg noen vaksiner som Netanyahu måtte ha til overs. Så hva hun fikk ut av reisen til Israel, er litt uklart. Men hun fremsto forsøksvis som handlekraf­tig for en vaksinesug­en befolkning. For Benjamin Netanyahu var det uansett et velkomment besøk. Vaksinene er hans beste kort ved valget 23. mars – det fjerde valget i landet på to år.

Ikke så langt bak likevel?

Så hva med Erna Solberg? Hvorfor er ikke hun og Høie mer synlig stresset av mangelen på vaksiner? Selv det at Norge fikk 86.000 færre doser enn planlagt i februar, ødelegger ikke Høies humør.

Kanskje de rett og slett tror at det kan lande ganske bra.

Folkehelse­institutte­ts direktør, Camilla Stoltenber­g, har nærmest fremstått som en fontene av optimisme i det siste. FHI ser for seg at vaksinene skal rulle inn de neste månedene. I mars og april skal det komme totalt to millioner doser. I mai over to millioner doser. Og enda flere i juni og juli.

I FHIs optimistis­ke scenario har alle over 18 år fått tilbud om første dose innen utgangen av juni. I det nøkterne scenarioet har alle over 45 fått tilbud om første dose på det tidspunkte­t, mens vaksinerin­gen av de yngre er påbegynt.

Dette er ikke så fryktelig langt etter USA og Storbritan­nia – som foreløpig ligger langt foran Norge. USAs president, Joe Biden, sa denne uken at alle voksne i landet kan ha fått vaksine innen slutten av mai. Britenes statsminis­ter, Boris Johnson, sa i slutten av februar at alle briter kan ha fått første dose innen utgangen av juli.

Så mens Norge ligger et stykke bak nå, kan det se annerledes ut til sommeren.

Mye kan svikte. Usikkerhet­en er spesielt knyttet til leveransen­e fra Astra Zeneca. Så sent som denne uken kom det færre vaksiner derfra enn planlagt.

Men det kan tenkes at Bent Høie er så blid fordi han tror det kan lykkes.

Og at han tar siste stikk.

 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Marvin Halleraker ??
Illustrasj­on: Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway