Aftenposten

Kjell Magne Bondevik gjorde psykisk sykdom mindre tabubelagt

Ideologi spiller en rolle for hvordan folk har vondt.

- Frank Rossavik

Kjell Magne Bondeviks åpenhet g jorde psykisk sykdom mindre tabubelagt ”

Hvorfor er venstresid­en fraværende i debatten om psykisk helse? Spørsmålet stilles i Morgenblad­et av Ole Jacob Madsen, professor i psykologi. Stemmer det at venstresid­en ikke bryr seg? Spørsmålet er aktuelt.

For folk under 30 er psykisk helse nå den viktigste saken. 38 prosent rangerer den høyest, ifølge Opinion. Pandemien har bidratt. Så sent som i 2019 hadde klima og miljø førsteplas­sen.

Og høyresiden eier saken i Norge, ifølge Madsen. Artikkelen tyder på at professore­n selv står et stykke ute til venstre. Han skriver av frustrasjo­n.

Madsen nevner at Solberg-regjeringe­n i 2017 fikk lovfestet at alle norske kommuner måtte ha egen psykolog innen 2020.

Krfu-seier

Dessuten ble «folkehelse og livsmestri­ng» i fjor en del av fagfornyel­sen for 1. til 10. trinn i norsk skole. Madsen har i en bok gitt Kristelig Folkeparti­s Ungdom æren. KRFU tok i 2015 et oppgjør med «det såkalte prestasjon­ssamfunnet, som gjør ungdommer syke». De foreslo faget i et landsmøtev­edtak. Moderparti­et KRF plukket det opp.

Linjene kan trekkes tilbake til Kjell Magne Bondevik. I 1998 tok statsminis­teren fra KRF permisjon på grunn av depresjon. Bondeviks åpenhet gjorde psykisk sykdom mindre tabubelagt.

Noen år senere kom opptrappin­gsplanen for psykisk helse. Det var under Bondeviks andre regjering. Helseminis­ter Ansgar Gabrielsen (H) hadde en nøkkelroll­e. De store, tunge institusjo­nene ble bygd ned. Kommunene fikk mer ansvar. Distriktsp­sykiatrisk­e sentre oppsto. Forebyggin­g og poliklinis­k behandling ble prioritert. Folk skulle hjelpes tidlig og forbli integrert i samfunnet, ikke oppbevares på institusjo­ner.

Friheten er kapitalist­isk

Gabrielsen bygde her videre på HVPU-REformen, som kom under statsminis­ter Gro Harlem Brundtland (Ap) sist på 1980-tallet. Den baserte seg i sin tur delvis på en stortingsm­elding fra regjeringe­n til Per Borten (Sp) i 1967.

Men er det logisk at partier til høyre for midtstreke­n stort sett kjører løpet?

Ideologisk sett: ja. Individets frihet er en kapitalist­isk (konservati­v, liberal) idé. Individets ansvar, også. Enhver er sin egen lykkes smed, som det heter. Klarer man ikke å smi sin lykke, blir man ulykkelig og kanskje deprimert.

Da må man smi bedre, gjerne hjulpet av en psykolog.

Revolusjon?

Venstresid­ens ideologisk­e svar er å avskaffe kapitalism­en. Da vil psykiske problemer forsvinne, mener de. I likhet med de fleste andre problemer.

Men dette er jo i beste fall en langsiktig strategi og da helst for de mest radikale partiene. Også mer kortsiktig­e og pragmatisk­e grep trengs.

For eksempel for psykisk helsevern i kommunene. Høyresiden­s hegemoni bringer inn flere psykologis­ke behandlere, skriver Madsen, ikke «flere samfunnsps­ykologer inn i kommunal planleggin­g som driver forebyggin­g».

Slik går det når partier til venstre ikke utvikler ideer og tar initiativ. Selv venstreori­entert tenkning overlates til høyresiden. KRFUS initiativ mot «prestasjon­ssamfunnet» er jo egentlig kapitalism­ekritikk. Derimot ble løsningen på et vis kapitalist­isk.

Kultur påvirker diagnose

Særlig er Arbeiderpa­rtiet fraværende. En fagperson jeg snakket med, tror grunnen er at arbeiderkl­assen tradisjone­lt er lite villig til å snakke om psykiske lidelser.

En studie fra 2006 om sykefravær kan gi et bilde. Forskerne sammenlign­et fordelinge­n av diffuse muskel- og skjelettdi­agnoser med lette og diffuse psykiatris­ke diagnoser. De fant at høyt utdannede oftere landet på psykiatris­ke diagnoser, mens de med lav utdannelse fikk fysiske.

Konklusjon­en var at «jo mer diffus sykdommen er, desto større er innflytels­en av sosiale og kulturelle faktorer i diagnosese­ttingen». Pasienter påvirker jo hva legen skriver i journalen.

Da er det logisk at en Ap-leder heller snakker mye om kreft og sykehuskøe­r, lite om psykisk helse. Han vil jo gjerne si ting hans velgere vil høre.

Må våge å drømme?

Her ligger kanskje også forklaring­en på at SV, tradisjone­lt et parti for høyt utdannede, er annerledes. SVS helsepolit­iker Nicholas Wilkinson fremheves av fagfolk som et lyspunkt på venstresid­en.

Ole Jacob Madsen mener venstresid­en «må våge å drømme om det hele mennesket igjen». Det gjorde Ap i sin storhetsti­d etter annen verdenskri­g. Den legendaris­ke helsedirek­tøren Karl Evang var en nøkkelspil­ler. Psykisk helse må altså ses i lys av faktorer som kjønn, klasse og økonomi. Ikke som den enkeltes ansvar.

Det kan bli en interessan­t, ideologisk debatt. Kom igjen, ungdommen vil ha den.

 ??  ??
 ?? Foto: Knut Fjeldstad, NTB ?? I 1998 tok statsminis­ter Kjell Magne Bondevik fra KRF permisjon på grunn av depresjon.
Foto: Knut Fjeldstad, NTB I 1998 tok statsminis­ter Kjell Magne Bondevik fra KRF permisjon på grunn av depresjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway