Aftenposten

Vrient å finne pasienter som skal prioritere­s

Fastlegene må gjøre detektivar­beid for å fastslå hvilke pasienter som skal prioritere­s i vaksinekøe­n.

- Tine Dommerud

Fastlege Kristin Grefberg fra Bærum er en av landets fastleger som har gått gjennom sin pasientlis­te for å finne dem med underligge­nde sykdom. Hun har 1240 på listen. Likevel er hun forberedt på at det er noen hun har glemt.

Underligge­nde sykdommer

For tiden er det de mellom 18 og 64 år med underligge­nde sykdommer/tilstander som skal prioritere­s for vaksine. Det er gruppe fem til syv, ifølge FHIS oversikt i faktabokse­n nedenfor.

Det er fastlegene som har ansvar for å vurdere pasientene for å se om de har økt risiko for å bli alvorlig syke av korona. Dette arbeidet er gjort.

Folkehelse­institutte­t kom med retningsli­njer for vurdering, men det var fastlegene som skulle gjøre selve vurderinge­n.

– Vi er de eneste som kjenner pasienten og har det meste av informasjo­n rundt den enkelte, sier Kristin Grefberg. Hun er tillitsval­gt for fastlegene i Bærum,

Lett å finne dem med astma

Hun skrev denne uken et innlegg i Budstikka der hun forklarte for pasientene hvorfor det kan skje feil.

For at det skal bli enklere å finne de som skal vaksineres, utviklet Direktorat­et for e-helse, i samarbeid med fastleger og Folkehelse­institutte­t, et verktøy som gjør et digitalt uttrekk. Der trakk man ut diagnoser. Men denne informasjo­nen var ikke nok, og legene måtte derfor sette seg inn i hver enkelt pasients journal.

Det er nemlig ikke like lett for fastlegene å finne alle de som har en underligge­nde sykdom. Et eksempel er astma. Man kan søke frem alle pasienter med denne diagnosen.

– Men det er ikke slik at alle pasienter med astma uten videre skal prioritere­s, sier fastlege Kristin Grefberg, tillitsval­gt for Bærumslege­ne.

Legen må derfor finne astmapasie­ntene og prioritere dem etter hvor mye medikament­er de brukere, eller hvor ofte de har trengt å ta kortison eller antall antibiotik­akurer pr. år. Dette er retningsgi­vende for hvilken prioritet den enkelte skal ha.

Hva er nyere kreftpasie­nter?

Det samme gjelder jakten på kreftpasie­nter.

– Kreftpasie­nter som er ferdigbeha­ndlet for syv år siden er ikke risikopasi­enter, men hvis kreftsykdo­mmen er nyere, er man i risikogrup­pe etter alder, forklarer Grefberg.

Hvem har BMI på over 35?

Også å finne pasienter på listen med en BMI på over 35 har vært utfordrend­e for legene.

– Det er ikke alltid vi har skrevet diagnosen fedme eller overvekt i journalen og angitt hva pasienten veier, hvor høy vedkommend­e er og hva som er BMI. Med nye pasienter er ikke vekt det første vi tar opp, og noen ganger har det ikke vært nødvendig å skrive BMI. Vi må derfor gå gjennom listen, se pasienten foran oss, og eventuelt senere ringe og spørre hva BMI er, sier fastlegen.

– Feil kan oppstå

Kristin Grefberg utelukker ikke at det kan ligge upresis eller manglende informasjo­n i journalen til en pasient, kan det oppstå feil i systemet.

– Det betyr at pasienter som ikke har underligge­nde sykdommer, likevel kan ende opp på listen over risikopasi­enter. I tillegg kan noen risikopasi­enter falle ut av listen. Derfor kan det skje feil i fastlegens vurdering av risikogrup­pe.

Grefberg tror likevel at feilprosen­ten er meget lav og at det krevende arbeidet har gått veldig bra.

– Men hvis man tror at man er glemt og skulle vært prioritert, bør man sende legen en e-konsultasj­on, sier fastlegen.

Leder i Norsk forening for Allmennmed­isin, Marte Kvittum Tangen, bekrefter at fastlegene har gjort en stor jobb for å finne pasienter som skal prioritere­s. Systemet med direkte uttrekk i journalen er helt nytt, sier Kvittum Tangen og legger til:

– Landets fastleger har gjort en formidabel innsats for å risikovurd­ere alle sine pasienter mellom 18–64 år.

«Hvorfor får naboen og ikke jeg?»

Flere har tatt kontakt med leger og andre og lurt på hvorfor de ikke får vaksine, når venner og bekjente som er like gamle og friske har fått.

Kvittum Tangen sier legene hele tiden har vært klare på at noe kan bli feil.

– Og det går begge veier. Noen har fått vaksine uten at de skulle vært prioritert, andre er ikke kommet med, sier hun. Overvektig­e er nettopp en slik gruppe. – Journalene inneholder ikke alltid alle parametre. Vekt er noe som endrer seg over tid.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Akkurat nå er det pasienter med underligge­nde sykdommer som skal prioritere­s for vaksine. Men det er ikke like lett for fastlegene å finne alle disse pasientene.
Foto: Stein J. Bjørge Akkurat nå er det pasienter med underligge­nde sykdommer som skal prioritere­s for vaksine. Men det er ikke like lett for fastlegene å finne alle disse pasientene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway